• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

18.07.2019

22:47

ISTINE I ZABLUDE O KARCINOMIMA! NAŠ ČUVENI ONKOLOG PROF. DR VLADIMIR KOVČIN:  Oboleli od raka danas žive četiri puta duže nego 1980.

Društvo

ISTINE I ZABLUDE O KARCINOMIMA! NAŠ ČUVENI ONKOLOG PROF. DR VLADIMIR KOVČIN: Oboleli od raka danas žive četiri puta duže nego 1980.

Podeli vest

Pre 40 godina sa karcinomom debelog creva živelo se šest meseci, a sada dve godine. Hemioterapija i citostatici mogu da izleče 90 odsto kancera. Rak se ne leči preko interneta, niti uz pomoć narodnih lekara

Pacijenti u Srbiji koji su oboleli od bilo kog oblika kancera danas žive čak četiri puta duže nego pre 40 godina, otkriva naš čuveni onkolog profesor dr Vladimir Kovčin! Primera radi, sa rakom debelog creva se 1980. godine umiralo već za šest meseci, a sada je prosek preživljavanja dve godine.
 

Hronična bolest



Zahvaljujući novim lekovima, pojedini karcinomi postaju hronična bolest od koje se ne umire

U ekskluzivnom razgovoru za Informer, doktor Kovčin odgovara na sve zablude koje se vezuju za ovo opako oboljenje i stručnim savetima usmerava pacijente u kom pravcu treba da ide njihovo lečenje. Prema njegovim rečima, rak se ne pobeđuje preko interneta, niti uz pomoć narodnih lekara, već isključivo u stručnim zdravstvenim centrima, uz hemioterapiju i citostatike, koji mogu da izleče 90 odsto obolelih ako se malignitet na vreme otkrije. On naglašava da rak nije gljivična infekcija da bi se lečila sodom bikarbonom niti postoji univerzalni lek za rak koji farmaceutski lobi "krije".

 

 

Medicina je napredovala

Zabluda: U moru dezinformacija i netačnih tvrdnji laika i samoprozvanih stručnjaka, postoje i oni koji, umesto nade i podrške, obolelima govore kako se rak ne može izlečiti. Oni tvrde i da nije dokazano da tokom poslednjih godina i decenija postoji napredak u procentu izlečenih.


Istina: Oboleli od karcinoma debelog creva pre 40 godina živeli su oko šest meseci, a danas je to u proseku duže od 24 meseca. Zahvaljujući novim lekovima, pojedini karcinomi postaju hronična bolest od koje se ne umire.

Opasno


Mnogi oboleli od raka koriste razne preparate bez konsultacija sa doktorom. A ne znaju da ti preparati često imaju ozbiljne interakcije sa lekovima koje već koriste

Hemioterapija je korisna

Zabluda: Mnogi tvrde da hemioterapija i citostatici loše utiču na obolele i ubijaju ih. Postoje mišljenja da takva metoda lečenja loše utiče na organizam pacijenata, i umesto da ih izleči, ona ih polako ubija. Zagovornici ove teze kažu da se lečenjem ne uništavaju samo maligne već i zdrave ćelije.


Istina: Smrtnost od terapija koje se primenjuju za lečenje karcinoma iznosi do dva procenta. To je znatno manje od procenta izlečenja pojedinih vrsta raka zahvaljujući ovim terapijama, koji se kreće i preko 90 odsto. Bez hemioterapije ne bi bilo izlečenja leukemije ili limfoma, a bez biološke terapije uspeha u lečenju raka dojke, pluća, melanoma i debelog creva i produženja života velikog broja bolesnika.

Farmaceuti ne kriju lek protiv raka

 

Zabluda: Teorije zavere kažu da farmaceutska industrija krije lek protiv raka. Od davnina postoje priče da farmaceuti imaju veliku zaradu od novca koji dobijaju od postojećih i inovativnih lekova za rak. Samim tim, kako se tvrdi, nije im u interesu da u širokoj primeni bude lek koji brzo i efikasno pobeđuje rak.
Istina: Da farmaceutska industrija ima lek za karcinom, to bi joj donosilo veći profit nego što sada zarađuje od svih poznatih lekova. Zbog toga nije logično da se takav lek, ako postoji, krije i čuva od pacijenata.

Zabluda o gljivicama

Zabluda: Mnogi tvrde da je rak bilo koje vrste zapravo jedna vrsta gljivice, odnosno da ga izaziva gljivična infekcija kandida. Po mnogim starim receptima i savetima, najbolji lek za ovu infekciju jeste soda bikarbona, koja se rastvara u vodi.


Istina: Zbog poremećaja imuniteta i korišćenja većih količina antibiotika kod obolelih od raka nastaje pogodna podloga za razvoj gljivičnih infekcija. Istina je da primena sode bikarbone ne pogoduje gljivicama. Međutim, ako bi gljivice bile izazivači kancera, pod mikroskopom bi se lako otkrivale, a gljivice bi bile vidljive i na isečcima tkiva pri biopsijama, što nije slučaj.

Šećer nije najveći krivac

 

Zabluda: Uglavnom se obolelima od kancera savetuje da izbegavaju slatko i ograniče unos šećera, kako zbog nivoa glukoze u krvi, tako i zbog tvrdnji da se ćelije raka zapravo hrane ovim namirnicama, pa na taj način još više pospešuju njihov rast i širenje po organizmu.
Istina: Sve naše ćelije za svoj rad i rast koriste šećer, pa tako i maligne, ali se one brže dele, pa zato i troše više šećera od zdravih. To ne znači da one preživljavaju isključivo koristeći šećer. Da je ovo tačno, rak bi mogao jednostavno da se leči izbacivanjem šećera iz ishrane, što se u praksi nije dokazalo.

Trave ne leče rak

Zabluda: Postoje tvrdnje, naročito na internetu i raznim forumima, da konzumacija raznih bilja, trava, čajeva, prirodnih mešavina i napitaka deluje čudotvorno na rak i da ga može izlečiti. Recepti se uglavnom uzimaju sa internet stranica ili od ljudi koji sebe predstavljaju kao narodne lekare ili travare. Oni tvrde da su narodni lekovi delotvorniji nego farmaceutski.


Istina: U našoj zemlji više od 80 odsto obolelih od karcinoma, pored zvanične medicine, koristi razne metode i preparate iz alternativne medicine. Pritom, oni to ne saopštavaju svom lekaru, što je pogrešan stav. Mnogi od tih preparata mogu da imaju ozbiljne interakcije s lekovima koje im propisuje doktor. Aktivne materije iz tih preparata kao i zvanični lekovi eliminišu se iz organizma preko jetre i bubrega i mogu ozbiljno da oštete funkciju ovih organa.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija