• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje novosti

23.08.2019

11:00

AMERIKANCI HOĆE DA NAM UKRADU LEPENSKI VIR! Srpski arhitekta uzvratio na BRUTALNU PROVOKACIJU "Njujork tajmsa"!

Društvo

AMERIKANCI HOĆE DA NAM UKRADU LEPENSKI VIR! Srpski arhitekta uzvratio na BRUTALNU PROVOKACIJU "Njujork tajmsa"!

Podeli vest

Posle više od pola veka kako je u svetskoj štampi odjeknula priča o otkriću jedinstvenog lokaliteta nadomak Gvozdene kapije na Dunavu, Lepenski vir se upravo našao na stranicama "Njujork tajmsa".

U tekstu "Arheološka zagonetka na Dunavu" Džejmsa Gormana (autora knjige "Kako sagraditi dinosaurusa", sa paleontologom Džekom Ornerom) ističe se da su, pre oko 8.000 godina, umetnici koji su živeli u ovom preistorijskom naselju isklesali gotovo 100 skulptura, čije glave izgledaju kao mešavina ljudskih i ribljih obeležja.

Ovo nalazište, kako se navodi u tekstu, svedoči "o susretu i mešanju dve kulture i naroda", odnosno poljoprivrednika sa Bliskog istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vreme živeli na obalama Dunava, prenose Večernje novosti.

Kao dokaz za ovu tezu, autor teksta poziva se na DNK analize, na osnovu kojih su poljoprivrednici, pristigli iz Anadolije, zajedno sa autohtonim stanovništvom ovih prostora, stvorili jedinstvenu kulturu.

 

 

- Prvi portreti u ljudskoj civilizaciji, koji su ujedno i prva poznata skulptorska dela, nastala od dunavskog oblutka, neraskidivo su vezana za arhitekturu naselja Lepenskog vira - tvrdi Hristivoje Pavlović. Prema njegovim rečima - "lepenci" su bili uzidani u kuće stanovnika naselja, nad kojim, na dan letnje dugodnevice, 21. juna, Sunce izlazi dva puta.

Jedan od sagovornika njujorškog lista je i arheolog dr Dušan Borić (saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija), koji je izjavio - da je istraživanje Lepenskog vira važnije nego ikada ranije.

Foto: Printscreen You Tube

- Objavljivanje teksta o našem čuvenom arheološkom lokalitetu u svetskoj štampi je samo po sebi dobro i značajno - smatra arhitekta Hristivoje Pavlović, autor knjige "Kuća Lepenski vir", istraživač i zaljubljenik u drevnu kulturu.

Međutim, kako kaže, teza izneta u ovom članku, prema kojoj je, na osnovu teorija o Agronomskim demografskim tranzicijama (ADT), "neolitska kulturna revolucija" (čiji je predstavnik Lepenski vir) "uvezena" sa Bliskog istoka - nije uverljiva.

- To bi značilo da Lepenski vir nije autentično evropski, što nije tačno. Reč je i o autentičnoj i o autohtonoj kulturi - izričit je Pavlović.

Potvrda za to su, prema njegovim rečima, i jedinstvene skulpture od dunavskog peščara, kao i arhitektura naseobina, koja se ne pojavljuje ni na jednom drugom mestu.

- Nismo u Lepenskom viru bili 'prva ruka' uvoza kulture sa Bliskog istoka - dodaje Pavlović i podseća da je pokušaja da se na sličan način opovrgne autentičnost vinčanske i starčevačke kulture bilo, ali da su sami bili opovrgnuti.

Sagovornik Večernjih novosti smatra da je to slučaj i sa Lepenskim virom, čija je jedinstvenost neupitna.

- Podsetio bih na reči profesora Dragoslava Srejovića, koji je otkrio Lepenski vir i govorio da mu je jasno što, kao narod, nemamo poverenja u svoju budućnost, ali da ne postoji razlog zbog koga bismo sumnjali u prošlost - zaključuje Pavlović.

BONUS VIDEO:

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sara

pre 4 godine

"Istorija je učiteljica života." je pozbata mudra izreka. U školama se mora pažljivo osmisliti i pratiti nastava istorije jer se na taj nači dugoročno formira odnos prema državi i društvu. Lepenski Vir spada u najznačajnije posebnosti naše zemlje i zato je ova tema izuzetno važna.

Vera

pre 4 godine

Ma zamislite vi to sada su Srbi pametniji i od DNK analize u 21veku? Pa sve mitove i legende i laži i obmane vam je uništila ta Evropska DNK analiza gena na 80instituta po uzorku krvi građana od 2009-2013g koja je pokazala da je u Srbiji 33% Slovena(to su hrvati jer kod njih je 70%) i čak 20% Grka i to su pravi Srbi i pravoslavci ma GRCI i ništa drugo?

Marcco

pre 4 godine

Ma ko, bre, pominje mitove. Niko ne pominje Srbe kao začetnike Vinčanke kulture od pre 8000 godina. A po pitanju, Srba... DNK je jedno a osećaj pripadnosti nekom narodu, sasvim drugo. Ja sam po DNK, verovatno Hrvat i Slovenac sa germanskim tragovima jer mi je deda po ocu Hrvat iz Zagorja a majka je rođena u Sloveniji od roditelja Slovenaca, a jxb'o sam vam kevu devedesetih i kršten sam pravoslavac, po sopstvenom izboru. Ista stvar i sa tim vašim Hercegovcima koji su uzjahali Zagreb, samo obrnuto.

Miki

pre 4 godine

Pa sada ti Goran Šarić sa akipom velikosrba teraju priču posle te analize koja ih satrala da Srbi više nisu Sloveni nego Iliri samo taj Ilirski gen ne postoji pa eto ćute a SPC i dalje tera pobratimstvo sa Rusima a ne sa braćom Grcima a nekliu već kreću sa pričom da su sada Grci nastali od Srba...a mi smo u 21veku.

milosobilic1389

pre 4 godine

СРБИЈА је колевка свеукупне "БЕЛЕ" цивилизације...!! Најстарији смо бели народ у Европи... Винча и Лепенски вир доказ....ОДУВЕК смо били овде...Нисмо никакви "досељеници" како нам импутира после Берлинског Конгреса 1848. упорна ГЕРМАНСКА фалсификаорска школа фабрикованих лажи...( Која је требала да поткрепи каснију Хитлерову тезу тзв."Животног простора")

Joca

pre 4 godine

Koja budalastina.Pa vi Hrvati nikada niste ni imali drzavu dok vam Srbi nisu dali.I vi pricate o nekom DNK uzorku zapadnih mafijasa i naj vecih genocidnih naroda koji kreiraju istoriju Srba kako hoce....Ali vise ni Srbi nisu ovce za klanje.Vinca vam je dokaz ko smo i sta smo.A cela evropa je potekla od nas a i vi.Tako da kus vise sa tim budalastinama i prihvatite{znam da je tesko}da ste nas otpad....Na zalost.

Mate

pre 4 godine

Hahahhaha Pa vi niste normalni, kakve veze imaju Srbi s Lepenskim Virom, to jest, s ljudima koji su tada živjeli? Da nisu možda bili srpski narod,? Mitomani, i Židovima će te ukrasti Isusa za koji dan. Pa to bi bilo kao kad bi mi rekli da su u Krapini živjeli Hrvati, jer su tamo pronađeni neandretalci. Samo neznam šta bi Srbi rekli, da smo mi potomci neandretalca, ali kako kad smo potomci Srba, e onda su Hrvati genocidom istrijebili Neandretalce, prave Srbe koji su tamo došli prvi. A brača iz Lepenskog Vira nisu došli u pomoć, izdaja.

DA LI ZNA novinar NT

pre 4 godine

Зна ли тај новинарчић из ЊТ ко је живео у у Турској у области ЛИКИЈЕ. Да ли чуо за КСАНТОС и ОБЕЛИСК. На крају нека пита Јеврејске историчаре и црквене великодостојника ко су Срби и од када су ОВДЕ на балкану и много ШИРЕ. Срамота је што наши ткз. историчари и САНУ ,,мудро" ЋУТЕ. Али ИСТИНУ никад не можеш сакрити.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59