• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

14.08.2019

10:16

BILJANA SRBLJANOVIĆ ĐILASOVCIMA SASULA ISTINU U LICE:  Neuka ostrašćena svetina, na jedan mig, kreće u povike o "Vesićevoj pasareli" i o "ukradenim našim parama"! PRVO, AKO ĆEMO ISKRENO, PASARELA JE ĐILASOVA, A NE VESIĆEVA!

Društvo

BILJANA SRBLJANOVIĆ ĐILASOVCIMA SASULA ISTINU U LICE: Neuka ostrašćena svetina, na jedan mig, kreće u povike o "Vesićevoj pasareli" i o "ukradenim našim parama"! PRVO, AKO ĆEMO ISKRENO, PASARELA JE ĐILASOVA, A NE VESIĆEVA!

Podeli vest

Dramski pisac i velika opozicionarka Biljana Srbljanović u svom autorskom tekstu otkrila je svo licemerje onih koji se protive i pokušavaju da spreče gradnju kalemegdanske pasarele

Prošle nedelje počelo je privođenje kraju radova na kalemegdanskoj pasareli, autora Ričarda Dikona i Mrđana Bajića, koji na ovom izrazito zahtevnom i umetnički besprekornom projektu rade gotovo već petnaest godina. Skulptura Bajića, koja je, već više od godinu dana, bila pohranjena pored nosećeg završnog stuba pasarele, kompleksnom operacijom smeštena je u privremeni kavez, podignuta na vrh nosećeg stuba, fiksirana pa rešetke skinute i time konačno postavljena na svoje trajno mesto. Skulptura stoji u Beton hali, dakle već mnogo meseci, i svi šetači, a posebno najtlajferi što im se baš dopada taj niz kafana i mini-deponija na njenom kraju, mogli su sto puta do sada da je vide i komentarišu. Ali, nisu. Jer ih iskreno- ne zanima i jer nije dosad bilo nikoga da ih napujda na to, do sada, bar.

Sada je izvesni N. Jovanović, po zanimanju hipster i jedini član Jeremićeve stranke, povukao nogu, pljusnuo gomilu laži o tome kako je Vesić smislio pasarelu da krade (on zna tačno i koliko) plus što mu je, njemu lično, pasarela mnogo ružna. Njegovi pratioci su, bez razmišljanja i upotrebe "Gugla", nastavili da ponavljaju reči glupljeg od sebe, i stvar se zakotrljala. Jer Jeremićev posilni (koji iz nekog duboko provincijalnog razloga, nikada neće da kaže gde je rođen, postideo se, valjda majke) zna šta je u politici najvažnije - laž je kao perjani jastuk, koji isprazniš sa vrha Beograđanke (ili Kalemegdana), a demanti podrazumeva da difamirani skuplja rasuto pero po pero i trpa ga nazad u raspalu jastučnicu, da bi se oprao klevete.

Ironija je što je istina o pasareli skroz jasna: osmišljena na poziv demokratske vlasti još 2006. godine, kada je Ričard Dikon (bukvalno me blam da pišem koliko čuveni i cenjeni umetnik) predavao u Beogradu pa ga je Kalemegdanska tvrđava, svi nadležni u svim zavodima za zaštitu svih spomenika i svi živi iz svih saveta za kontrolu korupcije, pozvali da osmisli vezu beogradske tvrđave i obale, tada "originalno" zamišljene kao projekat Skadarlija 2. Delom i zbog toga da gosti ne ginu pretrčavajući kamionski put preskačući bankine, jer nikakav prelaz nije bio predviđen, kad se razvila genijalna ideja kafanskog turizma uz samu obalu reke, delom zbog istinske potrebe organske veze tvrđave i priobalja, Dikon je pozvao Bajića, našeg opet me blam da pišem koliko čuvenog umetnika i od tada, od 2006. godine oni ovo rade. Projekat je rađen studiozno i otvoreno, desetine sastanaka, dokumenata, čitava jedna štampana knjiga, snimljeni materijal, odluka svih nadležnih odbora, poštovanje najstrožijih pravila za očuvanje kalemegdanske celine, jedan klin nezabijen u tvrđavu i nijedna pritužba niti jedne stručne, a ni politički inspirisane grupacije nije bilo.

Štaviše, 2009. godine, gradonačelnik Đilas sa zadiovoljstvom najavljuje konačni početak radova, pravi veliku izložbu posvećenu isključivo ovom projektu, koju njegov zamenik i engleski ambasador  ponosno otvaraju. Pare za skulpturu ne daje grad, već "Delta" fondacija, sve do poslednjeg centa, i onda je takvu, komplet finansiranu-poklanja gradu, a na taj poklon još i plaća PDV. Radovi teku tokom vladavine DS-a u gradu, a srećom ih naprednjaci ne zaustavljaju. I sad, kad su se približili kraju, neuka ostrašćena svetina, na jedan mig onog ađutanta, kreće u povike o "Vesićevoj pasareli" i o "ukradenim našim parama". Prvo, ako ćemo iskreno, pasarela je Đilasova, a ne Vesićeva, i kapiram da je pravo N. Jovanovića da bude pokvaren i glup, ali je onda mogao barem sam Dragan Đilas, koga poznajem kao poštenog i inteligentnog čoveka, da nosaču tašne svog kolege kaže-dečko, bolje ćuti.

Drugo, ako ćemo još iskrenije, nisu u pitanju "naše" već Miškovićeve pare i, samo ako kritičari ne dele Vučićev stav da se Delti mora uzeti privatni kapital, ne vidim kojom logikom te pare pripadaju dotičnom ađutantu, tebi ili meni?

U priču o estetici nemam snage da ulazim. Ta naša poslovična ničim izazvana uobražena vera u sopstveni ukus i estetske kriterijume me ubijaju. Koliko smo velike estete i koliko smo "arhitektonska nacija" najbolje se vidi na bogatom Vračaru, odakle je stranka ađutanta. Ako je to lepota za koju se zalažu, stvari su mnogo, mnogo jasnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pedja

pre 4 godine

Biljana ima veliki problem: uvrtela jre sebi u glavu da je "prepametna" i da su svi ostali glupi i da može svima da soli pamet. Dugačak jezik nije zamena za pileći mozak, osim za pravljenje galame i lupetanja svakakvih gluposti. Dosta više.

Demo

pre 4 godine

Koliko su petooktobarci pouzdani i zli dokazuje to što se niko od njih, evo, sem SB, nije našao da demantuje sve ove laži o poreklu ideje i novca. Ni političari, ni oni jedni od 5 miliona, ni radnici u kulturi koji su, svi đuture, listom, petooktobarci, ni sam, onaj jedan od dežurnih umetnika, profesor, podržavalac Borisa Tadića, potpisnik svih spiskova protiv ove vlasti, a i autor ove skulpture, inače rogobatne, grube i grdobne, ...tek niko od tih moralnih gromada na grudobranu etike i estetike nije se našao da kaže da su ovaj projekat, kao i fontana i mnogi drugi stvar kontinuiteta sa njima. Eto, takvi su i da im sam Vučić spasi život, oni bi, valjda, rekli" jok, ni život mi ne treba u tom slučaju" ili i to prećutali, ali novac će da uzmu i sve statusne i klasne položaje. Ne sviđa im se najzad uspostavljena otvorena vizura i horizontalnost trga, jer već jadikuju kako će tu biti vašarište od pljeskavica i ćevapa te kako će se instalirati klizalište, ali sve to za odabrane podanike vlasti i ja ih, zato molim, kao i beogradsku vlast, neka pogledaju kako se, npr.koristi Tartinijev trg u Piranu, na koje sve načine i za kakve programe je otvoren, pristupačan...najzad je trg, svaki trg, tu da bi služio.

Nebojša

pre 4 godine

Још много, много, много воде ће протећи и Савом и Дунавом, док се Србија таквих не отресе или који чудом нам пође за руком да култивишемо светину.

Dude

pre 4 godine

Kako bese...ova je bila hapsena zbog trgovine narkoticima, a na sudu se pravdala kako je narkotike kupovala za svog sina? I, sta je bilo na kraju - jel robijala?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija