• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: A. Crnomarković

07.06.2019

17:03

(VIDEO) BRUKA I SRAMOTA! Koriste akademike zbog milionskog profita! VETRO-TAJKUNI zloupotrebili SANU u borbi protiv MHE!

Društvo

(VIDEO) BRUKA I SRAMOTA! Koriste akademike zbog milionskog profita! VETRO-TAJKUNI zloupotrebili SANU u borbi protiv MHE!

Podeli vest

Tajkuni koji u Srbiji planiraju milionsku zaradu od izgradnje vetroparkova zarad svog profita zloupotrebljavaju čak i instituciju Srpske akademije nauka! Pod njihovim pokroviteljstvom juče je u SANU organizovan celodnevni simpozijum na kojem je praktično jedina tema bila navodna "štetnost izgradnje mini-hidroelektrana (MHE) u Srbiji"

Brojni akademici, očigledno unapred pripremljeni, neargumentovano, bez ijednog zvaničnog podatka ili validnog statističkog pokazatelja, kritikovali su MHE, pritom nijednom rečju ne pominjući skoro dvostruko veću štetnost po okolinu koja dolazi od vetroparkova.

"Navodni cilj ovog skupa bio je da se ukaže kako izgradnja MHE pogubno utiče po ekologiju, po biljni i životinjski svet. I sve bi to bilo u redu da se ovde radilo o otvorenoj, argumentovanoj akademskoj raspravi u kojoj bi stručnjaci iznosili činjenice, brojke, naučno zasnovane podatke. Međutim, radilo se o unapred pripremljenom skupu organizovanom od strane grupe tajkuna koji planiraju milionsku zaradu od vetroparkova i, samim tim, smeta im izgradnja MHE. O tome govori i činjenica da su navodni zaključci sa ovog skupa napisani još u ponedeljak, dakle čitava tri dana ranije?! (pogledajte dokument, prim. aut.)", kaže naš sagovornik upoznat sa ovim događajem i dodaje da su na skupu iznete uglavnom neistine:

Foto: informer.rs

Novinar Informera Aleksandar Crnomarković

"Kritikovana je izgradnja MHE, a pritom nijedan od akademika ni rečju nije pomenuo da vetroparkovi emituju dvostruko veću količinu ugljen-dioksida od mini-elektrana, što su dokazali i svetski stručnjaci. Zbog toga se postavlja pitanje koji je bio tačan cilj organizacije ovakvog skupa u tako uglednoj instituciji kao što je SANU, u čijem je interesu održan i ko stoji iza njega".

Farsa

Zaključci sa simpozijuma protiv izgradnje MHE napisani su još u ponedeljak, tri dana pre održavanja skupa?!

U želji da dobijemo odgovore na ova pitanja, novinari Informera prisustvovali su simpozijumu SANU, ali nisu dobili ni jedan jedini odgovor. Kada smo im pokazali papir sa unapred napisanim zaključcima sa skupa, učesnici su ostali u šoku, bez odgovora?!

Rekli su nam da će dokument sa zaključcima, koji smo držali u ruci, biti napisan za pet dana?! Takođe, kada smo im izneli podatak o dvostruko većoj emisiji ugljen-dioksida koju prave vetroparkovi u odnosi na MHE, ostali su nemi.

Predsednik SANU pobegao nekoliko minuta pre pitanja

Predsednik SANU Vladimir Kostić juče je od samog početka ovog navodnog simpozijuma bio u svečanoj sali, ali ga tematika i nije preterano zanimala, pa je naočigled svih nekoliko puta čak i zadremao?! Da sve bude gore, pošto je spazio i prepoznao našeg novinara, Kostić je neposredno pred debatu brzo izašao iz sale i više se u nju nije ni vraćao.

Pri kraju ove farse pitali smo profesora Šumarskog fakulteta Ratka Ristića, zakletog neprijatelja izgradnje MHE, da li smatra da je hidropotencijal Srbije bezvredan i da li su istinite njegove tvrdnje da se one u Evropi masovno ruše. Pošto je shvatio da je govorio neistine i pošto zna da se mini-hidroelektrane u razvijenim evropskim zemljama ne ruše, već naprotiv, masovno grade, Ristić takođe nije želeo da nam da odgovor.

Osim njega, pitali smo i profesora Branislava Đorđevića zašto kritikuje male hidroelektrane kada je o njima pisao u nekoliko svojih knjiga i zbog čega tvrdi da su one štetnije za živi svet od termoelektrana. On se branio tvrdnjama da uopšte nije tako mislio?! Takođe, uputili smo pitanja i profesoru Veljku Đorđeviću zbog čega sada negoduje na male hidroelektrane, a godinama je, dok je bio direktor "Srbijavoda", puštao da se one "stihijski" grade, ali je i on ostao nem.

Uz ovo, bez odgovora su ostala i naša pitanja kako to mini-hidroelektrane škode ribama i gmizavcima, a tople vode iz termoelektrana ne, i kako ako ukinemo mini-hidroelektrane mislimo da ispunimo obaveze koje nam nameće EU da sa fosilnih goriva pređemo na obnovljive izvore energije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pera

pre 4 godine

hahahahahahha....hahahhahahaha...kakav idiotski tekst.... sta li ce biti sa vama kada ovo sve ode...

SRAM VAS BILO

pre 4 godine

Minihidroelektrane su zlo, a grade ih vaši tajkuni!

Aleksandar I

pre 4 godine

Колико сам разумео из овог текста, ми, Срби, имамо обичне идиоте, који се представљају као академици, уместо најобразованију и најумнију елиту, коју треба лаички народ да следи. Имамо најобичније поткупљиве будале, којима свака џуџа и шуша може да манипулише.

Sasa

pre 4 godine

Podržavm predsjednika ali oko ovoga su u pravu. Šta je sa vjetrenjačama i solarnim panelima npr. Prirudu uništavati je idiotizam. Nema tih para. Pametnne države čuvaju svoju prirodu tj svoje stanište. Neka pokupe nešto pamrtno u vezi sa tim a ne samo da pokupe sisteme da ljude pljačkaju i manipulišu.

Mrki

pre 4 godine

Naprednjacka stoka i njihovi dupeuvlakaci grade MHE...zakljucite sami...

Profesor fizike

pre 4 godine

Da mi je znati ime i prezime "stručnjaka" (da ne napišem ono što mislim), koji je ovo napisao: "nije pomenuo da vetroparkovi emituju dvostruko veću količinu ugljen-dioksida od mini-elektrana, " Leba ti odakle tamo uglen-dioksid???!!!

STETNI SU I JEDNI I DRUGI

pre 4 godine

Stvari su jednostavne i transparentne svi investitori zele kroz tzv. alternativne izvore energie okpirati teritoriju zemlje u koju investiraju. Slican plan je Green paper 29 regionalnih deponija sa stranim koncesionarima zaustavila sam i osporila licno. Osporicu i ove nadri naucnike okupatore ali i kvislinge koji im pruzaju utocista. Pozdrav Zorica.

MHE

pre 4 godine

Svaka čast! Ovo je prvi članak koji čitam a da nije napisam po instrukcijama protivnika mhe. Pogledajte Blicov članak, senzacionalistički naslov i netačan zaključak. Citirali su ministra, prof. Đorđevića i gospodina Dimitrijevića a izostavili su izlaganje prof. Stevović, dr Božića i Karamarkovića koji su itekako argumentovano govorili o prednostima i značaju izgradnje mhe. Napominjem da su to ljudi iz struke ali nekome ne odgovara da se čuje njihovo mišljenje. Zašto niko ne pokaže video prof. Stevović pa da svi vide posledice bujičnih poplava na neuređenim malim vodotocima? Mislim da niste u potpunosti u pravu za vetroparkove jer kapacitet elektroenergetske mreže je takav da ne može da prihvati više od dozvoljenog i mogućeg, naročito posle puštanja Čibuka u rad. Ministar a i gospodin Dimitrijević su rekli da su protiv izgradnje derivacinih mhe naročito i zaštićenim područjima, što zaista ima smisla, i da su čak i poželjni drugi tipovi elektrana (protočne) kako u energetskom tako i u vodoprivrednom smislu. Ali, zar nisu oni ti koji izdaju uslove za izgradnju? To što bahati investitori izvode radove suprotno zakonu i pravilima struke ne znači da su mhe generalno loše po živ. sredinu već da su i nadležne inspekcije zakazale u svom poslu. I zašto niko nije pitao gospodina Dimitrijevića po kom osnovu i dalje „vlada Srbijavodama“ kao da je njegovo preduzeće? Čovek koji je otišao u penziju a i dalje zahteva da se svaki papir (uslovi, mišljenja, saglasnosti...) da prvo njemu na paraf pre nego što se preda? Kada bi samo malo istražili i ovu priču, otvorili bi pandorinu kutiju.

compadrekg

pre 4 godine

Kako lupetate, nadam se da vas, makar, dobro plaćaju za to.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija