• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

08.08.2019

22:30

NAJVEĆA ZARADA BANKARA U SRBIJI U PROTEKLIH 10 GODINA! Banke zaradile 75,7 milijardi dinara u 2018.

Društvo

NAJVEĆA ZARADA BANKARA U SRBIJI U PROTEKLIH 10 GODINA! Banke zaradile 75,7 milijardi dinara u 2018.

Podeli vest

Banke u Srbiji zaradile su u 2018. godini čak 75,7 milijardi dinara i to na kamatama, naknadama i provizijama. Koliko su bankari profitirali govori i podatak Narodne banke Srbije da je to za sedam milijardi dinara više nego 2017. godine, kao i da je to najveća zarada u proteklih 10 godina

Stručnjaci navode da profit banaka koje posluju u našoj zemlji nije preterano iznenađujuć ako se zna da su već godinama unazad bankarske usluge i kamate kod nas prilično skupe. Takođe, oni dodaju da su banke lane posebno zaradile na keš kreditima, što i ne čudi kada se zna da je ovih pozajmica prošle godine bilo 41 odsto od svih odobreni kredita.

Kako se navodi u izveštaju Narodne banke Srbije za 2018. godinu, dobit je napravljena upravo na kamatama, naknadama i provizijama.

- Prošlogodišnja dobit banaka najveća je u poslednjih 10 godina (pogledajte tabelu). Tome je najviše doprineo dobitak od kamata, kao i od provizija i naknada, koji je značajno porastao u odnosu na 2017. godinu - navodi se u ovom izveštaju.

Šta sve banke naplaćuju
od usluga


usluga                         iznos
- vođenje računa     100-300 dinara
- plaćanje računa (struja, telefon, komunalije)            40-80 dinara
- SMS obaveštenja (posebna) 50-70 dinara
- izdavanje različitih potvrda 250-300 dinara

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić kaže da je zarada banaka povećana i zbog toga što raste broj uzetih kredita, pogotovo keš pozajmica.
- Mislim da su banke u proteklom periodu dosta profitirale na keš kreditima. Njihov udeo u ukupnim pozajmicama je povećan, a ovo su relativno skupi krediti. Pogledajte kamate i videćete da su visoke. Zatim, tu su i dozvoljeni i nedozvoljeni minus, to je sve ono na čemu banke zarađuju. Sa druge strane, da bi se došlo do profita, moraju da se smanje i troškovi. One su to postigle tako što su smanjile broj zaposlenih i mnogo bolje se organizovale. Ipak, dobit koju su ostvarile jeste jako visoka - smatra Grubišić.

Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" kaže da su bankarski profit "napumpali" krediti koje je su građani lane podizali.
- Bilo je i puno slučajeva da su ljudi novim jeftinijim pozajmicama otplaćivali one stare i skuplje. Zatim, treba reći i da su stambeni krediti u poslednje vreme jako povoljni, što je uticalo na to da ih građani više uzimaju - smatra Gavrilović.

Kako se kretala dobit banaka


godina         iznos dobiti
2008.          34,7
2009.          20
2010.          25,4
2011.         1,3
2012.         11,7
2013.         -2,1*
2014.         3,5
2015.         9,7
2016.        21,3
2017.        68,7
2018.        75,7
* u milijardama dinara
* gubitak




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija