• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

15.08.2019

20:01

OTKRIVENO KAKO JE OPASNA ZARAZA STIGLA U NAŠU ZEMLJU! Virus svinjske kuge u Srbiju uneli ljudi!

Društvo

OTKRIVENO KAKO JE OPASNA ZARAZA STIGLA U NAŠU ZEMLJU! Virus svinjske kuge u Srbiju uneli ljudi!

Podeli vest

l Stručnjaci navode da je opaka bolest stigla u našu zemlju preko guma automobila ili kamiona ili u zaraženom mesu

Za pojavu opakog virusa afričke svinjske kuge u Srbiji odgovoran je čovek!

Stručnjaci navode da je virus, koji je veoma otporan u spoljašnjoj sredini, unet u našu zemlju najverovatnije preko guma automobila ili kamiona ili unosom svinjskih prerađevina.

Pobili sve svinje

Samo se Malta u Evropi oslobodila virusa tako što je pobila sve svinje
Miroslav Valčić, profesor

Profesor Miroslav Valčić, šef katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela na Fakultetu veterinarske medicine, kaže da se od 2007. godine prati kuda ide virus i da je interesantno da je u Evropi on uvek prelazio iz regiona u region, iz države u državu - putem prerađevina, dakle mesa i kao primer navodi radnike iz Ukrajine koji su radili u Mađarskoj i poneli domaće kobasice.

Otporan virus

- Radi se o virusu jako otpornom u spoljašnjoj sredini, koji preko godinu dana preživi u nekoj prerađevini ili smrznutom mesu. U Evropu je prvi put stigao 2007. godine sa Bliskog istoka, a procene su da će preplaviti Stari kontinent. Sada Rumunija ima najviše, preko hiljadu žarišta, Bugarska je imala puno žarišta, na desetine, a za tu bolest nema vakcine i nema leka - kaže Valčić i dodaje da se samo Malta oslobodila virusa tako što je pobila sve svinje.

Kako se prenosi afrička kuga

- kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama
- ishranom svinja pomijama u kojima ima zaraženih ostataka hrane
- zaraženom hranom i vodom
- inficiranim krpeljima, odećom i obućom
- zaraženim predmetima i opremom
- prevoznim sredstvima
- leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima

Sa druge strane, domaći lovci su na granici sa Rumunijom krenuli u pojačan odstrel, pa su dosad ubili 35 divljih svinja.

Posebno važno

- obolevaju svinje svih kategorija
- uginu sve obolele životinje
- virus AKS ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja
- nema leka za bolest
- vakcina ne postoji
- u slučaju pojave AKS sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu

Jedan od lovaca rekao nam je da je zasad jedino uputstvo za njih pojačan odstrel divljih svinja, ali i dodao da virus u zemlju nije donela životinja.

- Divlje svinje su prenosioci. Ipak, ovde je u pitanju ljudski faktor. To je i jedan od razloga zašto nije bilo zaraze u pograničnim područjima, već se ona pojavila nadomak Beograda. Neko je preko granice uneo ili zaraženo meso ili je na gumama automobila i kamiona nosio virus i doneo do područja gde je afrička kuga izbila - priča ovaj lovac.

Žarište

Podsetimo, žarišta ove izrazito zarazne i smrtonosne bolesti svinja u Srbiji su otkrivena u selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusadak kod Mladenovca, čijim je meštanima od 1. avgusta pobijeno više od sto svinja.

150

domaćih i divljih svinja ubijeno je da bi se sprečilo širenje kuge

- Došli su iz Uprave za veterinu, neka inspekcija, da pogledaju svinje. Pokazali smo im naše svinje i oni su ih popisali. Kada su ih pitali što to rade, oni su rekli da sumnjaju na pojavu afričke kuge u blizini i da, ako se to potvrdi, moraće da pobiju sve svinje. Rekli su da tako mora čak i ako su naše svinje zdrave - priča jedan od stanovnika Velike Krsne.

Kako dodaje, velike svinje su ubijali pištoljem, a prasiće injekcijom za pse.

- Sve su ih natovarili na kamion i odvezli na deponiju ka selu Dubona. Kada su ih pobili, svaku su rasporili i uzimali deo jetre za analizu. U našem mestu ubili su svinje u oko deset domaćinstava. Inače, država daje odštetu za pobijene životinje, meni su dali 250.000 dinara - priča naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija