• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2019

09:35

POPOVIĆ IVKOVIĆ U BAKUU: Izgraditi društvo jednakih mogućnosti i za ženu i za muškarca

Društvo

POPOVIĆ IVKOVIĆ U BAKUU: Izgraditi društvo jednakih mogućnosti i za ženu i za muškarca

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je, na međunarodnom forumu Ujedinjenih nacija koji se održava u Bakuu, da je za postizanje pune rodne ravnopravnosti najvažnije promeniti društvenu svest i izgraditi društvo jednakih mogućnosti i za ženu i za muškarca

 

- Zakonodavni okvir i jačanje institucionalnih kapaciteta svakako su jedan od najvažnijih zadataka za svaku od naših država. To međutim nije dovoljno, jer zakoni i propisi ne smeju biti mrtvo slovo na papiru, njihovo dosledno sprovođenje u praksi je još važnije. Republika Srbija je u proteklom periodu uradila mnogo na putu postizanja rodne ravnopravnosti.  Naša država je pokazala političku volju i posvećenost u ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikacijom međunarodnih ugovora, poštovanjem zahteva koji se stavljaju ispred nas u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali pre svega posvećenost poštovanju načela definisanih u Ustavu Republike Srbije - rekla je Popović Ivković, govoreći na sesiji o multisektorskom delovanju u pravcu pružanja rodno odgovornih javnih usluga.

Ona je istakla da je Srbija izgradila koherentan sistem pravne zaštite od diskriminacije u skladu sa međunarodnim standardima, ojačala kapacitete nadležnih institucija, unapredila njihovu međusobnu saradnju i osigurala da se efikasnije prate moguća kršenja principa rodne ravnopravnosti, ali i da je do kraja godine predviđeno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, čime će postupanje i funkcionisanje javnih službi biti definisano i zaokruženo.

- Verujem da je sve to doprinelo u ogromnoj meri razbijanju muškog mita u Srbiji. Podsetiću da je u našoj zemlji danas žena na čelu Vlade, ali i na čelu Narodne skupštine. Po podacima Svetske banke Srbija je na 18. mestu od ukupno 118 zemalja i prva je u našem regionu po zastupljenosti žena u političkom životu. Takođe, istakla bih da u instituciji u kojoj radim žene danas čine jednu četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih, što je veliki napredak s obzirom da je posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova tradicionalno muški posao - rekla je državni sekretar.

Foto: MUP Srbije

Govoreći o sprovedenim reformama u MUP-u, Popović Ivković je istakla da je učinjeno mnogo, počev od uvođenja  instituta rodno odgovornog budžetiranja, usvajanja internih dokumenta, poput uputstva i priručnika za postupanje u slučajevima diskriminacije do projekta „Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2016-2018. godine“.

- U ovim reformama ostvarili smo najbližu saradnju sa Kraljevinom Švedskom, koja je vodeća država po pitanju poštovanja rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti i na nju smo se i ugledali. Međutim ono na šta sam svakako najponosnija jeste osnivanje Mreže žena u policiji. Verujem da ona predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti i prevazilaženju predrasuda da žene nisu sposobne da obavljaju određene poslove. Sve je to doprinelo i da među 711 novih policajaca, koji su završili svoja školovanja i koji su primljeni u naše redove krajem maja, bude čak 125 dama. Sa radošću mogu da konstatujem i da smo nedavno prilikom obeležavanja Dana policije od devet nagrađenih, imali dve dame, koje su dobile medalje za zasluge i posvećenost u službi - rekla je Popović Ivković.

Ona je podsetila i da je značajan segment i svakako jedan od prioriteta u radu MUP-a borba protiv nasilja nad ženama.

- Na tom planu smo takođe uradili mnogo. Prelomni trenutak u toj borbi bio je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo sa primenom od juna 2017. godine. Ministarstvo je u septembru iste godine formiralo i radnu grupu koju čine pripadnici MUP-a, ali i predstavnice UN Women i Ženske platforme za razvoj Srbije. Uspostavljanje saradnje sa nevladinim sektorom bila je podjednaka prekretnica u ovoj borbi, baš koliko i usvajanje samog zakona.  Ukazujući jedni drugima na ono što dobro radimo, ali i ono što treba da popravimo, kroz jedan partnerski odnos, postigli smo mnogo i učinili da žene ne ćute, da se odvaže i prijave nasilje, o čemu svedoči i broj prijava koji je sve veći iz godine u godinu, kao i broj izrečenih hitnih mera - rekla je državni sekretar, podsećajući i da je u MUP otvorena i besplatna telefonska linija koja je dostupna 24/7 i na koju svi mogu potpuno anonimno prijaviti policiji ukoliko imaju saznanja da neko trpi nasilje.

Foto: MUP Srbije

Govoreći o nedavno realizovanoj studijskoj poseti Madridu, radi upoznavanja sa najboljom praksom i najboljim sistemom borbe protiv nasilja nad ženama, Popović Ivković je objasnila da ona predstavlja prvu aktivnost u okviru projekta ,,Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“,  koji MUP sprovodi u saradnji sa UN Women, a koji predviđa uvođenje i primenu nove mere zaštite – sistema narukvica za žrtve i počinioce nasilja.

- Nažalost, svesni smo da je nasilje u porodici fenomen koji se javlja svuda u svetu, u svim kulturama, nezavisno od ekonomskog statusa i društvenog sloja porodice. Žrtve porodičnog nasilja najčešće ćute zbog stida ili straha od osude pojedinih iz društva ili ekonomske nesamostalnosti, te okolina nekada ne može da primeti postojanje ovog problema. Zato je od izuzetne važnosti da kao društvo budemo senzibilniji kada je reč o žrtvama nasilja i da se u njihovu zaštitu uključe svi akteri - zaključila je državni sekretar.

Popović Ivković je poručila da će Republika Srbija nastaviti dodatno da unapređuje svoje kapacitete za dobrobit svih građana Srbije.

- Ovde smo prisutni jer ovaj skup šalje jasnu poruku šire svetske zajednice, međunarodnih organizacija i  svih aktera društva, da se neravnopravnost i nasilje nikako ne smeju tretirati kao privatni problem, već se sa njim svi moramo zajedno suočiti - zaključila je ona.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59