• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.07.2019

19:47

(FOTO) VUKOSAVLJEVIĆ U VELIKOJ PLANI NA VOŽDOVIM DANIMA: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda!

Društvo

(FOTO) VUKOSAVLJEVIĆ U VELIKOJ PLANI NA VOŽDOVIM DANIMA: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda!

Podeli vest

U Velikoj Plani održana je manifestacija "Voždovi dani" povodom godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka, Đorđa Petrovića Karađorđa. U okviru manifestacije ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević održao je predavanje na temu "Negujmo srpski jezik"

Ministar je s Igorom Matakovićem, predsednikom opštine Velika Plana, prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu. 

Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka. 

Pred punom Bibliotekom "Radoje Domanović", koja veliku pažnju posvećuje promociji književnog stvaralaštva, u prisustvu Mirjane Bojković, vršioca dužnosti direktora biblioteke, Vukosavljević je održao predavanje na temu „Negujmo srpski jezik".

Ministar je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja. Česta je upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica.

Foto: Tanjug



- Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči - kazao je Vukosavljević, te dodao da je osnovna ideja akcije "Negujmo srpski jezik" da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, najpre Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše. 

SKUPŠTINA POTVRDILA! Milan Marinović novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti!

Ministar je podsetio prisutne da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, početa 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj teritoriji Srbije, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor. Cilj ove akcije, istakao je ministar, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture. 

Takođe, kao jedan od prioritetnih ciljeva, akcija "Negujmo srpski jezik" postavila je jačanje statusa ćiriličkog pisma.

Foto: Tanjug



- Ćirilica je sve manje u upotrebi - upozorio je Vukosavljević te dodao da je zbog toga Ministarstvo podnelo Vladi inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice. 

Skrećući pažnju na izuzetan značaj jezika i ćiriličkog pisma, ministar je rekao: "Narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda".

Obeležavanjem Voždovih dana čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu. Taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija