• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

27.06.2019

12:40

VASELJENSKI PATRIJARH OBJASNIO MILU: U Crnoj Gori PRIZNAJEMO SAMO SVETU SRPSKU CRKVU i našeg brata Amfilohija!

Društvo

VASELJENSKI PATRIJARH OBJASNIO MILU: U Crnoj Gori PRIZNAJEMO SAMO SVETU SRPSKU CRKVU i našeg brata Amfilohija!

Podeli vest

Vaseljenski partijarh Vartolomej u pismu crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću poručio je da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

 

U pismu na kojem je datum 21. jun, partijarh Vartolomej navodi da su u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da je Đukanović iskazao podršku stvaranju crnogorske pravoslavne crkve.

- Nedavno smo u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju pravoslavne crkve crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine - navodi se u pismu koje je medijima prosledila Svetigora.

Vatrolomej u pismu dodaje da bi ovo značilo da Crna Gora "oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama pravoslavne crkve srpske".

- Vaša ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske - ističe Vartolomej u pismu.

- Crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi. Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate patrijaršije srpske - naglašava Vartolomej.

Foto: rts.rs

Ukazao je da ovo pismo šalju jer ne žele "da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

- Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: 'Uvereni smo da će Vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašeg naroda", ističe se u pismu.

Vaseljenski partijarh svoje pismo završava molbom Đukanoviću da napisano ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore "nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Svaka čast Patrijarhu Vaseljenskom Vartolomeju na ovom pismu. Podrška SPC.

Ponos i Slava

pre 4 godine

Novo HRT-ovo remek delo i svetska senzacija posle Hrvatskih kraljeva i Republika(film o istoriji Dubrovnika) i Na putu sa Markom Polom(film o životu i putovanjima Marka Pola) i Alka(film o istoriji Sinjske Alke) i Godina Oluje(serija o akciji Oluja 95g) i General(film o Anti Gotovini) evo sada i serije Doba Uskoka( film o hrvatskim ratnicima zbogm kojih su Osmanlije vikale čuvaj nas Bože od Senjke ruke) a u najavi je i serija Predsednik(film o Franji Tuđmanu)... The Age of Uskoks, Doba Uskoka, Official Trailer HD-Youtube www.youtube.com/watch?v=Gnp6nQ0jeXA

Ivo

pre 4 godine

Haha dobar vic. Ured Mile Đukanovića uopće nije dobio ovo pismo,ali,jelte,srpski mediji i Amfilohije jesu! Malo mi smrdi na laž.

kiza

pre 4 godine

Imam samo jednu primedbu. Ovaj Dedajić je sve sem gospodina.

Zlire

pre 4 godine

Jd li to podanicka crkva sto su joj sultani vjekovima postavljali svestenike i sama se ljutila sto crnogorska crkva nikako ne ide tim putem jos manje su joj se svestenici turcili ili je to ta crkva sto je blagosiljala odlazak ubica iz srbije preko drune dj su samo u sarajevu ubili 1500 djece dok tobos im brat Dostojevski kaze da je vrijednija jedna suza djeteta no svi svjetski ideali ili je to ona crkva koja ne priznaje rodnu ravnopravnost .E zbog svega ovoga i jos mnogo cega crnogorska crkva nema nista sa komsijskom srpskom sektom

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija