• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2019

16:14

PKS: Bez srpske robe na KiM porast cena i deficita!

Društvo

PKS: Bez srpske robe na KiM porast cena i deficita!

Podeli vest

Od uvođenja taksi privrednici Srbije manje su na Kosovo isporučili robe u vrednosti od 193,7 miliona evra, a prištinske takse dovele su i do povećanja trgovinskog deficita i maloprodajnih cena na Kosovu, rekao je danas Tanjugu Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije


Najviše su pogođeni proizvođači iz prehrambene industrije, proizvodnje ambalaže, naftne i farmacutske industrije, kao i proizvođači građevinskih materijala.

- Što duže traju mere, to je nepovoljnija slika za povratak na to tržište - kaže Radovanović i navodi da je važno da se pokušava na sve načine da se ova politička odluka promeni i da se dozvoli da privreda funkcioniše i biznisi sarađuju.

Direktor "Žitobačke" iz Kule i predsednik poslovnog udruženja mlinova Srbije "Žitounija", Vladimir Vojnović, kaže da srpskog brašna praktično nema na Kosovu, iako smo ga tamo izvozili za 6-7 miliona evra.

"Žitobačka" je na tržište KiM imala i do 1,5 miliona evra izvoza, navodi on i dodaje je to sada potpuno stopirano.

- Problemi za nas su počeli pre uvođenja takse od 100 procenata iz novembra 2018. godine, kada je oktobra 2017. godine kosovska vlada uvela taksu od 40 evra po toni brašna koju je plaćao uvoznik - kaže Vojnović i ocenjuje da je to bio "probni balon", jer su uspeli da nametnu taksu iako je potpuno suprotna CEFTA sporazumu.

On napominje da su u prvo vreme postojali kupci na Kosovu koji su i plaćali taksu od 40 evra samo da dođu do brašna iz Srbije, ali da je od uvođenja taksi 2018. godine i to prestalo.

- Mislim da prestankom sprovođenja ovih taksi od 100 procenata neće prestati problemi, jer kosovska vlada odobrava uvoz samo proizvoda koji su deklarisani na ''republika Kosovo'', a naši carinski organi takvu robu neće ocariniti jer će zahtevati da na mestu isporuke piše Kosovo i Metohija, UNMIK Kosovo ili bilo šta drugo osim ''republika Kosovo'' - ističe Vojnović.

Prema podacima "Žitounije", kavodi on, brašna iz Srbije nema na Kosovu, a ono što ipak prođe je šverc čije količine je nemoguće proceniti.

Analize PKS govore da je smanjenim uvozom iz Srbije na KiM najviše pogođen proizvodni sektora, jer su repromaterijali i sredstva za rad činili 65 odsto robe koja je tamo prodavana.

- To je svakako uticalo na povećanje cena u maloprodaji na Kosovu gde smo svedoci da su za 5,3 posto povećane cene za vreme trajanja mera, a za 5,4 odsto povećan je deficit Kosova u trgovinskoj razmeni - kaže Aleksandar Radovanović iz PKS.

Od uvođenja mera kosovska privreda nabavlja robu slabijeg kvaliteta za veću cenu, što se na kraju odrazi i na krajnjeg potrošača koji sve plaća skuplje, zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17