• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/Informer.rs

27.06.2019

08:31

RAČUNI NIŽI DO 60 ODSTO! Evo koliko će ovog leta koštati POZIV ILI PORUKA SA MORA U ROMINGU!

Društvo

RAČUNI NIŽI DO 60 ODSTO! Evo koliko će ovog leta koštati POZIV ILI PORUKA SA MORA U ROMINGU!

Podeli vest

Rešenjem RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, počev od 1. jula 2019. godine

Počev od 1. jula, pa do 30. juna 2021. godine maksimalna cena odlaznog poziva u romingu u zemljama Zapadnog Balkana moći će da bude 0,19 evra po minutu (oko 22 dinara). SMS poruka može koštati najviše 0,06 evra (7 dinara), a prenos podataka 0,18 evra (oko 21 dinar) po megabajtu, bez PDV-a, navodi se u dokumentu RATEL-a, koji je ovo telo prethodnih dana dostavilo operatorima.

Pošto se trenutne cene poziva u romingu kreću do 100 dinara po minutu, a SMS-a oko 9 dinara i interneta oko 30 dinara po megabajtu, novim cenama korisnici u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini moći će da računaju i na više od 50 odsto niže račune kada putuju po regionu.

Cene će se naravno razlikovati od operatora do operatora, ali ovo su maksimalne granice koje je utvrdio RATEL. Dokument, praktično, predstavlja uputstvo operatorima, na kojima je sada formiranje finalnih cena za krajnje korisnike.

Foto: Shutterstock

Kako se navodi u "Rešenju o snižavanju cene rominga i ceni terminacije poziva u romingu" koje je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela 17. juna, dolazni pozivi u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine naplaćivaće se najviše 0,04 evra (oko 5 dinara) po minutu, a nakon toga - od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. koštaće maksimalno 0,025 evra (3 dinara) po minutu.

Rešenjem RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, počev od 1. jula 2019. godine i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze, a za primljene SMS poruke i poruke govorne pošte u romingu neće se obračunavati dodatne naknade. Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak MMS poruka koje se mogu naplaćivati po jedinici.

Prema Sporazumu, koji je ispred Srbije potpisao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, maksimalne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana treba dovesti na nivo cena prema pravilima "rominga kao kod kuće" koja važe u Evropskoj uniji, i to najkasnije do 1. jula 2021. godine, te treba uvesti prelazni period, počev od 1. jula 2019. godine.

Od 1. jula 2021. očekuje se potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59