• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.07.2019

16:01

PREMINUO RADOMIR SMILJANIĆ, istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista

Društvo

PREMINUO RADOMIR SMILJANIĆ, istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista

Podeli vest

Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je u Beogradu u 86. godini

Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

Radomir Smiljanić je iza sebe ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu. Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije.

Radomir Smiljanić je rodjen 20. 4.1934 godine u Jagodini (otac Uglješa Smiljanić, profesor muzike i kompozitor, majka Danica). U Beogradu R. Smiljanić završava Filozofski fakultet, Odsek za nemački jezik i književnost. Studirao je i muziku. Posle studija R.Smiljanic je postavljen za stručnog saradnika u Institutu društvenih nauka gde je izazvao pažnju svojim istrazivanjem o čitanosti knjige u Jugoslaviji. Zatim postaje urednik za pitanja kulture, prevodilac i spiker u emisijama na nemačkom jeziku ( Radio Beograd 1965-69g). Zatim prelazi u status slobodnog umetnika, uz intezivno bavljenje književnim radom i kulturnim angažmanom, radi kao simultani i konsekutivni prevodilac za nemački jezik na važnim skupovima u zemlji i inostranstvu, sve do 1981. kada oboljeva od myastenie gravis i dobija invalidsku penziju.

Kao književnik pojavljuje se 1964,.godine knjigom pripovedaka "Alkarski dan" (Nolit). Ova proza je dočekana sa nepodeljenim odusevljenjem kritike, a Dragan M. Jeremić piše u Borbi: "Radomir Smiljanic je već ovom svojom prvom knjigom dospeo, uz Miodraga Bulatovića, Mirka Kovača, i Danila Kiša u sam vrh mladih srpskih pripovedaca."

Po oceni nekih uglednih kritičara Smiljanić je najizražitiji stvaralac srpskog politickog romana i tu spadaju sledeća dela: Peter Handke,srpsko- nemacka rapsodija, Kolekcionar, Post scriptum - target; Rec zavestanja i poseban novum, roman- polemika Pad nacizma, (sučeljavanje sa stavovima Gintera Grasa); Pas bez zavicaja, jedina Smiljanićeva knjiga u satiričnim stihovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ranko Spalević

pre 4 godine

"Neko je oklevetao Hegela" - Smiljanićev je roman. Neko je oklevetao Smiljanić Radomira... zapravo, zna se taj "neko": pisac i rodoljub nije u udobnoj (malo)građanskoj zavjetrini mirno posmatrao razbijanje Otadžine. Reagovao je na sankcije tzv. međunarodne zajednice i nepravde moćnika blokadom Dunava (podsjetiti preživjeli narod), perom, javnim nastupima... aktivan i u Odboru za odbranu kosova i Metohije...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija