• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.08.2019

08:27

POLOVINA POGINULIH U SAOBRAĆAJU SU PEŠACI! Zastrašujuća statistika o nastradalima na putevima!

Društvo

POLOVINA POGINULIH U SAOBRAĆAJU SU PEŠACI! Zastrašujuća statistika o nastradalima na putevima!

Podeli vest

Prema najnovijim statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u periodu od 2016. do 2018. godine, 27 odsto poginulih činili su stariji od 65 godina, a polovina poginulih i četvrtina povređenih starijih osoba nastradali su kao pešaci

Prema podacima iz izveštaja, koje je objavio list Politika, tokom prethodne tri godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 469 i povređeno 6.600 građana starijih od 65 godina, što je godišnje u proseku oko 156 poginulih i oko 2.000 povređenih.

- Drugim rečima, svaki drugi dan jedna starija osoba pogine u udesu, a svakog dana bude povređeno oko pet ljudi. Stariji od 65 godina čine oko 20 odsto stanovništva u Srbiji, dok ih je istovremeno oko 27 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama, a pritom učestvuju manje u saobraćaju od prosečnog stanovnika Srbije - navodi se u izveštaju i dodaje da češće stradaju muškarci nego žene.

POVOLJNI USLOVI ZA VOŽNJU! Ovog jutra na granici zadržavanja do 40 minuta, saobraćaj umeren!

Kako se dodaje, najviše starih strada u nesreći sa putničkim vozilom - 70 odsto, a slede teretna vozila - 21 i autobusi - pet odsto.

V.d. direktora Agencije Jasmina Milošević apelovala je na starije da se ponašaju pažljivo i odgovorno u saobraćaju, jer se pokazalo da se stariji ljudi kao pešaci ponašaju suprotno onome što su učili svoju decu i unuke.

- Stariji moraju da budu posebno oprezni na pešačkom prelazu, jer postoje vozači koji ne prate saobraćajnu signalizaciju i ne poštuju propise", rekla je ona i dodala da je najviše stradalih u vreme sumraka i "prvog mraka - odnosno između 17 i 20 sati.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija