• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2019

21:58 >> 21:59

NE POSTOJI "BOSANSKI JEZIK", TO JE SRPSKI, STRUČNJACI I ZVANIČNO UTVRDILI! E, šta ćemo sad, HOĆE LI BITI STUDIJA BOSANSKOG U RAŠKOJ?!

Društvo

NE POSTOJI "BOSANSKI JEZIK", TO JE SRPSKI, STRUČNJACI I ZVANIČNO UTVRDILI! E, šta ćemo sad, HOĆE LI BITI STUDIJA BOSANSKOG U RAŠKOJ?!

Podeli vest

Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome naglašava da ne postoji poseban jezik bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika i da bi prihvatanjem studijskog programa takozvanog bosanskog jezika na univerizitetu bila nanesena neprocenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi

Odbor je uputio pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje jer su, kako navode, dobili informaciju da je „Savet dobio na akreditaciju studijski program tzv. bosanskog jezika na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru".

U Nacionalnom savetu podsećaju da ustanova zahtev za akreditaciju određenog studijskog programa šalje Komisiji za akreditacije i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju i ukoliko Komisija odbije zahtev, ustanova može da uputi žalbu Savetu.

Član Saveta prof. Miodrag Popović tvrdi da nikakva žalba nije stigla Savetu i da je reakcija Odbora preuranjena.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika podseća da i stavovi značajnih bošnjačkih lingvista govore u prilog tome da se srpski i bosanski jezik lingvistički ne razlikuju.

- Na osnovu Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima i još više na osnovu naučnih lingvističkih kriterija, jasno je da se ne mogu kao posebni studirati simbolički jezici, jer oni predstavljaju samo različita imena istog, u ovom slučaju srpskog, standardnog jezika. Prihvatanjem ovog programa Srbija bi bila jedina zemlja na svetu gde bi se studirao kao poseban bosanski jezik - navedeno je u pismu.

Tvrdeći da su imali uvid u predloženi program, Odbor upozorava da je cilj studija da se legalizuje prekrajanje naučnih istina i prisvajanje srpske jezičke i kulturne baštine.

Odbor tvrdi da se u zaključku predloga programa navodi: „Studijski program sadrži dovoljno elemenata srpskog jezika i književnosti čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama, što će biti navedeno i u dodatku diplomi".

Time se, smatra Odbor, degradiraju srpski jezik, srpska književnost i srpska kultura, jer se „srpski jezik i književnost podvode pod bosanski jezik, književnost i kulturu".

- Ovako pripremljeni nastavnici bosanskog jezika dobili bi pravo da prezumu i nastavu srpskog jezika. Time se pokazuje najveći nonsens, na koji ne može pristati nijedna srpska institucija. Verujemo da iza ovoga neće stati nijedan srpski političar jer se time ništi osam vekova srpske pismenosti i kulture - stoji u pismu.

Stav odbora podržali su i predsednik Saveza slavističkih društava Srbije prof. dr Rajna Dragićević, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu Dragićević i prof. dr Aleksandar Milanović, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta prof. dr Boško Suvajdžić i prof. dr Slavko Petaković, kao i predsednik i potpredsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije prof. dr Zona Mrkalj i prof. dr Veljko Brborić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlah alija

pre 4 godine

prvi bosanski rječnik obljavljen 1631 a srpski 1818 ,jezik jeste isti kao i hrvatski i koriste ga svi na ovim prostorima a to što ga neko naziva srpski ili hrvatski ,bosanski ili crnogorski ne znači ništa osim nekom maloumnom četniku ili ustaši koji živi u svom umobolnom svetu

Saradžogla

pre 4 godine

Ja godinama pišem ... Je l' smatrate da govorite BOŠNJAČKIM JEZIKOM? - Smatramo! - Gde vam je sertifikat o priznanju jezika da je samostalan od strane Svetskog instituta za jezike sveta koji se nalazi u jednom nemačkom gradu?Ako ne znate kako se to radi pitajte Hrvatsku.Pitajte ih DA LI IM JE PRIZNAT HRVATSKI JEZIK DA BUDE SAMOSTALAN? ... Odgovor Hrvatskoj je DA GOVORE I PIŠU SRPSKIM JEZIKOM.I kraj priče.

Saradžogla

pre 4 godine

NE ZABRANJUJTE PAMETNE KOMENTARE KOJI SU NA KORIST SRPSKOG NARODA!Ne zabranjujte?Znate li vi u Informeru šta je to?Kada gledam ,,Komentara 0,, pitam se ČITA LI VAS UOPŠTE NEKO?A sada ,,Nesam robot,, pa palme,hidranti,mostovi,pešački prelazi,stpenice ...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59