• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

16.07.2019

21:54

STIŽU EVRI! PARIZ SPREMIO OGROMAN NOVAC ZA INVESTICIJE! Francuzi će graditi metro u Beogradu!

Društvo

STIŽU EVRI! PARIZ SPREMIO OGROMAN NOVAC ZA INVESTICIJE! Francuzi će graditi metro u Beogradu!

Podeli vest

U Beogradu potpisan i sporazum o izgradnji metroa. Francuzi zajedno sa Kinezima ulažu 4,3 milijarde evra u dve linije metroa

Tokom posete francuskog lidera Emanuela Makrona u Beogradu je potpisan i sporazum o izgradnji metroa! Francuzi zajedno sa Kinezima ulažu čak 4,3 milijarde evra u dve linije metroa!

Miki Manojlović recitovao Disa Makronu


Obraćanje dvojice predsednika pred više od 10.000 ljudi na Kalemegdanu najavio je glumac Predrag Miki Manojlović. On je tom prilikom odrecitovao stihove čuvenog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Početak radova trebalo bi da počne naredne godine, a metro će graditi francuska firma 'Alstrom' i kineska kompanija 'Pauer Čajna'. Samo u prvu liniju beogradskog metroa biće uloženo 1,8 milijardi evra, dok je preostalih 2,5 milijardi rezervisano za drugu liniju. Ovaj važan sporazum, inače, samo je jedan od 25 dokumenata koji će biti potpisani tokom Makronovog boravka u našoj zemlji. 

 

 

Foto: Informer DN

Foto:  

Jedna od ključnih tema


Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, kaže da je jedna od tema razgovora Makrona i Vučića svakako bio projekat Beogradskog metroa.


- Siguran sam da će Francuzi naći svoj deo u izgradnji Beogradskog metroa. Za nas je to veliki projekat, najvažniji nacionalni projekat. Zato će iza tog projekta stati Vlada, jer on treba da zaposli celu građevinsku industriju Srbije i pomogne da se podigne nivo BDP-a. Vučić je angažovan da Vlada pomogne Beogradu da taj projekat iznese. U narednih deset godina moramo da rešimo taj problem kako bi grad mogao saobraćajno da funkcioniše - ističe Vesić.

Za Makrona pirotski ćilim i konjička sablja


Predsednik Vučić spremio je za svog kolegu Emanuela Makrona pažljivo birane poklone. Šefu francuske države biće uručena konjička sablja M1895, na kojoj je ugraviran srpski grb. On će na dar dobiti i ručno tkani pirotski ćilim, kao i dva toma istorijskih spisa - izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893". Oba toma imaju više od 1.000 strana.


Prema njegovim rečima, osim sporazuma o izgradnji metroa, delegacije Francuske i Srbije potpisale su i brojne druge sporazume i memorandume koji su važni za Beograd.


- Pored izjave o namerama za izgradnju metroa, potpisani su i sporazum o saradnji između francuske kompanije 'Veolija' i Beogradskog vodovoda. Beograd je u procesu izgradnje kanalizacione mreže i treba izgraditi pet fabrika za preradu otpadnih voda. Nama su potrebne tako velike kompanije koje bi pomogle daljem razvoju Vodovoda - podvlači Vesić, podsećajući da već postoje dve velike francuske investicije u Beogradu. - 'Vansi', kao koncesionar aerodroma 'Nikola Tesla' i deponija u Vinči, za koju će do kraja septembra biti izdata građevinska dozvola. Vrednost samo ta dva projekta je 1,8 milijardi evra, a Francuska je ubedljivo najzastupljenija u poslednjih nekoliko godina kada su u pitanju veliki projekti u Beogradu. U Srbiji posluju 392 kompanije sa većinskim francuskim kapitalom, a od početka godine osnovane su 33 nove kompanije, što je veliki skok - naglašava Vesić.

Odseo u "Hajatu", večerao sarmu, roštilj, pitu i proju


Francuski predsednik odseo je u hotelu 'Hajat', a Vučić je kasno sinoć priredio i svečanu večeru za svog gosta. Makron je bio poslužen srpskim specijalitetima, među kojima su bili sarma, proja, razne pite, ajvar, roštilj... Uz jela su bila poslužena najkvalitetnija domaća vina.

Foto: Informer DN


Najbolji model


Sanja Ivanić iz Francusko-srpske privredne komore ocenjuje da je sa Makronom u Beograd stigla i delegacija privrednika.

Prva dama Francuske nije došla u Beograd


Prva dama Francuske Brižit Makron nije došla sa svojim suprugom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u dvodnevnu posetu Beogradu. Iako su mediji spekulisali da je ona na odmoru, Brižit je u nedelju, 14. jula, u Parizu učestvovala u tradicionalnoj vojnoj paradi, koja se na Dan Bastilje obeležava u znak sećanja na pad ovog ozloglašenog zatvora tokom Francuske revolucije 1789. godine.


- To je prilika za unapređenje ekonomske saradnje. Potpisano je više od 20 ugovora i sporazuma, a svakako je najbitniji među njima onaj koji se tiče metroa. Francuski model metroa je, po mišljenju stručnjaka u Komori, najbolji model za Srbiju. I mi verujemo da će taj model i te kako ovde moći da se primeni i donese satisfakciju građanima Srbije - zaključuje Ivanićeva.

Spisak sporazuma


* tri memoranduma o razumevanju u vezi sa radarskim i elektronskim sistemima
* dva memoranduma o saradnji u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji
* sporazum koji se tiče izgradnje metroa u Beogradu
* sporazum o deponiji u Vinči/SUEZ
* ugovor o proizvodnji toplotne energije između 'Beo čista energija' i Beogradskih elektrana
* memorandum o razumevanju između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije 'Veolija'
* memorandum o saradnji između RTE (operatora prenosnog sistema Francuske) i EMS
* protokol o namerama između 'Akuo Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy' i pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina, u prisustvu 'Basiadi Wind', za razvoj vetroparka u Srbiji
* memorandum o razumevanju između pokrajinske vlade AP Vojvodina i Francuskog udruženja geotermije
* sporazum o kinematografskoj koprodukciji
* sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu francuske škole u u Beogradu
* sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske
* sporazum o saradnji između Komore javnih izvršitelja i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske, sporazum o saradnji između 'Schneider Electric' i Beogradskog univerziteta (ETF)
* memorandum o saradnji između 'Schneider Electric' i Univerziteta u Novom Sadu (FTN)
* sporazum o saradnji u oblasti stripa
* administrativni sporazum o saradnji u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Senovic

pre 4 godine

Немојте да кажете народ.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija