• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

17.06.2019

12:12

OVO SU REZULTATI TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA! Mali maturanti kažu da je bilo MNOGO LAKO!

Društvo

OVO SU REZULTATI TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA! Mali maturanti kažu da je bilo MNOGO LAKO!

Podeli vest

Završni ispit iz maternjeg jezika za učenike osmog razreda u Srbiji održan je danas u svim osnovim školama. Polaganju testa pristupio je oko 69.000 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Prema informacijama iz školskih uprava, testiranje je proteklo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti. 

Većini svršenih osmaka, koji su polagali test iz srpskog jezika, za rešavanje svih zadataka trebalo je samo pola predviđenog vremena.

Test je, kažu oni, bio neočekivano lak, lakši od onih koji su se našli pred ranijim generacijama malih maturanata.

Međutim, dvadeseti zadatak maturskog testa iz srpskog bio je nerazumljivo formulisan, te samim tim i najteži.

Ove godine učenici od maksimalno 100 poena - 60 mogu da imaju na osnovu uspeha iz osnovne škole, a 40 da dobiju na završnim ispitima 

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole. 

Učenici mogu da osvoje maksimalno 100 poena - 60 na osnovu uspeha iz osnove škole i 40 sa sva tri testa. Bodovi iz osnovne škole obračunavaju se tako što se prosečne ocene ostvarene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružene na dve decimale, saberu i zatim pomnože brojem četiri. Primera radi, ako je neko sva tri razreda završio sa prosekom 4,54, onda se broj poena iskazuje po formuli (4,54+4,54+4,54) x4.

Sva tri testa ukupno nose 40 bodova (srpski i matematika po 13, a kombinovani 14).
Konačni broj bodova se iskazuje tako što se poeni dobijeni na osnovu uspeha iz osnovne sabiraju sa poenima osvojenim na svakom testu, a ko želi da upiše četvorogodišnju srednju školu, mora minimalno da osvoji 50 poena.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mane

pre 4 godine

Šta je ovde lako?!Pričalo se o kamerama a njih nigde nije bilo!Dete mi je došlo vidno uznemireno jer su takozvani supervizori maksimalno pomagali "gorim"učenicima.Dete mi je inače odlično.Šta posle ovoga mogu da očekujem?! To znači da će neko nepravedno da zauzme mesto nekome ko je učio i ko je realno ocenjen.Sram vas bilo Vi i vaše laži!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija