• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

07.08.2019

21:34

PAŽNJA! ZARAZNI KOMARCI PRETE BEOGRADU I VOJVODINI! Virus Zapadnog Nila stigao u Srbiju

Društvo

PAŽNJA! ZARAZNI KOMARCI PRETE BEOGRADU I VOJVODINI! Virus Zapadnog Nila stigao u Srbiju

Podeli vest

Žena (84) iz Beograda prvi je slučaj zaraze opakim virusom i nalazi se na lečenju na Infektivnoj klinici * Ovih insekata najviše ima u blizini stajaćih voda, šuma i ptica * Zaraza se ne može preneti sa čoveka na čoveka, napominju stručnjaci

U Srbiji je do sada jedna osoba obolela od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose komarci! Prvi zaraženi pacijent je žena (84) iz Beograda koja je hronični je bolesnik i trenutno se leči na Infektivnoj klinici.

Kako Informer saznaje, stručnjaci upozoravaju da je žarište komaraca koji prenose opasni virus otkriveno na savskom nasipu, na teritoriji Novog Beograda.

Ovo neće biti usamljen slučaj, upozoravaju stručnjaci, jer se virus brzo širi, a na udaru su Beograd i Vojvodina zbog stajaćih voda, šuma i ptica, što pogoduje ovim insektima. Prema njihovim rečima oko 80 odsto zaraženih može da prođe bez gotovo ikakvih simptoma, ali mogu da uzrokuju i komplikacije koje dovode do smrti. Tako je tokom prošle godine u Srbiji obolelo 286 ljudi, dok je 29 umrlo.

Širi se zaraza

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdili su da je kod starije Beograđanke izolovan virus groznice Zapadnog Nila i da je to prvi registrovani slučaj u Srbiji ove sezone.

Simptomi virusa:

* Povišena temperatura
* Glavobolja
* Mučnina
* Malaksalost
* Ukočenost vrata
* Dezorijentisanost

- Obolela je 84-godišnja žena iz Beograda koja ima više hroničnih bolesti. Prošle godine prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovan je već početkom jula, a ove godine četiri nedelje kasnije. U zemljama Evropske unije pre dve nedelje pojavili su se prvi oboleli, a do 1. avgusta registrovano je 33 obolelih od groznice Zapadnog Nila. I to u Grčkoj - 25 i dva smrtna slučaja, Rumuniji četiri, Mađarskoj dva i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj - navode u Institutu.

Stariji najugroženiji

Stručnjaci naglašavaju da je ovo tek početak širenja virusa i da ni ove godine nećemo moći da izbegnemo zarazu.
Infektolog dr Žarko Ranković kaže da nam tek predstoje novi slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila i da je prevencija najbolji lek.

Kako se zaštititi od komaraca:

- upotreba sredstava protiv ujeda
- nošenje odeće koja pokriva noge i ruke
- izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru
- postaviti mreže na prozore soba i drugih prostorija
- redovno kosite travu u dvorištu

- Ovo je uobičajena situacija sa kojom se susrećemo svake godine u ovom periodu, jer se radi o sezonskom oboljenju. Nažalost, čim je potvrđen jedan slučaj, neminovno je da će ih biti još narednih nedelja. A prema dosadašnjem iskustvu, najveća žarišta su u Beogradu i Vojvodini, zbog stajaćih voda, šuma, mnogo ptica. Groznica Zapadnog Nila je oboljenje koje prenose komarci roda "culex pipens" ili, narodski rečeno, tigrasti komarci. Ovaj virus komarci dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv, a kasnije njime zaraze i ljude. Bitno je napomenuti da se ova zaraza ne može preneti sa čoveka na čoveka - objašnjava dr Ranković, dodajući da su najugroženiji stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

Inače, infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana krajem jula meseca 2012. godine, podaci su "Batuta". Najgora statistika beleži se 2013. godine, kada je obolelo oko 300 ljudi, a umrlo 35.
- U periodu od 2012. do 2018. godine na teritoriji naše zemlje registrovano je ukupno 989 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 97 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila - kažu u "Batutu".

MOJE NOVO SRCE KUCA NOVI ŽIVOT! Uroš Miražić (18), najmlađi pacijent kome je presađeno srce u Srbiji

Tok bolesti:

* 80-90 odsto ljudi inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome
* Kod oko 10 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu
* Kod pojedinih osoba dolazi do nastanka zapaljenja nervnog sistema
* Nakon preležane infekcije moguć gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, depresija





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija