• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

05.08.2019

22:23

MOJE NOVO SRCE KUCA NOVI ŽIVOT! Uroš Miražić (18), najmlađi pacijent kome je presađeno srce u Srbiji

Društvo

MOJE NOVO SRCE KUCA NOVI ŽIVOT! Uroš Miražić (18), najmlađi pacijent kome je presađeno srce u Srbiji

Podeli vest

Ne znam čije je srce u mojim grudima. Voleo bih to da znam, ali je zabranjeno. Svakako, hvala porodici koja je dala saglasnost da se donira organ i meni spase život, kaže Uroš

Već godinu dana u meni kuca novo srce i osećam se sjajno! Igram basket, vozim bicikl, izlazim sa društvom, putujem i čini mi se da mogu da se popnem i na Mont Everest!

Ovako za Informer priča Uroš Miražić (18) iz Šida, prvi tinejdžer kojem je u Kliničkom centru Srbije u aprilu prošle godine presađeno srce anonimnog donora. Od tog dana Uroš živi novim životom, uživa u svakom danu, uspešno obavlja sve obaveze, u međuvremenu je i završio gimnaziju i sprema se za letovanje. Jedino ga, priznaje on, muči jedno pitanje, pa povremeno majku pita: "Mama, čije je srce i koliki je njegov životni vek?"

Živi punim plućima

Ovaj hrabri dečak rođen je sa srčanom manom i detinjstvo je mahom proveo po bolnicama. Do 16. godine imao je mnogo operacija na srcu, od kojih su poslednje dve bile neuspešne. Celokupno zdravlje mu se pogoršalo, počeli su da otkazuju bubrezi i jetra, a jedini spas bila je transplantacija srca.

Čeka novu ljubav

Na pitanje da li se, osim zdravlja i dobrih rezultata, nešto promenilo i na ljubavnom planu, Uroš stidljivo odgovara:
- Pa nije. Imam puno drugova, drugarica, izlazimo. Dopisujem se na društvenim mrežama, ali devojku još nemam. Eto, možda je baš pronađem sad na moru. Nikad se ne zna - kroz smeh nam je poručio Uroš, koji je ovog vikenda sa najboljim drugom otišao put Grčke, na svoje prvo samostalno letovanje.

Prema Uroševim rečima, od 9. aprila 2018, kada je dobio novi organ, njegov život potpuno se promenio i sada konačno može da živi kao i svi njegovi vršnjaci. Jedino mu je obaveza da redovno pije lekove.
- Na listi čekanja sam bio svega dve nedelje i kada su me zvali iz Kliničkog centra bio sam presrećan, jer se konačno pojavio organ, dobrovoljnog donora. Nažalost, ne znam čije srce kuca u mojim grudima. Voleo bih da znam, ali pravila su takva da su ti podaci strogo poverljivi. Ali svakako hvala porodici koja je dala saglasnost i meni spasila život. Transplantacija je trajala osam sati i sve je prošlo bez greške. Na oporavku sam bio 20 dana, a onda sam otišao kući. I već tada mi je bilo dobro, pa sam želeo da 18. rođendan proslavim kako treba. I to je bila prva žurka od operacije. Skupio sam svoje drugare i rodbinu i 23. avgusta proslavio punoletstvo - priča Uroš za Informer.

Foto: Informer

Godinu dana posle operacije Uroš se potpuno oporavio.
- Uspešno sam završio Gimnaziju "Sava Šumanović" i maturirao. Fizički se mnogo bolje osećam. Ne umaram se, nemam bolove i pun sam snage, mogao bih i na Mont Everest da se popnem. Ranije nisam mogao da šetam ni 15 minuta, zimi mi je bila loša crikulacija. Ali sada je sve to iza mene. Igram basket sa društvom, vozim bicikl, izlazim. Išao sam i jedno veče na Egzit. Ali možda najbitnije je i da se ponovo smejem. Jedino što je drugačije jeste terapija. Lekovi ujutru i uveče i dosta vitamina. Ali to je za moje dobro. Nikada ne bih dozvolio da ugrozim svoje zdravlje - kaže Uroš.

Zebnja i strah

On priznaje i da ne voli puno da priča o stvarima kroz koje je prošao, ali da ga povremeno tišti pitanje o životnom veku presađenog srca.
- Dugo sam po bolnicama i zaista sam se umorio od svega. Ne volim puno da pričam ni o tome. Ozdravio sam i gledam samo napred. Ali priznajem da jedino šta mi često padne na pamet jeste koliko transplantirano srce može da kuca u čoveku. To uglavnom pitam mamu, ali mi ona, naravno, kaže da će mi pravi odgovor dati moji lekari i da nema potrebe da se opterećujem time - priznaje ovaj hrabri momak.

REČI DEVOJČICE IZ IZBEGLIČKE KOLONE LEDE KRV U ŽILAMA! Mama je spavala sa bombom, tata je rekao "Ako dođu, SPASI SE"!

 

Otpisali ga stranci, operisali ga naši lekari

Foto: Informer

NERAZDVOJNI Uroš da dr Prijićem pre operacije

Uroš je propustio mnogo toga u životu i veliki deo detinjstva provodio je u bolničkom krevetu, čak i svoj 16. rođendan okružen infuzijom i aparatima. Prema rečima njegove mame Maje, stručnjaci su mu davali veoma male šanse, a poznati zdravstveni centar u Londonu ga je odbio kada su se upoznali sa njegovom teškom dijagnozom. Jedini spas bila je transplantacija, koju je obavio čitav lekarski tim na čelu sa prof. dr Svetozarom Putnikom, kardiohirurgom prof. dr Ilijom Bilbijom, ali i Uroševim kardiologom prof. dr Sergejom Prijićem iz Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić". Podsetimo, naš list je među prvima pisao o ovom sjajnom dečaku, ali i uspešnom zahvatu naših stručnjaka.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija