• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/espresso

12.08.2019

20:59

NOVI ZAKON STIGAO, BUDITE OPREZNI! Bez ovoga VIŠE NE MOŽETE DA PREĐETE GRANICU!

Društvo

NOVI ZAKON STIGAO, BUDITE OPREZNI! Bez ovoga VIŠE NE MOŽETE DA PREĐETE GRANICU!

Podeli vest

Građani BiH i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morat će da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, navedeno je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/, piše “Srna”

Taksu od sedam eura obavezni su da plate podnosioci zahtjeva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći da izvrše debitnim ili kreditnim platnim karticama.

Na stranici ETIAS-a pojašnjeno je da će građani 61 zemlje pre putovanja u neku od zemalja EU trebati da popune online zahtev u koji će morati da unesu svoje lične podatke, ali i da daju podatke kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, te putovanja u zemlje zahvaćene ratom.

Da bi dobili ETIAS vizu, građani će morati da navedu i podatke o svojoj istoriji zaposlenja, te u koje zemlje EU su ranije putovali.

Na stranici je navedeno da će za popunjavanje zahteva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te da će 95 posto podnosilaca zahteva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta.

Ukoliko sistem utvrdi da podnosilac zahteva predstavlja bezbednosni rizik, zahtev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od četiri dana ili maksimalno dve sedmice.

ETIAS viza važit će tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći da ulaze u EU neograničen broj puta, s tim da ne ostanu duže od 90 dana u periodu od 180 dana.

Na stranici ETIAS-a posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri meseca od dana planiranog putovanja.

Među 61 zemljom, čiji će građani od 2021. godine morati da podnose zahtjev za ETIAS vizu, nalaze se i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako i SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija