• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2019

15:46

POSLE KIŠE LAŽI, BROJKE NA SUNCE: Istina o rotacijama u katastru!

Društvo

POSLE KIŠE LAŽI, BROJKE NA SUNCE: Istina o rotacijama u katastru!

Podeli vest

Proteklih dana medije je preplavila bujica neistina koje je u teatralnom nastupu u javnosti plasirao predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović. Bez ikakvog znanja o načinu rada i reformama u RGZ-u, on je izjavio kako ta institucija šikanira 100 zaposlenih koji su donedavno bili u štrajku i to, ni manje ni više, nego na najstrašniji način, premeštanjem na druga radna mesta


Evo nekih podataka za predsednika sindikata koji je ili zlonameran ili vrlo naivan, pa je sebi dozvolio da mu podmetnu dezinformacije.

U poslednjih mesec i po dana 224 službenika Republičkog geodetskog zavoda su promenila svoje radno mesto. Na potpuno zakonit način, u sklopu svojih nadležnosti i zbog potreba posla direktor RGZ-a doneo je 196 rešenja o premeštaju i 28 naloga za promenu radnog mesta zaposlenih. Premeštanje zaposlenih nije imalo uticaj na njihova mesečna primanja i svi su, na novim radnim mestima, nastavili da rade poslove iz delokruga rada svoje struke. Nijedan zaposleni nije ni na koji način degradiran.

Na nova rešenja žalbu je podnelo manje od 7% onih koji su premešteni, odnosno 15 zaposlenih, a četiri žalbe su već odbijene. Među 224 zaposlena koju su promenili radna mesta samo je pet osoba koje su bile članovi štrajkačkog odbora. Njih troje je izjavilo žalbu, jedna je odbijena, a dve se još uvek razmatraju. Preostalih dvoje članova štrajkačkog odbora, koji su dobili rešenja za nova radna mesta, očigledno su zadovoljni novim pozicijama, imajući u vidu da nisu iskoristili svoje zakonom zagarantovano pravo na žalbu. Nije na odmet podsetiti da je štrajkački odbor brojao 25 članova, dakle ni traga šikanjiranju štrajkača.

Neobično je da predsednik Saveza samostalnih sindikata nije upoznat sa najnovijim trendovima u oblasti ljudskih resursa u Evropi, čiji deo želimo da budemo, imajući u vidu međunarodne kontakte koje je koristio u svojim pokušajima da sabotira reformu RGZ-a. Trebalo bi da zna da je rotacija zaposlenih uobičajena mera koja se primenjuje u organizacijama koje prikupljaju i upravljaju osetljivim informacijama, kao što su katastri, banke ili druge finansijske institucije. Jedan od ciljeva te mere je prevencija mogućnosti da zaposleni koriste svoju radnu poziciju radi sticanja protivpravne koristi.

RGZ je ovaj metod upravljanja ljudskim resursima prvi put primenio u martu 2016. godine u okviru pilot projekta, a potom praktikovao u nekoliko navrata sa odličnim rezultatima. Rotacija službenika svaki put je donela promene u ustaljene tokove rada službi za katastar nepokretnosti, povećala efikasnost rada i poverenje građana u pouzdanost i kvalitet podataka katastra što pokazuju i statistički podaci koje RGZ redovno objavljuje na svom veb sajtu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 4 godine

Bilo je krajnje vreme da se u katastrima nešto preduzme. To je leglo korupcije i kriminala. Redovnim putem nita ne može da se završi, sve traje u nedogled. A kada se potplati odgovarajući šef ili službeni, onda se sve završi na brzinu. Tarifa od sto evra pa nadalje, zavisi od usluge i to je već javna tajna!

Nislija

pre 4 godine

Tako je vrlo su efikasni, evo u Nisu su uknjizili zeni stan na 47 spratu a najvisa zgrada u Nisu je 28 spratova. Strasno ko sve radi tamo i sta sve rade.Sve su to kupljena radna mesta i debelo placena zato i tako rade jer niko nesme da ih dira jer ima da propevaju gde su sve i kome davali pare za zaposljavanje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija