• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

25.06.2019

23:47

(FOTO) ŠOKANTNA ISPOVEST VERICE RADIVOJEVIĆ, ODGOJILA JE NESTALU BEBU: Usvojila sa ukradeno dete, ne bih ga uzela DA SAM ZNALA DA JE OTET!

Društvo

(FOTO) ŠOKANTNA ISPOVEST VERICE RADIVOJEVIĆ, ODGOJILA JE NESTALU BEBU: Usvojila sa ukradeno dete, ne bih ga uzela DA SAM ZNALA DA JE OTET!

Podeli vest

Kada sam 1981. usvojila mog Mlađana (38), nisam znala da su ga ukrali u porodilištu. Saznali smo to tek nedavno kada je krenuo da traži biološku majku

Mog Mlađana usvojila sam pre 38 godina, redovnim putem, preko Centra za socijalni rad. Rekli su mi da ga je majka napustila. Odgajila sam ga, i kada je nedavno počeo da traga za biološkim roditeljima, shvatili smo da je ukraden u porodilištu. Da sam to znala, nikad ga ne bih uzela.

Ovako svoju potresnu ispovest za Informer počinje Verica Radivojević (71) iz sela Donji Adrovac kod Aleksinca, prva žena koja je javno priznala da je njen usvojeni sin zapravo žrtva afere "Nestale bebe", koja već godinama potresa Srbiju.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Znao da je usvojen

Verica i njen suprug te 1981. godine bili su u postupku za usvajanje jer nisu mogli da imaju svoje potomstvo. Prema njenim rečima, usvojenog sina Mlađana doneli su joj u bolničkom čaršavu sa gomilom dokumentacije, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikovana, sa netačnim podacima.

- Nisam mogla da imam decu i dugo godina sam se lečila od steriliteta, pa sam rešila da podnesem zahtev za usvojenje. Marta 1981. direktor Centra za socijalni rad u Aleksincu Slavoljub Momčilović i radnica centra Angela Stanimirović lično su mi doneli bebu, mušku, sa kosicom, tek rođenu, uvijenu u bolnički čaršav, i dali mi je na usvajanje.

Još su mi rekli, da mogu i da je zamenim, ako ne želim baš tu bebu. To mi nije bilo ni na kraj pameti, i kada sam pitala čije je, sećam se da su mi rekli: "Rodila ga je neka devojka, i posle porođaja je odmah pobegla iz bolnice." Ništa mi nije govorilo da je reč o prevari - priča nam Verica i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

U Aleksincu sumnjivo još 28 slučajeva

Radiša Pavlović naglašava i da su u jednom selu kod Niša pronašli čitavo skladište puno kutija sa originalnom dokumentacijom novorođenčadi, za koju se u bolnicama vade da ne postoji, da je stradala u poplavama, u požarima... On dodaje i da samo u aleksinačkom Centru za socijalni rad nedostaje još 28 dosijea u periodu između 1976. i 1985 godine.

- Nikada nisam krila da sam usvojila dete, i Mlađanu sam to odmalena pričala, ali on nije baš najbolje razumeo. Međutim, selo ko selo, malo mesto, i kako je bio sve stariji, deca su ga zadirkivala da mu mi nismo roditelji. Bio je, čini mi se, šesti ili sedmi razred. Tada smo ponovo seli i sve sam mu lepo objasnila. Ali to nikada ništa nije promenilo u našem porodičnom odnosu.

Da je usvojila ukradeno dete, saznala je nedavno, kada je njen usvojeni sin Mlađan uz pomoć predsednika Vladine komisije za nestale bebe Radiše Pavlovića rešio da pronađe biološke roditelje.

- Ni slutila nisam da su Mlađu ukrali od majke i dali meni. Kada je krenula cela ova afera i kampanja o nestalim bebama, on je rešio da uz pomoć Radiše i njegove koleginice Milanke proba da nađe roditelje. I tada se sve saznalo. Bila sam šokirana, i nisam mogla da verujem. U njegovoj dokumentaciji kao biološki roditelji vode se ljudi koji nikada nisu postojali, sve je falsifikovano i izmišljeno. Zato sam stala uz njega i zajedničkim snagama pokušavamo da nađemo njegove roditelje. Znam da me nikada neće ostaviti i da će biti dobar sin i jednoj i drugoj majci, ako je nađe - ponosna je Verica.

Foto: Privatna arhiva

Silne nelogičnosti

Mlađan kaže da se u potragu za roditeljima dao da bi saznao svoje poreklo, ali i poreklo svoje troje dece.

- Prvo sam mislio da me je biološka majka namerno ostavila i samo sam hteo da je nađem i kažem joj sve što mi je u duši. Međutim, kada sam krenuo da vadim dokumente iz bolnice, iz Centra za socijalni rad i matične službe, shvatio sam da tu ima mnogo nelogičnosti i netačnih informacija. U porođajnom protokolu u rubrici "majka" vodi se osoba koja nikada nije postojala, jer njen identitet i svi ostali podaci su potpuno izmišljeni, oni ne postoje ni u jednoj drugoj evidenciji.

Dve matične službe potvrdile su nam da žena sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nikad nije postojala. Sledeći pokazatelj da nešto nije kako treba jeste i otkriće da me je matičar upisao u matične knjige dan ranije nego što je uopšte stigla prijava o rođenju - ispričao nam je Mlađen i dodao da bi voleo da nađe majku.

Pavlović: Čeka se DNK dve porodice

Foto: Privatna arhiva

Predsednik Vladine komisije za nestale bebe Radiša Pavlović otkriva da trenutno postoje dva bračna para koja bi mogla biti Mlađanovi biološki roditelji. Prema njegovim rečima, uzet je DNK i čekaju se rezultati uzoraka.

- Svi su iz okoline Aleksinca, a jedna od ove dve porodice ima dokumente o smrti deteta identične sa podacima iz Mlađinih lažnih protokola i uverenja. Čak sa jednom porodicom Mlađen ima i sličnosti što se fizičkog izgleda tiče. Postoji mogućnost da smo ih pronašli, nakon mukotrpnog rada, ali rezultati analiza će sve pokazati - otkriva nam Pavlović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 4 godine

Sad niko nista nije znao,ova zena i njen muz su debelo platili za ovo dete i deo su mafije za kradju dece,normalno sad se sve otkrilo i ko ce da prizna i ode u zatvor.

Saradžogla

pre 4 godine

Kako je nije sramota da laže?Dete je kupila znajući da je ukradeno.Deca su se krala po narudžbini jer drugačije nije moglo!Kao dete ukradeno i navodno dato centru za socijalni rad?Ma nije valda?Žena je kupila ukradeno dete i zato da kaže istinu.I kraj priče

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija