• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

03.07.2019

00:28

DRAGAŠ U EMISIJI PRAVAC NA PINK 3: Kina, a ne Amerika, je najveći dobitnik od globalizacije. Možda je apsurdno, ali je istinito!

Društvo

DRAGAŠ U EMISIJI PRAVAC NA PINK 3: Kina, a ne Amerika, je najveći dobitnik od globalizacije. Možda je apsurdno, ali je istinito!

Podeli vest

Iako mnogi smatraju da je od globalizacije najveću korist imala Amerika, to nije tačno. Ona je učestvovala u njenom generisanju, a Kina je najviše dobila od globalizacije, zahvaljujući pre svega svom otvorenom tržištu, rekao je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš

Dragaš , autor knjige „Dva lica globalizacije – Istine i obmane“, koja se detaljno bavi stanjem globalizacije danas, a posebno u SAD, EU i Kini, kao ekonomski i politički najuticajnijim akterima globalizacije.  On kaže da globalizacija nije ideologija, iako neki smatraju da jeste.

On objašnjava da je globalizacija proces koji je nastao otkrićem Amerike, ali i zahvaljujući Marku Polu, otkrivanjem pomorskih puteva, transportom ljudi i robe... Globalizaciju, objašnjava Dragaš, nisu generisali političari, već je ona rezultat tehnološkog napretka i nauke.

Foto: printscreen RTV Pink

- Globalizacija su informacione tehnologije, korišćenje aviona, dostupnost lečenja, internet... Globalizacija je proces koji je nezaustavljiv, iako neki kvazistručnjaci govore da je neophodno da se vratimo u obrnuti proces jer se globalizacija završava – ističe Dragaš.

Prema njegovim rečima, globalizaciju je veoma dobro definisao novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Tomas Fridman, a koji navodi da se nalazimo u četvrtoj fazi globalizacije.

- Centar i generator Globalizacije 4.0, da se izrazim tim softverskim rečnikom, je pojedinac. Pre ove faze, bile su država, kompanije u potrazi za jeftinom radnom snagom na novim tržištima, a sada imamo pojedinca koji ima moć da sruši čitave države, da napravi haos, ali da sa druge strane napravi ozbiljne poslove i sistem biznisa koji je bio nezamisliv do pre dvadeset godina – kaže Dragaš.

On ističe da je danas najveći dobitnik globalizacije Kina, pre svega zahvaljujući otvorenim tržištima i brzoj trgovini.

Foto: printscreen RTV Pink

- Svi mi mislimo da je Amerika najviše profitirala od globalizacije, da je reč o imperijalističkoj sili, a to nije tačno. Amerika je najviše generisala globalizaciju, uz svoj novac, moć, nauku, razvoj. Amerika je gurala globalizaciju, ali Kina je dobila najviše od nje – kaže Dragaš, ocenjujući ovo kao apsurd.

Podseća na platformu „Alibaba“, ali i mnoge druge kineske platforme koje su neverovatno jake u konvencionalnom poslovanju, a što je pre, recimo, dvadeset godina bilo nezamislivo.

- Kina je veliki dobitnik globalizacije jer je otvorila tržište, bez obzira na to kakvo joj je državno i društveno uređenje – kaže Dragaš.

Zahvaljujući globalizaciji kaže i da se broj gladnih u svetu drastično smanjio, pa se danas i ne govori toliko o gladi u svetu.

- Setimo se kako su pre 30 godina na svakih šest meseci bili apeli u Ujedinjenim nacijama od strane pokreta protiv gladi, osnivani su fondovi... Danas ne govorimo o tome – kaže Dragaš.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17