• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

24.06.2019

15:38

DANAS "PUKLI" WEB PORTALI ŠIROM SVETA, POGOĐEN I INFORMER.RS, a za sve je "kriva" jedna kompanija iz SAD!

Društvo

DANAS "PUKLI" WEB PORTALI ŠIROM SVETA, POGOĐEN I INFORMER.RS, a za sve je "kriva" jedna kompanija iz SAD!

Podeli vest

Internet portali širom sveta danas su bili nedostupni oko podneva. Kako saznajemo, nemogućnost pristupa tim stranicama uzrokovan je prekidom rada usluga Cloudflarea, servisa koji za internet stranice služi kao "zaštitni zid"

Proizvod istoimene američke kompanije štiti web stranice od hakerskog napada, tzv. DDoS napada. Cloudflare štiti web stranice od hakerskih napada tako da kompletan saobraćaj jedne stranice prvo mora da prođe kroz njihov servis. Ako taj servis rpestane s radom, saobraćaj, odnosno korisnici koji na stranicu dolaze, više ne mogu da pristupe željenoj stranici. To, međutim, samo po sebi ne znači da je reč o hakerskom napadu.

Iz Cloudflarea, zasad, izdaju obaveštenja da rade na rešavanju problema koji su identifikovali kao "curenje rute", a to curenje je zapravo mnogo šire od samog Cloudflarea. Otvorilo je to brojne spekulacije na forumima da se zapravo radi o BGP otmici, ilegalnom preuzimanju IP adresa, odnosno preusmeravanju saobraćaja. Međutim, "curenje" može biti slučajno ili zlonamerno, ali najčešće nastaje zbog nenamernih pogrešnih konfiguracija.

Foto: Public

O razmeri globalnog problema govori i obaveštenje velikog e-trgovca Amazona u kojoj potvrđuju problem s nekim svojim uslugama uključujući i Echo uređaje.

- Potvrdili smo problem s spoljnim pružaocem usluga izvan naše mreže, što utiče na internetu povezanost između nekih korisničkih mreža i više AWS regija - stoji u obaveštenju na stranici Amazon Web Service.

Iz Cloudflarea su objavili mapu pogođenih područja na kojima su stranice koje oni nadziru nedostupne:

Foto: printscreen

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cole5

pre 4 godine

nebih reko da nije ne namerno curenje... pre bih rekao da je nameran kao deo globalnog sajber napada od strane amera u pokusaju da obore sve odbrambene sisteme njima neprijateljskih zemalja pa se kao bumerang vratilo gouglu. nezaboravite da gugl sve informacije sakuplja i isporucuje CIAe

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija