• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

24.08.2019

23:01

EKSPRES LINIJE NA "MILOŠU VELIKOM"! Rešenje za prevoznike od Beograda do Čačka!

Društvo

EKSPRES LINIJE NA "MILOŠU VELIKOM"! Rešenje za prevoznike od Beograda do Čačka!

Podeli vest

Vozači na autoputu "Miloš Veliki" ne smeju usput da kupe nove putnike

Na novootvorenom autoputu "Miloš Veliki", koji vodi od Obrenovca do Čačka, trenutno mogu da saobraćaju samo autobusi autoprevoznika koji do krajnjih destinacija nemaju usputna stajališta, saznaje Informer!

Kako su nam objasnili u Privrednoj komori Srbije, prevoznik može da koristi autoput "Miloš Veliki", ali vozač ne sme usput da kupi nove putnike.

- Ako autobus ide do Čačka, on ne sme nigde da stane i uzme nove putnike koji stoje uz autoput, ili kod isključenja sa njega, na primer kod Uba. To stajalište još nije zakonski odobreno - objašnjavaju u PKS.

Zahtevi za stajališta

Izuzetak je deonica Ljig-Preljina na autoputu "Miloš Veliki", koja je završena pre tri godine i gde su usputna stajališta ranije odobrena. Takođe, kako navode u PKS, pored Čačka, autobusi sa direktnim linijama mogu novim autoputem ići i do Uba, Lajkovca i Valjeva.

- Autobuski prevoznici i po sada važećem, odnosno registrovanom redu vožnje, mogu da koriste novootvoreni autoput, pod uslovom da se obrate Ministarstvu za izmenu reda vožnje, brisanjem stanica i stajališta koja nisu na trasi novog autoputa - dodaju u Privrednoj komori Srbije.

Foto: Tanjug

U PKS napominju da trenutni zakon ograničava prevoznike da se koriste novi autoput jer se red vožnje odobrava jednom godišnje.

Sekretar Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević kaže da oni prevoznici koji imaju direktne linije sami biraju koju će trasu koristiti. Ona kaže da je prvi zahtev prevoznika za stajališta na novom autoputu stigao prekjuče u Privrednu komoru Srbije.

Na novom autoputu "Miloš Veliki" trenutno saobraća samo jedan autobuski prevoznik, koji bez usputnih stajanja vozi direktno do Čačka. Kako je Informer već pisao, reč je o autoprevozniku "Gaga turs", koji od prvog dana od otvaranja "Miloša Velikog" putnike prevozi od Beograda do Čačka.

(VIDEO) NOVA PATROLA INFORMERA! KAKO DA IZBEGNETE GUŽVU OKO OBRENOVCA KA AUTOPUTU "MILOŠ VELIKI"! Brže preko Moštanice i Vranića!

Foto: Informer

Milica Dubljević

Na inicijativu Privredne komore Srbije početkom naredne nedelje biće održan sastanak predstavnika svih zainteresovanih prevoznika i Ministarstva za saobraćaj kako bi se zajednički došlo do modela izmene zakona i pravilnika koje će omogućiti vanredno usaglašavanje redova vožnje na novoizgrađenim deonicama puteva, uključujući i autoput "Miloš Veliki".

- Privredna komora već je počela da ispravlja takozvani "daljinar", kojim se utvrđuju kilometraža i minimalna vremena vožnje između autobuskih stanica, što je osnova za izradu predloga novog reda vožnje - kaže Dubljević.

MINISTARSTVO SE OGLASILO: Nema prepreka da autobuski prevoznici koriste novi autoput ''Miloš Veliki''!

Izmena satnice

Međutim, do novog usaglašavanja autoprevoznici neće moći da menjaju utvrđena dolazna i polazna vremena, što im realno predstavlja problem.

- Problem će biti utoliko veći posle otvaranja deonice Surčin-Obrenovac krajem godine, što će dodatno skratiti vreme putovanja i povećati odstupanja u odnosu na sadašnju satnicu dolaska i polaska autobusa sa pojedinih odredišta - kaže Dubljević.

"Privredna komora Srbije na predlog prevoznika može samo jednom godišnje da usaglasi i dostavi Ministarstvu na overu predlog redova vožnje, i to do 30. juna, pa u Udruženju za saobraćaj PKS veruju da će u što kraćem roku doći do zakonskih rešenja koja će obezbediti korišćenje svih pogodnosti novoizgrađenih i budućih deonica autoputeva za privredu i građane", dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija