• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.07.2019

22:46

(VIDEO) MEŠTANI JOŠANIČKE BANJE PODRŽALI IZGRADNJU MHE! Građani se okupili u centru mesta!

Društvo

(VIDEO) MEŠTANI JOŠANIČKE BANJE PODRŽALI IZGRADNJU MHE! Građani se okupili u centru mesta!

Podeli vest

Meštani Jošaničke Banje okupili su se danas u centru tog mesta u znak podrške izgradnji malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji

Ali, okupili su se i protiv aktivnosti međunarodne organizacije Riverwatch.eu koja vodi kampanju protiv njihove izgradnje na Balkanu.

Prema tvrdnjama meštana Jošaničke Banje, jedinog mesta u Srbiji u kojem su izgrađene skoro sve planirane MHE, aktivisti Riverwatcha su za danas najavili dolazak u Jošaničku Banju, u kojoj je od 2010.godine izgrađeno 17 MHE, ali se, navode, ipak nisu pojavili.

Goran Jemuović iz Baljevca kod Jošaničke Banje, koji je zaposlen u jednoj od MHE u Jošaničkoj Banji, rekao je za Tanjug da su se meštani okupili kako bi odgovorili na neistine koje, kaže, dolaze od stranih interesnih grupa koje finansiraju lokalne organizacije u Srbiji i regioniu da podbunjuju javnost protiv izgradnje MHE.

Foto: Tanjug

- Čekali smo danas strane plaćenike, ali nisu se pojavili, verovatno zato jer smo ih uhvatili u njihovim lažima kako se prilikom izgradnje MHE ne poštuje bilološki minimum, kako se uništavaju priroda i naši životi... - rekao je Jemuović.

On je prisustvovao skupu na kojem su okupljeni nosili transparente s porukama:"Srbiji trebaju investicije, a ne lažni ekolozi", "Banja živi od MHE, a vi od stranog kapitala", "Koristite MHE kao izgovor za pljačku", "Ojadili Rakitu, skupili pare", "Nemci, čuvajte vaše plavo srce, Srbiju ostavite Srbima"...

Jemuović je primetio da se organizacije, kao što je Riverwatch, protive izgradnji MHE u Srbiji i na Balkanu, ali ne i u zemljama kao što je Austrija u kojoj je, kako je naveo, izgrađeno čak 4.000 MHE.

Naveo je da je u 17 MHE na teritoriji opštine Raška, od čega je 14 u Jošaničkoj Banji, zaposleno 50 radnika, a da od njihove izgradnje indirektno živi još oko 150 porodica.

- Cela Jošanička Banja bila je angažovana na izgradnji MHE, izdavan je smeštaj za radnike sa strane, a restorani, kafići i prodavnice su imale mnogo veći promet, a tako je i danas - rekao je Jemuović i dodao je godišnji priliv od MHE za budžet lokalne samouprave iznosi oko 10 miliona dinara.

Slaviša Novković iz Jošaničke Banje rekao je da je to mesto oživelo u poslednjih 10 godina otkako je počela izgradnja MHE, od kojih korist, ističe, nisu imali samo zaposleni radnici, već i vlasnici ugostiteljskih objekata.

- Velika investicija je prošla kroz Banju prodajom građevinskog materijala tokom izgradnje. Mislim da bi se Banja i okolna sela ispraznila da nije počela gradnja MHE - kazao je Novković.

Foto: Tanjug

Dodao je da je oživeo i turistički potencijal mesta i da vlasnici MHE sponzorišu sportska i kulturno umetnička društva u Jošaničkoj Banji.

Upitan o efektu MHE na životnu sredinu i ekosisteme, o cemu se polemiše u javnosti, Novković je rekao da štetnih posledica nema ukoliko se investitori pridržavaju propisa o izgradnji.

Svakodnevno se vrše provere u MHE i ne dozvoljava se da se reke isuše - kazao je Novković dodajući da ribolovci na Jošanici, Samokovki i Gobeljskoj reci, na kojima su izgrađene MHE, pecaju kao i ranije i da dolaze iz Raške, Novog Pazara, Aleksandrovca.

Proizvodni kapacitet svih MHE u Jošaničkoj Banji iznosi oko 15 megavolt ampera, što je dovoljno za snabdevanje grada koji ima oko 10.000 stanovnika, a što odgovara kapacitetu elektrana kao što su "Ovčar banja" i "Međuvršje" ili jednom agregatu u hidroelektrani Zvornik.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija