• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ljubenović

17.07.2019

20:42

ISPOVEST BIVŠEG FUDBALERA ZVEZDE NENADA KRSTIČIĆA O BORBI PROTIV OPAKE BOLESTI: Pobedio sam leukemiju jer nikad nisam očajavao!

Društvo

ISPOVEST BIVŠEG FUDBALERA ZVEZDE NENADA KRSTIČIĆA O BORBI PROTIV OPAKE BOLESTI: Pobedio sam leukemiju jer nikad nisam očajavao!

Podeli vest

Kada sam oboleo od leukemije, nisam razmišljao o tome kako da se izlečim, već kako da opet igram fudbal. To me je spaslo! Godinama sam vodio rat sa bolešću, išao na terapije i kontrole, i sada mogu da kažem da sam izlečen

Godinama sam vodio rat protiv leukemije i uspeo sam da je pobedim isključivo zato što nikada nisam očajavao! Umesto da razmišljam o ozdravljenju, ja sam išao korak dalje, mislio sam jedino o tome kako ću opet igrati fudbal, kaže u ispovesti za Informer bivši fudbaler Crvene zvezde Nenad Krstičić!

Nekadašnji as crveno-belih, sada atinskog AEK-a, prisećajući se svoje borbe protiv opake bolesti, osvrnuo se i na sudbinu Siniše Mihajlovića, koji tek započinje bitku protiv leukemije.

Slučajno otkrili

Krstičiću su 2011. godine, dok je igrao u Sampdoriji, sasvim slučajno otkrili težak oblik akutne leukemije, Burkitov limfom.

- Sve je počelo nakon što sam pojeo običnu kesicu čipsa. Tada su krenuli strašni bolovi u stomaku, morao sam odmah kod lekara. Rekli su mi da imam leukemiju i da mi je ostalo još 48 sati života. Dali su mi infuziju i čekali da umrem. Već su me otpisali... Najgore od svega je što roditeljima nisam smeo da saopštim šta mi se dešava. Oni i danas pričaju da sam verovatno tada imao sepsu - kaže na početku razgovora Krstičić.

Od trenutka kada je saznao da je bolestan, Krstičić se pomirio sa situacijom i počeo da se bori.

- Najvažnije je biti jak, uporan i verovati u izlečenje. Ja nikada nisam razmišljao o tome kako ću da ozdravim, jer u to sam bio uveren. Ne, ja sam mislio samo kako ću ponovo da igram fudbal. I uveren sam da me je to spaslo, naravno, pored lekara i podrške porodice. A kada je reč o najbližima, njihova uloga je neprocenjiva. Veoma je važno da vas oni ne sažaljevaju, da vas ne tetoše i ne plaču vam nad krevetom, već da vam uliju optimizam i veru da ćete ozdraviti. Moraju da vas posmatraju kao nekog ko je borac koji će da pobedi bolest, a ne kao nekoga ko sutra može da umre - objašnjava Krstičić.

Ipak, njegova borba protiv leukemije nije bila laka. Tokom lečenja je izgubio 25 kilograma.

Zahvalan sam ljudima iz Sampdorije

Krstičić kaže da je tokom svakog trenutka lečenja imao punu podršku svojih poslodavaca iz Sampdorije.

- Čelnici kluba su dolazili svaki dan u bolnicu. Zahvalan sam klubu jer su mi omogućili mirno i normalno lečenje. Ne mogu da zaboravim trenutak kada sam posle oporavka odradio trening sa ekipom. Znajući kroz šta sam sve prošao, prišao mi je Antonio Kasano i rekao da ne treba da brinem jer ću igrati fudbal još 20 godina. Ljudi u Sampdoriji nijednog trenutka nisu dovodili moj status u pitanje - rekao je Nenad Krstičić.

- Usledili su meseci teških, napornih terapija, sve do trenutka dok mi nisu rekli da je bolest zaustavljena. Ali to je značilo samo da sam dobio bitku, a ne i rat, jer preda mnom su bile godine konstantnih kontrola, provera, kako se bolest ne bi vratila. A da ne govorim o ostalim aspektima života. Čak je i moja supruga u toku prve trudnoće morala da obavi neke preglede kod lekara koji je mene lečio da bismo bili sigurni da moja terapija nema nekog uticaja na bebu. Hvala Bogu sve je bilo u redu i tada sam konačno završio poglavlje sa svojom bolešću - rekao nam je Krstičić i dodao da će večno biti zahvalan lekarima koji su ga spasli:

- Lečen sam u Đenovi, u bolnici "San Martino", kod profesora Karelja, koji me je vratio iz mrtvih... Mislim da nikada neću imati dovoljno prilike da mu se zahvalim na tome, koliko god puta to uradio!

Noćna mora

Krstičić kaže da danas za njega svako sećanje na bolest predstavlja noćnu moru.

- Ne daj Bože nikome, ne ponovilo se! To je prvo što mi prođe kroz glavu kada se osvrnem... Ali odmah zatim sam isto tako i zahvalan Bogu na toj lekciji, verovatno sam je sa razlogom naučio! Shvatio sam da je najbitnije da je čovek jak u glavi, jer onda može da pobedi i bolest koja važi za neizlečivu - konstatuje na kraju ispovesti Nenad Krstičić.

Siniši treba podrška, a ne saveti

Nenad Krstičić kaže da ga je veoma potreslo saznanje da je Siniša Mihajlović oboleo od iste bolesti kao i on.

- Odmah sam mu, naravno, poslao poruku... Koliko god i sam bio svestan da to svakome može da se dogodi, u šoku sam da se to desilo baš Mihi! Posebno zato što znam da je čovek koji vodi zdrav život, trenira. Ali eto još jednog dokaza da niko nije imun na određene stvari, pa tako ni mi sportisti!

Na pitanje da li mu je dao neki savet iz sopstvenog iskustva, Krstičić kaže:

- Ne smatram da je potrebno da mu iko daje neke specijalne savete, podrška je dovoljna... Čovek mora imati mir, a savete će već dobiti od lekara. Ja lično, kao i moja porodica, šaljemo mu neizmernu podršku i nadamo se brzom i lakom ozdravljenju!

Bivši fudbaler Zvezde i povremeni reprezentativac dodaje i da mu se, otkako je čuo za Mihajlovićevu bolest, vraćaju slike iz vremena njegove borbe sa leukemijom

- Pogodi me uvek kada čujem za bilo koga, ali kada nekoga poznaješ i lično, to dobija novu težinu... Najiskrenije sam potresen jer znam da to nije nimalo laka borba i koliko treba biti jak! Od trenutka kada sam čuo non-stop pričam sa suprugom o tome, jednostavno kao da se na neki način vraćam i u svoju prošlost! Teške su to stvari, ali sve se može pregurati... On ima decu, verujem da je u takvoj situaciji i motivacija mnogo veća!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija