• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.07.2019

16:00

LONČAR: Od sada u celoj Srbiji najsavremenija laparoskopska hirurgija

Društvo

LONČAR: Od sada u celoj Srbiji najsavremenija laparoskopska hirurgija

Podeli vest

Osam bolnica u Srbiji dobile su danas ugovore o nabavci laparoskopskih stubova i prateće opreme za minimalno invazivnu laparoskopsku hirurgiju, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će pacijenti u Srbiji prvi put biti operisani najsavremenijim aparatima koji se primenjuju i u bolnicama u Londonu ili Parizu

Ugovore o nabavci laparoskopskih stubova dobile su opšte bolnice u Jagodini, Požarevcu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Valjevu, Kruševcu, Loznici i Leskovcu u okviru projekta "Lapserb" koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Ministar Lončar rekao je na ceremoniji dodele ugovora u Opštoj bolnici u Šapcu da ta oprema omogućava minimalnu intervenciju u operaciji tumora na debelom crevu bez otvaranja stomaka.

"To znači da nema zarastanja rane, previjanja, mogućih komplikacija, pacijent je već posle dva dana na nogama i sposoban je da se vrati svakodnevnim aktivnostima", naglasio je Lončar.

Kako je rekao, nabavkom laparoskopskih stubova komplikovane i teške operacije više se neće izvoditi samo u Beogradu, već će i bolnice širom Srbije imati opremu i kadar za takve intervencije.

"To znači da pacijenti ne moraju da idu iz svojih sredina u veće gradove već će sve moći da završe u svom mestu bez dodatnih troškova, putvanja, zakazivanja termina, a to je veliki benefit i za pacijenta i za naše zdravstvo i državu", naveo je Lončar.

Dodao je da je Ministarstvo nabavilo 26 aparata za koje je izdvojeno oko tri miliona evra a koji će biti korišćeni i za operativne zahvate u ginekologiji, urologiji, ortopediji...

"Bolnice su dobile uslugu koju pružaju hirurzi u Londonu i Parizu. To nam je bio cilj, na tome ne stajemo i nastavićemo sa ovim projektom", rekao je Lončar novinarima posle dodele ugovora.

Lončar je prethodno obišao Opštu bolnicu "Dr. Laza K.Lazarević" u Šapcu i istakao da nije slučajno izabrao tu ustanovu za dodelu ugovora i pohvalio tu ustanovu za postignute rezultate, nabavku medicinske opreme i unapređenje rada.

"Bolnica u Šapcu je u poslednjih godinu i po napredovala u više oblasti. Osim opreme koju su nabavili uz pomoć Ministarstva, i sami su nabavili mnogo toga, od kreveta, ultrazvučnih i rentgen aparata, aparata za anesteziju, sanitetskog vozila", naveo je Lončar.

Istakao da je menadžment bolnice, koja ima oko 1.100 zaposlenih, razmišljao na pravi način o kadrovima i slao ih na usavršavanje tako da je, kako kaže, više od 20 lekara trenutno ili na specijalizaciji ili u procesu njenog dobijanja.
 

(VIDEO) POLICIJA SASLUŠALA BAHATU MEDICINSKU SESTRU (23) IZ ZVEČANSKE! Čeka je KRIVIČNA PRIJAVA zbog MUČENJA I ZLOSTAVLJANJA DEČAKA!

Ministar je dodao da će u Šapcu uskoro moći da se radi i peismejker i da od septembra kreće obuka i za angio salu.

Koordinator projekta "Lapserb" dr Milan Ćeranić rekao je od 2015. godine urađeno je 1.260 laparoskopskih operacija debelog creva, a od potpisivanja ugobora urađeno je 430 operacija.

"To rezultat kojim Srbija treba da se ponosi. Ovaj program je prepoznat i u regionu i svi žele da sarađuju sa nama, a mi će rado pomoći svima koji to žele", rekao je Ćeranić.

Dodao je da je trenutno 65 hirurga na edukaciji za laparoskopske operacije debelog creva, a Lapserb diplomu, koja je međunarodnog karaktera, do sada je dobilo osam hirurga u Srbiji.

Direktor Opšte bolnice u Šapcu, koja je pre nekoliko dana dobila laparoskpski stub, Slobodan Popović, zahvalio je Ministarstvu što je tu ustanovu uključilo u projekat sprovođenja laparoskopske hirugije u Srbiji.

"Pacijenti u Šapcu uskoro će imati mogućnost da se operisu kao bilo gde u Evropi u najsavremenijim bolnicama", istakao je Popović.

ISTINE I ZABLUDE O KARCINOMIMA! NAŠ ČUVENI ONKOLOG PROF. DR VLADIMIR KOVČIN: Oboleli od raka danas žive četiri puta duže nego 1980.

Napomenuo da će šabačka bolnica nastaviti da, uz podršku Ministarstva zdravlja, unapređuje zdravstvene usluge kroz dalji razvoj minimalno invazivne laparoskopske hirurgije i interventne kardiologije.

U okviru projekta "Lapserb" sprovodi se edukacija specijalista hirurgije za oblast laparaskopske kolorektalne hirurgije, odnosno minimalno invazivne hirurgije debelog creva.

Projekat je nezvanično startovao u novembru 2015.godine posle hirurške radionice u Pančevu, a zvanično je počeo u aprilu 2018. godine kada su ministar Lončar i ugledni svetski hirurg u toj oblasti, profesor Amdža Parvajz iz Velike Britanije, potpisali sporazum o saradnji.

Ideja projekta "Lapserb" je da se u celoj Srbiji u opštim bolnicama razvije program laparoskopske kolorektalne hirurgije.

Pre nabavke laparoskopskih stubova i prateće opreme neophodno je da hirurzi prođu obuku u jednom od sedam trening centara: KCS, KC "Vojvodine", KBC "Bežanijska kosa" i "Zvezdara", VMA i bolnice u Pančevu i Valjevu. 

Do sada je u program uključeno 28 bolnica od čega su sedam trening centri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija