• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

07.07.2019

14:51

(FOTO) MILOGORCI, EVO DA ZNATE KO STE I ŠTA! Deputacija Crne Gore 1799. Mariji Tereziji: NAŠA CRKVA JE NEODVOJIVI DEO PEĆKE PATRIJARŠIJE!

Društvo

(FOTO) MILOGORCI, EVO DA ZNATE KO STE I ŠTA! Deputacija Crne Gore 1799. Mariji Tereziji: NAŠA CRKVA JE NEODVOJIVI DEO PEĆKE PATRIJARŠIJE!

Podeli vest

Zvanični sajt Mitropolije crnogorsko-primorske objavio je sadržaj akta iz 1799. godine koji potvrđuje da ta Mitropolija i tada samu sebe smatrala neodvojivim delomPećke patrijaršije i Srpske crkve

Fakti prenose taj tekst objavljen na sajtu MCP koji glasi:

- Želimo da mitropolit crnogorski zavisi od pećskog patrijarha u Srbiji. Kad sadašnji mitropolit umre, pristajemo za sad, da njegov nasljednik bude rukopoložen u Karlovcima, ali da uvijek bude izabran po starom običaju, t. j. da ga biraju:  guvernaduri potčinjeni glavari i cio narod crnogorski, ali samo dotle, dokle Turci budu vladali Srbijom, te ne možemo da ga slobodno pošaljemo u Peć.

Ovo je tačka 11. akta iz 1799. godine koji je crnogorska deputacije uputila austrijskoj carici Mariji Tereziji, poslije razgovora sa kancelarom knezom Kaunicom u Beču.

Deputaciju su činili: guvernadur Jovan Radonić, arhimandrit Petar Petrović i serdar Ivan Petrović.

Foto: Fotoilustracija

Iz akta je jasno da deputacija, u kojoj je bio budući Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Petar I Petrović Njegoš, smatra Mitropoliju crnogorsku kao neodvojivi dio (eparhiju) Pećke patrijaršije, tj. Pravoslavne srpske crkve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

Kao i uvek kad nam ne ide voda na mlin mi će da falsifikujemo istoriju. Srpska posla

mitta

pre 4 godine

BADAVA,NJIMA JE MILO JAVNO SAOPSTIO DA SU ONI NAJPAMETNIJI,NAJTALENTOVANIJI(za muljanje, varanje,laganje, ja pa ja, kriminal ,verovatno je na ovo mislio) oni u to poverovali.

Predragm

pre 4 godine

Opet drugo Srbijanci sire istinu o sebi po Srbiji. Tada ste bili becki konjusari i branili Vojnu Krajinu od Turaka. Placala vas ta Marija Tereza. A Srbija je sanjala o ustancima da bi se oslobodila Turaka.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija