• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - M. L.

24.07.2019

19:05

CEO ROD ŠLJIVE IDE U KAZAN! Nikad bogatija godina za najpoznatiji domaći brend

Društvo

CEO ROD ŠLJIVE IDE U KAZAN! Nikad bogatija godina za najpoznatiji domaći brend

Podeli vest

Plodovi su izuzetno kvalitetni, pa će rakija biti vrhunska, a potrebno je oko 10 kilograma šljive za 1 litar rakije, kaže Dragan Marković iz sela Jarmenovci

Šljiva u Srbiji rodila je kao nikada pre, ali zbog niske cene otkupa najveći deo roda, koji će, prema rečima stručnjaka, dostići neverovatnih 600.000 tona, završiće u kazanima za rakiju!

Na pijacama se rane sorte ovog voća prodaju za 30 do 60 dinara po kilogramu, dok je otkupna cena svega 10 dinara. Seljaci se bune da im ovaj novac nije dovoljan ni da pokriju osnovne troškove, pa kako bi nešto zaradili, prinuđeni su da skoro svu šljivu stave za pečenje.

Sa druge strane, stručnjaci upozoravaju da su niske cene posledica toga što mali proizvođači zbog rigoroznih pravila odustaju od izvoza. Država treba da reši ovaj problem, jer Rusi obožavaju srpsku šljivu i spremni su dobro da plate za nju.

Gorica Marković (60) iz sela Gornja Trnava, nedaleko od Topole, domaće šljive i kajsije na prestoničkoj pijaci "Zeleni venac" prodaje budzašto.
- Šljiva, a pogotovu "rana čačanka", nikad ovoliko nije rodila! Ali džaba sve kad je na pijaci prodajemo za 30 dinara, a otkupna cena je svega 10 dinara. Prošle godine prodavala sam je za 120 dinara, sa malo šljiva si mogao da zaradiš mnogo više para nego sad kad imamo pune gajbe. Pokupili smo ceo vagon šljive za rakiju, ali treba izvršiti analize, kupiti flaše ištampati etikete, da nađeš mesto gde ćeš da je prodaješ, a to sve puno košta. Sa ovim cenama bićemo u debelom minusu na kraju sezone, još ni radnike nismo isplatili. Dnevnica za jednog berača je 2.500 dinara, to znači da nadničar treba za dan da nabere 250 kilograma šljive da bismo bili na nuli, a to je nemoguće, crnački je to posao - ispričala nam je Gorica.

Koliko šljive treba prodati
da bi se kupile namirnice


namirnica           kilograma šljive
vekna  hleba              1 kg
1 litar mleka              3 kg
10 jaja                      5 kg
kutija žvaka               2 kg
paklica cigareta         8 kg

Dragan Marković iz sela Jarmenovci na 35 ari zemljišta već 12 godina gaji čuvenu "čačanku" i nikad mu se nije desilo da ovoliko šljive završi u kazanu.
- Zbog loše cene oko 4.000 kilograma "rane čačanke" ove godine ću iskoristiti za rakiju. Ranijih godina cena je išla i do 120 dinara za kilogram, ove godine oko 60 dinara, mada i ta cena nije sigurna. Plodovi su izuzetno kvalitetni, pa će rakija biti vrhunska, jer je od ove sorte provereno dobrog kvaliteta, a potrebno je oko 10 kilograma šljive za 1 litar rakije - kaže on.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović ističe da će na kraju sezone sigurno ova godina biti među rekordnim po rodu šljive.
- Prosek roda u poslednjih deset godina bio je od 450.000 do 500.000 tona šljive, a sada očekujemo da će do kraja sezone roditi od 500.000 do 600.000 tona ovog voća! Ovo bi bile sjajne vesti da otkupna cena po kilogramu nije toliko niska. Najveći problem su nova pravila o izvozu, koja kažu da proizvođači moraju imati hladnjače, zaposlenog zaštitara i prostorije za ispitivanje kvaliteta. Malim proizvođačima, kakvih je najviše u Srbiji, ovo se ne isplati i oni odustaju od izvoza. Tada se dešava da na tržištu imamo veliku količinu šljiva, zbog čega pada otkupna cena. Ona je ove godine toliko mala da uzgajivači ne mogu da podmire ni osnovne troškove, a kamoli da zarade - kaže Keserović i dodaje:

- Mi imamo oko 77.000 hektara zemlje pod šljivama, što uopšte nije malo, zato moramo pomoći proizvođačima i rešiti probleme izvoza. Sveže šljive najviše se izvoze u Rusiju, dok su sušene veoma tražene na tržištu Nemačke i Francuske. Prošle godine smo izvezli 19.000 tona sveže domaće šljive i zaradili 8,4 miliona dolara - napominje Keserović.

PANIKA U KOMŠILUKU, SRBIJA ĆE NAS OKUPIRATI - EPS KUPUJE ELEKTROPRIVREDE IZ OKRUŽENJA! Naša zemlja je energetski džin na Balkanu, A TEK SLEDI...

Biće i odlične kajsijevače

Foto: InformerDN

Ovogodišnji rod kajsije, po svemu sudeći, kod većine srpskih domaćina završiće u kazanu za rakiju. Do te odluke voćari su došli zbog niske cene ovog voća, koja se ovih dana kreće od 30 do 40 dinara za kilogram.
Miroslav Jevtić gaji sortu "kečkemetska ruža" na površini od 70 ari u selu Mitrovčić u okolini Topole i veći deo roda ubaciće u kazan za rakiju.
- Bilo je grada, a sada i kiša, pa je kvalitet roda dosta lošiji. Da je prodam u svežem stanju, nemam nikakvu zaradu, jedino mi ostaje da ispečem rakiju i da je tako prodam. Oko tri tone ću staviti u kazan, a kajsija daje dobru rakiju izuzetnog kvaliteta, tako da ću imati sigurno 400 do 500 litara rakije, za koju ima više interesovanja nego za svežom kajsijom. Litar dobre kajsijevače prodaje se po ceni od oko 1.000 dinara za litar, pa je zarada solidna. Međutim, većina domaćina ove godine odlučila je da od kajsija napravi rakiju, biće je mnogo, pa će i cena pasti - smatra Jevtić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija