• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

02.07.2019

17:15

PAKAO U SRBIJI TEMA SVETSKIH AGENCIJA! AP: U Beogradu izmereno 39 stepeni! Evropa se suočava sa sve češćim i intenzivnijim vrućinama!

Društvo

PAKAO U SRBIJI TEMA SVETSKIH AGENCIJA! AP: U Beogradu izmereno 39 stepeni! Evropa se suočava sa sve češćim i intenzivnijim vrućinama!

Podeli vest

Kako se toplotni talas kreće prema istočnoj Evropi, temperature su danas skočile na 39 stepeni u Srbiji, iako bi pljuskovi uveče mogli donekle da donesu olakšanje

Cisterne s pijaćom vodom su parkirane u beogradskim parkovima, a lekari upozoravaju starije da ostanu kod kuće, preneo je AP.

Nagli porast temperature došao je posle više nedelja neuobičajeno jakih oluja u delovima Srbije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su izazvale poplave i ekstremnu vlažnost.

I dok su Srbija i ostatak Balkana izloženi velikim vrućinama međunarodna grupa eksperata zadužena za procenu klimatskih promena upozorila je da se Evropa suočava s perspektivom češćih i intenzivnijih vrućina.

U današnjem izveštaju koji se odnosi na procenu temperatura u francuskom gradu Tuluzu između 26. i 28. juna, "Vorld veder atribjušen" je saopštila da je svaki toplotni talas koji se danas dešava u Evropi postao "verovatniji i intenzivniji usled klimatskih promena koje su izazvali ljudi". 

Oni su otkrili da su ekstremni uslovi izmereni tokom tog trodnevnog perioda pet do deset puta verovatniji sada nego 1900. godine, pre nego što su emisije gasova staklene bašte imale veliki uticaj na atmosferu.

Grupa eksperata je saopštila da je toplotni talas koji je prošle sedmice pogodio velike delove Evrope doveo do pojave nekoliko istorijskih rekorda u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Španiji.

U Nemačkoj, hiljade vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane danas se bore protiv velikog požara na području koje se koristio za vojne vežbe na severu Nemačke nakon više nedelja suvog vremena.

Zvaničnici su rekli da je požar u Lubtenu, oko 170 kilometara severozapadno od Berlina, najveći u istoriji pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Prema rečima pokrajinskog zvaničnika Štefana Šternberga, pogođeno je oko 600 hektara šuma i rastinja.

On je rekao da ima sve više dokaza da je požar podmetnut. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija