• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.07.2019

18:55

(FOTO) POČELA OBNOVA Helikopterske jedinice MUP-a posle 40 godina!

Društvo

(FOTO) POČELA OBNOVA Helikopterske jedinice MUP-a posle 40 godina!

Podeli vest

Srbija je danas dobilla dva "Erbasova" helikoptera H 145 M, najmodernije letelice koje će koristiti srpska policija, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je istakao da je tom nabavkom posle 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a

- MUP Srbije će imati ukupno četiri letelice te klase, a zaključeni su ugovori za nabavku još tri transportna helikoptera ''Super Puma''. To znači da će naše ministarstvo biti među tri u Evropi koji koriste takve letelice u policijske svrhe - rekao je Stefanović novinarima posle probnog leta u jednom od dva "Erbasova" helikoptera.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Kako je naveo, stari helikopteri MUP-a, koji se redovno održavaju, su i dalje u upotrebi, ali postoji potreba za tehnološkim napretkom.

Stefanović je naglasio da je osim helikoptera, nabavljena i najsavremenija oprema za rad u svim vremenskim uslovima koja omogućava mogućnošću da slete i na nepripremljen teren što sa starim nije bilo moguće.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Pojasnio je da helikopteri imaju i novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama u letelicama koje omogućavaju da operater, umesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciji, kao i da tokom noći ''''vidi sve kao na dlanu''''.

Istakao je da su helikopteri opremljeni i najsavremenijom medicinskom opremom tako da će lekarski timovi tokom leta moći da na najkvalitetniji način pruže pomoć ugroženima i da ne gube vreme do transporta do najbliže bolnice.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

- Ovi helikopteri mogu da za samo minut i 20 sekundi budu u vazduhu što je izuzetno kratko vreme, a to nam je bilo veoma bitno zbog brzog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama - naveo je Stefanović i dodao da bi u narednih mesec dana trebalo da stigne još jedan "Erbasov" helikopter H 145M, a početkom sledeće godine i četvrti.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Kako je rekao, ti helikopteri biće korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spašavanje ljudi.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić rekao je da su piloti MUP-a do sada leteli na helikopterima iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, a da Erbasove letelice pokazuju koliko je Srbija zaostajala u razvoju avijacije.

Kako je naveo, nabavkom novih helikoptera srpska policija je za kratko vreme uspela da uhvati korak sa najmodernijom tehnologijom.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Unapređujući stare helikoptere MUP-a i Erbasove, istakao je da je vreme startovanja novih letelica mnogo kraće što je, kako kaže, važno kako bi jedinice MUP-a bile brže i efikasnije u pružanju pomoći.

- Prvi put ćemo koristiti naočare za noćno letenje koje će nam omogućiti da noću slećemo na nepripremljene terene i to će biti nešto novo ne samo za pilote, već i za ceo sistem koji je uključen u avijaciju - naveo je Nedić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Dodao je da je deo pilota Helikopterske jedinice MUP-a već prošao višemesečnu obuku za upravljanje Erbasovim letelicama, a da će do kraja godine biti obučeni svi piloti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Počela modernizacija vojne avijacije i avijacije policije novim helikopterima marke Erbas.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija