• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

18.06.2019

13:05

GREŠKA RUKOVODSTVA RGZ-a od pre 15 godina, PLAĆENA IZ BUDŽETA SADAŠNJE VLADE

Društvo

GREŠKA RUKOVODSTVA RGZ-a od pre 15 godina, PLAĆENA IZ BUDŽETA SADAŠNJE VLADE

Podeli vest

Pre skoro deset godina, grupa profesora sa Građevinskog fakulteta podnela je tužbu protiv Republičkog geodetskog zavoda zahtevajući naknadu štete zbog navodne povrede autorskih prava. Po rešenju izvršitelja sa računa RGZ-a zaplenjena su novčana sredstva u visini od oko 2 miliona evra

Iako Republički geodetski zavod nikada nije imao zaključen ugovor sa četiri profesora Građevinskog fakulteta u Beogradu, Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se Republički geodetski zavod obavezuje da profesorima isplati navedeni iznos, na ime naknade štete zbog povrede autorskog prava programskog sistema "Map Soft 2000."

Ugovorima zaključenim 1991. i 2001. godine između Republičkog geodetskog zavoda i Građevinskog fakuleta ugovorena je instalacija, obuka, održavanje i prenošenje prava raspolaganja programskog sistema "Map Soft".

Ceh za greške koje je napravilo rukovodstvo RGZ-a pre 15 i više godina danas mora da sanira budžet Republike Srbije.

Prinudno izvršenje naloga preti da onemogući redovan rad RGZ-a do kraja godine imajući u vidu da su sredstva skinuta sa budžetske linije namnjene plaćanju fiksnih troškova organizacionih jedinica kao što su struja, voda, telefon, komunalije.

U pitanje se dovodi i dalje angažovanje oko 300 zaposlenih po ugovorima.

Rukovodstvo republičkog geodetskog zavoda intenzivno radi na pronalaženju rešenja za ove probleme koji prete da ugroze redovno funkcionisanje državnog organa, a na taj način, posredno nanesu i nemerljivu materijalnu štetu građanima i privredi Srbije. Kako bi se predupredileĐ'e8posledice, rukovodstvo je uputilo zahtev Ministarstvu finansija da se novčana sredstva nadomeste iz tekućih budžetskih rezervi.

Ukazujemo još jednom na činjenicu da je ovo jedan u nizu nasleđenih problema iz perioda od pre 2012. godine i pokazuje način na koji je vođen RGZ u prethodnom periodu. Problemi kulminiraju upravo u trenutku kada se privodi kraju antikorupcijska reforma katastra nepokretnosti.

Republički geodetski zavod ćeĐ'e8iskoristiti sva pravno dozvoljena sredstva za obnavljanje postupka i zaštitu interesa institucije, iako je jasno da će zbog toga rukovodstvo Zavoda ponovo biti na udaru tajkunskih grupa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 4 godine

Ovi iz RGZ-SKN su najvece zlo. Njihove greske iz proslosti jos uvek lokalne samouprave skupo placaju. Postoje milion dokaza da je kod njih jos 80tih, 90ih i kasnije podnet zahtev za promenu a da ista nikad nije izvrsena. To daje pravo mnogim gradjanima da tuze lokalne samouprave, zbog toga jer su oni placali porez itd. Pritom, mnoga resenja danas ne mogu da se izvrse iz tog perioda jer su raniji sopstvenici sada vec pokojni, negde i po dve i vise generacija, i tu nastaje vrzino kolo sa SKN-om. Drzava bi trebala ozbiljno da se pozabavi sa svim zaposlenima, jer isti su umislili da su nastali od levog bozjeg rebra i da za svoje pistupke nece snositi sankcije. Najgori su!!!

petar golemi

pre 4 godine

Sprega lobija koji propagiraju softverske proizvode odredjenih proizvodjaca a ovi su kao razvili svoj....Na kraju kupuju neki novi alat od Slovenaca ili Ceha ....nesposobne barabe koje pune svoje djepove....

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija