• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

08.06.2019

22:15

KAMPANJA "I JA SAM DONOR", KRUPIJEA IZ BEOGRADA SPASILA TRANSPLANTACIJA! Novi život sa novim srcem!

Društvo

KAMPANJA "I JA SAM DONOR", KRUPIJEA IZ BEOGRADA SPASILA TRANSPLANTACIJA! Novi život sa novim srcem!

Podeli vest

Dane Ljubić (49) iz Beograda preživeo je za nešto više od dve godine moždani udar i tri infarkta. Od kada mu je 2017. godine transplantirano srce, živi potpuno normalno

Preživeo sam šlog i tri infarkta, ali otkako su mi 2017. godine presadili novo srce, ja živim normalno, bez ikakvih problema, kaže za Informer Dane Ljubić (49), bivši krupije iz Beograda, jedan od 41 pacijenta u Srbiji kojima je od 2013. do danas transplantiran ovaj organ.

Njegova životna priča najbolji je primer koliko je doniranje organa važno za spašavanje života najtežih pacijenata, o čemu govori najnovija kampanja Ministarstva zdravlja "I ja sam donor".

Skoro otpisan

Prema Danetovim rečima, na listi čekanja bio je svega mesec dana i dok je shvatio da postoji šansa da pobedi bolest, već je bio u operacionoj sali.

Čekao mesec dana

Bio sam skoro otpisan kada su mi rekli da je transplantacija jedini spas. Srećom, novo srce sam čekao samo mesec dana
Dane Ljubić

- Nikada nisam ni pomislio da ću ikada imati tako tešku bolest, niti da će mi zatrebati jedna od najtežih operacija koja može da se dogodi jednom živom biću. Moju bolest je izazvala genetika u kombinaciji sa stresnim poslom krupijea kojim sam se bavio. Svoj prvi infarkt sam doživeo sa 44 godine, 21. novembra 2014. godine, na Aranđelovdan.

Drugi se dogodio manje od godinu dana kasnije, 2. avgusta 2015, na Svetog Iliju, a treći na Svetog Nikolu 2016. godine. Osim tri infarkta, doživeo sam i moždani udar, odmah posle drugog infarkta. Imao sam sreću da je šlog bio blag i da mi je samo oštetio vid. Ali posle svega preživljenog, i sa tri ugrađena stenta, meni više nije bilo drugog leka sem transplantacije - priča Ljubić i dodaje:

Foto: ilustracija/Piabay.com

- Doktori su mi nudili da mi se ugradi mehanička pumpa, ali ja to nisam hteo. Seo sam sa svojom ženom, koja mi je najveći oslonac u životu, i dogovorili smo se da moramo da pobedimo sve. I da nije bilo nje, ko zna da li bih ja sada i bio živ - kaže s ponosom Dane.

Pet godina za siguran oporavak

Prema rečima Daneta Ljubića, iako je dobio novo srce, njegova borba još uvek nije gotova.
- Transplantacija je bila uspešna, kao i postoperativni oporavak. Ali tek pet godina posle operacije biću 100 odsto siguran da je moje telo prihvatilo srce koje mi je poklonjeno. I nikad neću zaboraviti sve što je neko, meni nepoznat, uradio za mene. Svaki put kad odem u crkvu, upalim sveću za moju, ali i njihovu porodicu, i zahvalim se njima i Bogu što su mi omogućili da nastavim svoj život - iskren je Dane.

Poziv života, kaže on, dobio je u oktobru 2017. godine, mesec dana pošto je dospeo na spisak za transplantaciju.

- Imao sam sreću da se dobrovoljni davalac pojavi za manje od mesec dana. Ali priznajem da su mi tih mesec dana do transplantacije bili najgori u životu.

KAMPANJA 'I JA SAM DONOR JER NAVIJAM ZA SRBIJU' MENJA SVEST GRAĐANA! U Srbiji za pet meseci tek šest donora organa

 

Sama činjenica da zavisite od drugih jeste osećanje koje ne možete da podelite ni sa kim. Bio sam skeptičan da transplantacija uopšte može da se uradi i u svetu, a kamoli kod nas. Ali ipak je uspelo- objašnjava naš sagovornik i otkriva da se tih dana nije odvajao od mobilnog jer je čekao poziv koji život znači: 

Dr Nestorović: Transplantacija je jedini spas za bolesno srce

Načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu rada srca KCS dr Emilija Nestorović napominje da bolest ne bira i da može da se desi svakome od nas, i starima i mladima, čak i deci.
- Mi kao ustanova, raspolažemo najsavremenijom tehnologijom, pa pojedinim pacijentima možemo da pomognemo u čekanju novog srca ugradnjom srčanih pumpi. Ali bolesno srce ne može da kuca zauvek. Zato nam je neophodno mnogo više dobrovoljnih davalaca organa - naglašava dr Nestorović.

Foto: Informer DN

Gde god krenem, to čudo tehnike je moralo da mi bude nadohvat ruke. I kad zazvoni, stalno sam gledao da li piše "Odeljenje transplantacije". Nisam mogao da dočekam. I konačno je tog dana na ekranu izašao željeni broj. Pozvala me je doktorka Mina i pitala da li za sat vremena mogu da dođem, jer postoji potencijalni donor. Spustio sam slušalicu i počeo da plačem od sreće - kaže Dane.

Mladen dobio novu jetru tek iz petog pokušaja

Predsednik Udruženja "Zajedno za novi život" Mladen Todić pet puta je bio pozivan na transplantaciju, ali samo poslednji put stvorila se podudarnost i intervencija je uspešno završena.
- Imao sam 32 godine kada mi je 2011. dijagnostikovan sklerozirajući holangitis. Odmah mi je rečeno da mi je jedini spas transplantacija jetre. Nisam gubio nadu. Pridržavao sam se terapije, izmenio sam ishranu i radio sam sve što su mi doktori rekli. U međuvremenu sam se oženio i dobio ćerkicu Ninu. I moja žena i ćerkica su mi bili glavni motiv za borbu - ispričao je Todić i nastavlja:
- Naredne dve i po godine živeo sam po bolnicama, a život mi je bio protkan pregledima, analizama i kontrolama. Međutim, 2015. dobio sam prvi poziv za transplantaciju i nisam imao sreće. Zatim sam "životni poziv" dobijao još tri puta, ali svaki put je postojao neko kome je organ više odgovarao. I konačno peti put, kada je bolest uzela maha i kada sam izgledao jako loše, došao sam na transplantaciju. Ovog puta sam uspeo, stvorila se podudarnost i transplantacija je uspešno završena, oktobra 2016. godine - naglašava Mladen.

Novi čovek

Međutim, ni sam poziv ne daje stopostotnu sigurnost da ćete dobiti novo srce.

- Znao sam da postoji šansa da me vrate, jer je osim mene postojao još jedan potencijalni primalac. Obojica smo bili odgovarajući kandidati. Ali verovao sam i nisam smeo da izgubim. Uspeo sam i transplantacija je nakon nekoliko sati uspešno završena. A ja sam zbog odluke dobrih ljudi sada novi čovek. Jedino što je staro ostalo od mene jeste moje ime i prezime. Zato bih voleo da svi shvate da ta odluka o doniranju nekome znači život - ispričao je Dane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija