• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Stamenković

23.08.2019

22:14

BEOGRAD NA PRVOM MESTU ZA PROVOD! Turisti iz CELOG SVETA proglasili NAŠ GLAVNI GRAD ZA NAJBOLJI!

Društvo

BEOGRAD NA PRVOM MESTU ZA PROVOD! Turisti iz CELOG SVETA proglasili NAŠ GLAVNI GRAD ZA NAJBOLJI!

Podeli vest

Iza Beograda ostale svetske turističke metropole - Singapur, Tokio, Istanbul, Sankt Peterburg, Buenos Ajres... Stranci u prestonici za šest meseci potrošili oko 350 miliona evra

Beograd je i ove godine, deseti put zaredom, proglašen za grad sa ubedljivo najboljim i najpristupačnijim noćnim provodom na svetu!


To su izabrali turisti iz celog sveta u studiji koju je objavio specijalizovani sajt za turizam "Lonli planet".

Foto: Informer DN


Studija je analizirala 36 svetskih metropola u osam kategorija, uključujući i broj kafića i klubova koji postoje, te stopu kriminala, kao i prosečnu cenu za smeštaj, obrok brze hrane i taksi, a Beograd je dobio najvišu ocenu kao najbolji grad za provod turista. Naša prestonica postigla je najbolji rezultat u svim kategorijama. Iza Beograda su ostale mnoge svetske turističke metropole poput Singapura, Tokija, Istanbula, Sankt Peterburga, Buenos Ajresa...

Tabela: TOP 10 gradova



1. Beograd (Srbija)
2. Plaja del Karmen (Meksiko)
3. Singapur (Singapur)
4. Sankt Peterburg (Rusija)
5. Kabo San Lukas (Meksiko)
6. Tokio (Japan)
7. Seul (Južna Koreja)
8. Istanbul (Turska)
9. Bangkok (Tajland)
10. Buenos Ajres (Argentina)

Kako navode na sajtu "Lonli planet", srpska prestonica nudi bučan i raznolik noćni život svakog dana u nedelji, a pogotovu vikendom, gde žurke traju do ranih jutarnjih sati.

Foto: Informer DN

Žurke i kafane

- Širok je spektar različitih žanrova muzike, pa tako svako može pronaći mesto koje mu idealno odgovara gledajući po vrsti muzike, ali i atmosferi. Po beogradskim klubovima moguće je čuti različite spojeve tehno, elektronske, pop, džez, turbo-folk muzike, ali i narodne muzike po modernim kafanama - piše u studiji koja je objavljena na sajtu.

Odakle su najviše dolazili turisti


Kina
Hrvatska
Nemačka
Turska
BiH
Crna Gora
Rumunija
Rusija
Bugarska
Slovenija

Kako piše "Lonli planet", cene po barovima, klubovima, splavovima i kafanama veoma su pristupačne, kao i cene smeštaja u poređenju sa drugim svetskim turističkim destinacijama. Podsetimo, još 2009. godine Beograd se našao na vrhu lestvice kada se radi o noćnom životu, a deset godina kasnije i dalje se drži kao prvi na planeti.

Foto: Informer DN

Šta je "Lonli planet"

"Lonli planet" je čuveni sajt specijalizovan za turizam. Na njemu se nalaze brojne detaljne informacije o svim relevantnim turističkim destinacijama. U rangiranju gradova i destinacija po različitim kriterijumima učestvuju turisti iz celog sveta, koji ocenjuju destinacije na kojima su bili.

Da je prestonica Srbije sve zanimljivija stranim turistima, govori i podatak da je Beograd samo u junu ove godine posetilo 18 odsto više stranih turista nego u istom periodu prošle godine, odnosno ukupno 123.671 turista. U prestonicu najviše dolaze turisti iz regiona, Turske, Kine, Rusije i Nemačke, koji su za samo prvih šest meseci ove godine potrošili više od 350 miliona evra!

CNN: Beograd je "beli feniks"

Prilog o turističkim potencijalima Beograda nedavno je objavila i američka TV stanica CNN, uporedivši ga sa "belim feniksom", s obzirom na to koliko je puta bio uništavan i iznova građen. Reporter CNN predlaže deset destinacija u srpskoj prestonici koje bi svaki turista trebalo da obiđe. Na spisku su se našli Kalemegdan, Knez Mihailova, Dorćol, Skadarlija, Zemun, Narodni muzej, noćni život na rekama, Ada Ciganlija, Hram Svetog Save i Muzej savremene umetnosti.

Foto: Informer DN

Rusa sve više

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da ga interesovanje za našu prestonicu uopšte ne čudi.
- Ono što je nas izdvojilo od drugih gradova jeste i to što smo dosta radili na infrastrukturi, pa sada turisti imaju još više mesta koja mogu da posete. Mi imamo barove, muziku, trgove, besplatan obilazak Beograda, to je ono što nas izdvaja od drugih. Ipak, nisu samo kafići i splavovi ono što Beograd ima da ponudi, nama konačno rade i muzeji, a to je takođe ono što turisti žele da vide. Kada su u pitanju dolasci stranaca, najviše je bilo gostiju iz regiona, a zatim iz Turske, Grčke, Nemačke, Kine i Rusije. Kineski turisti su sve brojniji u Beogradu iz godine u godinu, a ono što je zanimljivo jeste da su Rusi ove godine veoma zainteresovani za našu prestonicu - ističe Popović.

Ljajić: Moramo da uvodimo nove sadržaje

 

Ministar turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za Informer da su ovo odlični rezultati, ali da ne možemo unedogled da imamo rast broja turista, a da ne radimo ništa na pravljenju novih sadržaja.
- Moramo da radimo na tome da proširimo sadržaje koje nudimo turistima. Čak 75 odsto stranih gostiju kod nas dolazi na pet destinacija, a najviše u prestonicu - navodi Ljajić.

I u Turističkoj organizaciji Srbije kažu da je srpska prestonica među najtraženijim destinacijama u Srbiji.
- S obzirom na to da nemamo još podatke za jul i avgust, koji su tradicionalno i najbolji, mislim da će rezultati biti još i bolji. Jasno je ipak da najveći broj turista, čak 54 odsto, dolazi u Beograd. Kako smo za prvih šest meseci imali priliv od turizma od 679 miliona evra, može se reći da je više od polovine tog novca došlo u prestonicu - ističe direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija