• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Anel D. Grbović

13.07.2019

17:02

(FOTO) ŠIPTARI LOMILI I VRŠILI NUŽDU PO SRPSKIM SPOMENICIMA! Novi vandalizam na pravoslavnom groblju u Lipljanu! Bezumnici porušili više od 20 spomen ploča!

Društvo

(FOTO) ŠIPTARI LOMILI I VRŠILI NUŽDU PO SRPSKIM SPOMENICIMA! Novi vandalizam na pravoslavnom groblju u Lipljanu! Bezumnici porušili više od 20 spomen ploča!

Podeli vest

Nepoznate osobe su u noći između petka i subote polomili, porušili i uništili više od 20 nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu

Kako prenosi Radiotelevizija Gračanica, to groblje je, od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, više puta bilo na meti vandala.

 

Foto: Foto: RT Gračanica

"Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko 20 spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu", rekao je predsednik srpske zajednice u Lipljanu Jovica Mirić.

Foto: Foto: RT Gračanica

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu, a nadležne organe je ppzvao da sprovedu detaljnu istragu i da pronalađu odgovorne.

Foto: Foto: RT Gračanica

- Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji a koji se nažalost ponavlja već dve decenije - kazao je Popović i dodao da su ovakvi postupci u suprotnosti sa nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane. 

Foto: Foto: RT Gračanica

- Zahtevam hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa, pronalaženje počinilaca i najstrožije kažnjavanje - naveo je Popović koji će sutra obići ovo pravoslavno groblje, a zatim će razgovarati sa Srbima u Lipljanu.

Foto: Foto: RT Gračanica

BRUTALNA PRETNJA MILA ĐUKANOVIĆA SPC! Prestupnici u mantijama završiće u zatvorskim uniformama, SRPSKU CRKVU PROGLASIO DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM!

Preostali Srbi u Lipljanu ovo nedelo tumače kao direktnu poruku da nisu poželjni u ovom gradu. Oni su pozvali Kosovsku policiju da što pre pronađe počinioce.

- Šta mi Srbi koji ovde živimo, još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas - istako je meštanin Zoran Radić.

Foto: Foto: RT Gračanica

Navodi se da je uviđaj izvršila KPS - policijske stanice u Lipljanu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 4 godine

nevidjeni primitivizam. a onda se cude kad im kszu da su izasli iz sume. nazalost ima takvih i kod nas. sta je porucio sergej trifunovic. dao siptarima ideju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija