• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

21.08.2019

14:53

OGLASILA SE Unija diskografa Srbije povodom izjave Verana Matića

Društvo

OGLASILA SE Unija diskografa Srbije povodom izjave Verana Matića

Podeli vest

Unija diskografa Srbije-UDS je renomirano udruženje muzičkih diskografa u Srbiji koji zastupaju kataloge domaćih i stranih muzičkih izdanja. UDS se oglašava u javnosti povodom date izjave Verana Matića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija-ANEM, u vezi sa štrajkom glađu Maje Pavlović vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada. Izjava Verana Matića odnosila se na potrebu za korekcijom minimalne naknade u Sporazumu o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, koji su zaključili ANEM, s jedne strane, i organizacije OFPS i PI, sa druge strane

UDS ovim putem podseća da su organizacije OFPS i PI upravo sa ANEM-om vodile pregovore i postigle sporazum o tarifi naknada za emitovanje, kojim je utvrđena minimalna naknada za emitovanje. Minimalna naknada nije utvrđena ni fiksno, ni paušalno, već se po sporazumu o tarifi utvrđuje za svakog emitera posebno po njegovoj zoni pokrivenosti. Za emitere koji imaju lokalnu ili regionalnu pokrivenost ova naknada je izuzetno niska i utvrđuje se kad emiter nema ostvaren prihod ili je prihod ostvaren i prijavljen organizacijama minimalan. U svim državama u regionu i Evropi takođe je predviđeno plaćanje minimalne naknade ukoliko emiteri ne ostvaruju prihode. U poređenju sa tarifama organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava iz zemalja u regionu, tarifa organizacija OFPS i PI je najmanja u regionu. Dakle, nije u pitanju nikakav namet ili taksa, već naknada za iskorišćavanje tuđe intelektualne svojine, u slučaju da emiteri koriste repertoar organizacija Sokoj, PI i OFPS, koje štite interese svojih članova i nosilaca prava i za njih prikupljaju naknadu određenu tarifama. Osim toga, organizacije korisnicima takođe nude mogućnost ostvarivanja popusta i na minimalnu naknadu ukoliko redovno izmiruju svoje obaveze.

S druge strane, Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 godinama unazad izbegava ispunjavanje zakonske obaveze plaćanja naknade za emitovanje i njena reakcija na pravnosnažne sudske presude je „štrajk glađu“. Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava su Maji Pavlović u prethodnom periodu ponudile zaključenje sporazuma za Kanal 9, međutim Maja Pavlović je do sada ignorisala ovu ponudu.

UDS poziva predsednika ANEM-a Verana Matića da pozove Maju Pavlović da prekine „štrajk glađu“ i da na zajednički sastanak pozove Maju Pavlović, predstavnike organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnike udruženja novinara UNS u cilju prevazilaženja nesporazuma Kanala 9 sa organizacijama Sokoj, OFPS i PI oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovora oko sklapanja sporazuma između organizacija i Kanala 9. Sve to imajući u vidu da je ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera, sklopilo sporazum o tarifi sa organizacijama OFPS i PI 2014. godine, kao i protokol oko regulisanja naknade za emitere sa Sokojem takođe 2014. godine.

Pojedini emiteri neretko izbegavaju plaćanje naknade u procentu od prihoda po tarifi, tako što prihode od marketinga ostvaruju preko svojih povezanih firmi koje nemaju dozvolu REM-a i na takav način vrše zloupotrebe prema kolektivnim organizacijama prikazujući manje prihode i plaćajući samo minimalnu naknadu.

UDS poziva pojedine medije i medijska udruženja novinara da ne vrše politizaciju „štrajka glađu“ Maje Pavlović jer su organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava nezavisna, neprofitna, apolitična i samostalna udruženja nosilaca prava, osnovana voljom svojih članova kako bi za njih prikupljala naknadu za iskorišćavanje predmeta zaštite, na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije i ratifikovanih međunarodnih ugovora. Politizacijom „štrajka glađu“ Maje Pavlović pojedini mediji i medijska udruženja novinara na neki način i podstrekuju Maju Pavlović da krši zakone koji se odnose na zaštitu autorskog i srodnih prava i intelektualne svojine uopšte.

Ujedno UDS poziva i medijska udruženja novinara i REM i RATEL da istraže i utvrde da li su kablovski emiteri N1, Nova S i Sport klub kanali koji reemituju svoj program kod operatera kablovsko-distributivnih sistema, a krše i zloupotrebljavaju Zakon o elektronskim medijima iz 2014. godine, kao i Zakon o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji iz 2009. godine, imajući u vidu da se, u skladu sa članom 5. Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i članom 45. Zakona o elektronskim medijima, nalaze u nadležnosti Republike Srbije, a nemaju dozvolu Regulatornog tela za elektronske medije-REM i ne spadaju u lica koja u skladu sa članom 74. Zakona o elektronskim medijima mogu emitovati svoj program i bez dozvole REM-a, kao i da postoje saznanja da ti kanali u Republici Srbiji posluju preko pravnih lica Adria News, United media production i Cas media koja su sa svojim sedištem registrovana u Republici Srbiji, a imaju samo formalno izdate dozvole u Luksemburgu i na takav način izbegavaju plaćanje naknade organizacijama koje štite hiljade autora, interpretatora i proizvođača fonograma.

www.uds.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17