• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

24.06.2019

21:41

MATURANTI NAJLOŠIJE URADILI MATEMATIKU! Ministarstvo prosvete dalo PRVE REZULTATE TESTOVA ZA MALU MATURU!

Društvo

MATURANTI NAJLOŠIJE URADILI MATEMATIKU! Ministarstvo prosvete dalo PRVE REZULTATE TESTOVA ZA MALU MATURU!

Podeli vest

Od maksimalnih 13 poena iz srpskog, osmaci u proseku osvojili 7,6, a iz matematike samo 6,8 poena. Stručnjaci: Đaci brzali i olako shvatili zadatke

Budući srednjoškolci, koji su prošle nedelje polagali malu maturu, najbolje su uradili test iz srpskog jezika, nešto lošije kombinovani test, dok su rezultati iz matematike poražavajući!

To pokazuju preliminarni rezultati Ministarstva prosvete, prema kojima su osmaci od ukupno 13 mogućih poena iz srpskog imali u proseku 7,6. Na kombinovanom testu sačinjenom od gradiva iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije od najviše14, prosečan broj poena je bio 7,7. Konačno, na testiranju iz matematike učenici su od maksimalnih 13 ostvarili svega 6,8 bodova. Da stvar bude gora, osmaci su se u anketama neposredno posle mature hvalili da je test iz matematike bio, kako su ocenili, nikada lakši.

KALENDAR

24. jun - prijem i rešavanje žalbi u okružnim komisijama (8-16h)
27. jun - objavljivanje konačnih rezultata
28/29. jun - popunjavanje i predaja listi želja u osnovnim školama (8-15h)
3. jul - provera liste želja i unošenje ispravki (8-15h)
4. jul - objavljivanje konačne liste želja
7. jul - konačni rezultati i objavljivanje slobodnih mesta za drugi upisni krug
8/9. jul - upis učenika u srednje škole (prvi upisni krug)

 

Velika izlaznost

U Ministarstvu prosvete navode za Informer da su đaci u proseku tačno odgovorili na oko 50 odsto zadataka i samim tim osvojili polovinu od ukupnog broja poena.

- Ove godine malu maturu polagalo je 69.595 osmaka i možemo da kažemo da je završena uspešno. Uspeli smo sve da ispratimo do kraja, bez problema i bez štete po učenike. Sprečeno je sve ono što bi na bilo koji način moglo da remeti rad maturanata i njihov upis u srednje škole. Za sada su izašli preliminarni rezultati sva tri testa male mature i nijanse su u pitanju. Najbolje je urađen prvi test iz srpskog jezika, a najlošije matematika - ističu u ministarstvu i napominju da je na sva tri testa izlaznost bila od 87 do 99 odsto, u zavisnosti od opštine.

Komentarišući preliminarne rezultate na ovogodišnjoj maloj maturi, prosvetni stručnjaci ističu da je svake godine slična priča i da je uvek razlika od jedan do dva poena. Matematika, iako deci bude laka, na kraju uvek ispadne kao najgore urađeni test jer đaci olako shvataju zadatke, prave greške i na kraju na ovom testu dobiju najmanje poena.

ŠARČEVIĆ O "CURENJU" TESTA IZ MATEMATIKE: Tri osobe učestvovale u lancu prevare, SPREČENA LAVINA LOŠIH DOGAĐAJA!


Bodovanje upisa u srednju školu

60 bodova iz škole
* Prosek ocena iz šestog, sedmog i osmog razreda se sabira i množi sa četiri (Primer: 5,00 + 5,00 + 5,00 = 15, 15x4= 60 maksimalnih bodova)
* Za prvo mesto na međunarodnim takmičenjima dobija se još 12 bodova, za drugo 10, a za treće osam bodova. Prvo mesto na državnim takmičenjima nosi još šest bodova, drugo četiri, a treće dva boda.
40 bodova sa testa
* srpski: 13
* matematika: 13
* kombinovani: 14

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić objašnjava da na ovakve rezultate utiče mnogo faktora, a, pored neznanja, tu su i brzopletost, samouverenost i velika trema.

- Prema anketama posle prijemnog ispita, đaci su se uglavnom žalili na srpski, a hvalili kako je matematika bila laka i nadali se da će ih ona "izvući". Međutim, preliminarni rezultati to ne pokazuju i tako je svake godine. Uz to, ove godine test iz matematike je bio vanredno odložen, što takođe može imati uticaj na ovakve poene. Svakako, matematika je definitivno užasno urađena i to pokazuje da deca nisu lepo čitala zadatke, da im je sve delovalo prosto, pa su zbog brzopletosti pravili velike kikseve - naglašava Antić.

'Bubanje' ne pomaže

On dodaje da ključnu ulogu igra i neznanje i da ne može matematika da se nauči za samo nekoliko meseci pred polaganje.

- Kako im je to bio treći test po redu, gledali su da to što pre završe i bili sigurni da su zadaci prosti. A onda kada su se pregledali testovi, videlo se da je bilo grešaka i u računskim operacijama, u zadacima gde je trebalo da pretvaraju centimetre u metre, u računanju razlomaka... Što se ova dva ostala testa tiče, uglavnom prosečni poeni uvek budu tu negde, i u zavisnosti od generacije bude 'mrtva trka' da li se uradi bolje srpski jezik ili kombinovani test - objašnjava naš sagovornik.
Posle objavljivanja preliminarnih, narednih dana biće poznati i zvanični rezultati male mature, a zatim sledi popunjavanje liste želja u matičnim osnovnim školama i potom sam upis.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Pre svega čestitajmo svim osmacima koji su prošli testove i položili malu maturu. Interne analize ministarstva će pokazati gde se javlja problem između visoko postavljene letvice i rezultata koji su iz godine u godinu očigledno slični. Moguće je i da je psihološki momenat u pitanju, jer se na neki način učenici formalno pripemaju za testiranje, a ne suštinski. I tako se akumulira razlika između naučenog i postignutog, koja se onda odrazi kroz rezultate. Možda treba formulisati jedan test, opšte prirode, koji bi sadržao sve elemente predmeta koji se polažu. Uobličiti ga tako da se stečeno znanje proveri a ne izmeri. Previše informacija kod dece stvara zavisnost od bubanja, a kvalitet znanja i obaveštenosti opada. Eklekticizam bi bio ispravan pojam koji bi sve ovo objasnio. Đaci će upisati škole koje odaberu, ali test male mature mora da pokaže na neki način savremenim rečnikom, algoritam svakog osmaka. Ne zato da bismo to učinili dostupnim eventualnom pogledu onih koji mere i državu, već državi koja želi kvalitetan celokupan obrazovni sistem od prvog do poslednjeg dana školovanja. Eksterno ocenjivanje rada nasatvnog kadra je neizostavno. To je nakon ovog procesa prva stvar koja mora da se uvede. Diskretno i sveobuhvatno.

zoran

pre 4 godine

G-dine Šaroviću kao ministar ste odgovorni za plejadu ne zainteresovanih(za uspeh đaka) profesora, koji samo dele pozitivne i vrhunske ocene i misle da su time zavrsili svoj otaljani posao. Tu je prisutan i pritisak ministarstva,direktora i roditelja da se ocene poklanjaju i sta sada i u buducnosti ove zemlje?

zoran

pre 4 godine

Slabo su ih nastavnici naučili, jednostavna ocena. Nije čudo toliki napor da se testovi, kontrolni i prijemni ukinu. Da se ne otkriva stvarno stanje. Znanje se stiče za dalji život, a ne za trenutnu ocenu. Dok se tako radilo uspeh je bio vidljiv. Za vreme mog radnog veka, za 40 godina u kancelarijama se prošlo od pisanja dokumenata mastilom (crvenim i plavim), mastiljavih olovaka, do rada na računaru. Daktilografska profesija je postala nepotrebna. Sadašnje generacije će doživeti u svom radnom veku još veče promene. Moraju biti spremni na promene.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija