• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo/Informer.rs

04.08.2019

09:00

SLAVIMO BLAGU MARIJU, SESTRU SVETOG ILIJE! Ženama ispunjava želju, ako...!

Društvo

SLAVIMO BLAGU MARIJU, SESTRU SVETOG ILIJE! Ženama ispunjava želju, ako...!

Podeli vest

SPC slavi danas Blagu Mariju, bivšu grešnicu Mariju Magdalenu, zaštitnicu žena i ličnost koja nam je "ostavila" crvena jaja za proslavljanje Uskrsa. Evo kakvi su običaji i verovanja na današnji dan

Praznik Blaga Marija, Srpska pravoslavna crkva slavi u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju, bila je sestra Ilije Gromovnika i veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama.

Praznuje se 22. jula po Starojulinanskom kalendaru (4. avgusta po građanskom Gregorijanskom kalendaru). Spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, domaćice ništa ne rade u kući, niti u polju.

Kaže predanje da "dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima" uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije.

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Predanje kaže i da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika, pa na ovaj dan nisu neuobičajene vremenske nepogode, grmljavina i grad jer to "brat i sestra razgovaraju".

Pored zaštite žena od Blage Marije je hrišćanima "ostao" i jedan lep običaj - farbanje uskršnjih jaja u crveno.

Naime, nakon Isusove smrti i vaskrsnuća, Marija Magdalena je otišla u Rim gde je po priči posetila cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos voskrese!".

Ona je onda pred carem optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista. Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju.

Isusova učenica

Bila je rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Posle Hristovog vaskrsenja, postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje.

Marija Magdalena je iz Rima otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao "mironosica ravnoapostolska".

Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

"Prvog dana u nedelji Marija Magdalena je došla do groba rano ujutru, dok je još bio mrak, i videla je da je kamen već pomeren sa groba. Zato je otrčala i došla kod Simona Petra i drugog učenika, koga je Isus naročito voleo, i rekla im: 'Uzeli su Gospoda iz groba i ne znamo gde su ga položili'." (Jovan 20:1-31).

Prema Jevanđeljima, Gospod joj se posle vaskrsenja dva puta javio.

"Marija je stajala napolju kod groba i plakala. Dok je tako plakala, zavirila je u grob i videla dva anđela u belom kako sede tamo gde je ležalo Isusovo telo, jedan kod glave, a drugi kod nogu. Oni su je upitali: 'Ženo, zašto plačeš?' Odgovorila im je: 'Uzeli su mog Gospoda, i ne znam gde su ga stavili.' Kad je to rekla, okrenula se i ugledala Isusa kako stoji iza nje, ali ga nije prepoznala. Isus joj reče: 'Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?' Misleći da je to baštovan, reče mu: 'Gospodine, ako si ga ti odneo, reci mi gde si ga stavio, i ja ću ga uzeti.' Tada joj Isus reče: 'Marija!' A ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: 'Raboni!' (što znači 'učitelju'). Isus joj reče: 'Nemoj me više držati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi mojoj braći i reci im: ’Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu. 'I tako je Marija Magdalena došla i javila učenicima: 'Videla sam Gospoda!' I ispričala je sve što joj je rekao." (Jovan 20:1-31).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ilija

pre 4 godine

Kakve gluposti vi pišete,prorok Ilija živeo hiljadu godina pre svete Marije Magdaline,kakva sestra kakvi bakrači vi pojma nemate samo lupate ko budale neke...blaga Marija je bila mironosica Gospodnja i nije se odvajala od Gospoda Isusa Hrista i prva je koja je proglasila Vaskrsenje...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija