• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

14.08.2019

21:20

(EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE) SAZNAJEMO: U Rusiji se završava spomenik ocu srpske države! Stefan Nemanja stiže u Beograd

Društvo

(EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE) SAZNAJEMO: U Rusiji se završava spomenik ocu srpske države! Stefan Nemanja stiže u Beograd

Podeli vest

Budući spomenik velikom županu u Beogradu visok je 23,5 metara. Spomenik će na proleće biti postavljen na Savskom trgu

U Rusiji se rađa novi simbol Beograda! Grandiozni spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji stiže na jesen iz Moskve u Beograd, ekskluzivno saznaje Informer!

Foto: Evgenij Kornilov

Ovo arhitektonsko čudo izliveno u bronzi, u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, biće visoko neverovatnih 23,5 metara, od čega je sama skulptura velikog župana 15 metara. To će ovaj spomenik sigurno činiti najvećim u Srbiji.

Šta veliki župan drži u ruci

Selaković nam je rekao i da Nemanja u levoj ruci drži Hilandarsku povelju, pisanu na staroslovenskom jeziku, a uz to nam je i otkrio koji detalj tačno piše na njoj.
- I Bog postavi mene (za) velikog župana, nazvanog u svetom krštenju Stefan Nemanja i obnovih svoju dedovinu i veću (je) utvrdih Božijom pomoću i svojom mudrošću - kaže Selaković i napominje da će ceo taj deo povelje biti ispisan na srpskom jeziku na drugoj strani spomenika.

Mač umesto krsta

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji direktno prati radove na izradi spomenika, kaže za Informer da će na jesen stići svi njegovi delovi, koji će se sklapati u Srbiji.

- Zasad je u potpunosti gotova figura Stefana Nemanje u glini, što i može da se vidi na ovim najnovijim fotografijama. Sledeće je da se figura izlije u bronzi. Što se tiče celog spomenika, već je 70 odsto izliveno u bronzi, a pošto je izuzetno ogroman, to se radi u delovima - objašnjava Selaković.

Foto: Evgenij Kornilov

On dodaje da će spomenik biti postavljen ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice na proleće 2020, posle rekonstrukcije Savskog trga.

Studenički krst

Na spomeniku će biti izrezbaren i veliki Studenički krst, koji izgleda kao sidro
Nikola Selaković

- Nevernim Tomama koje raspravljaju po društvenim mrežama moram odgovoriti zbog čega će Stefan Nemanja u ruci držati mač, a ne krst. Naime, ovaj srpski vladar sve je postigao ratovima i diplomatijom i samim tim tu su mač u desnoj ruci i svitak u levoj. Naravno da će na spomeniku biti izrezbaren i veliki Studenički krst, koji izgleda kao sidro, jer simbolizuje sigurnost i mirnoću vere. Krst će biti i oko vrata Stefanu Nemanji. Na postamentu spomenika biće izrezbareni i prikazi Hilandara i Studenice kao dve naše svetinje koje je osnovao veliki župan - objasnio je Selaković.

Foto: Evgenij Kornilov

Viši i od Sfinge

Kako bismo dočarali visinu budućeg spomenika Stefana Nemanje, možda je najbolje uporediti ga sa čuvenim Pobednikom na Kalemegdanu, koji od zemlje do samog vrha ima tek 17,25 metara, dok je spomenik Knezu Mihailu sa postamentom na Trgu republike u Beogradu visok svega 11 metara.

Ono što je još zanimljivije jeste da je naš spomenik čak tri metra viši od figure Sfinge u Egiptu.

Više od deset Bobija

Foto: Peđa milosavljević

Kako bismo vam najplastičnije objasnili koliko će biti visok novi spomenik Stefanu Nemanji, reći ćemo vam da deset ljudi visine našeg reprezentativca i jednog od najviših igrača na svetu Bobana Marjanovića (221 cm) ne bi moglo da dohvati njegov vrh, sve i da se popnu jedni drugima na glavu. Takođe, kada biste bez bilo kakvog gužvanja, napravili improvizovano brdo od šesnaest automobila "škoda superb" (1,468 metara), ono bi opet bilo niže od grandioznog spomenika našem velikom županu i osnivaču srpske države.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 4 godine

Апсолутна подршка за овај споменик!

Profesor logike i fizičkog vas

pre 4 godine

Dakle, Pobednik, Sfinga, Knjaz Mihailo, košarkaš Boban, 16 škoda... Da nije ovo nedovoljno primera, možda vašim čitaocima treba još da shvate koliko je to 28 metara?! Ugaziste čitaoce u mali mozak...

sekundarci ne spavaju

pre 3 godine

ne valja ako je od materijala koji moze da se reciklira

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija