• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/Informer

03.09.2019

18:38 >> 18:58

E, SAD JE SVE JASNO! NE ZANIMA NJIH NI KOSOVO, NITI UTICAJ RUSIJE NI... Zapad hoće naš litijum, Srbija ima najveće zalihe te rude u Evropi! LITIJUM JEDNAKO ENERGIJA!

Društvo

E, SAD JE SVE JASNO! NE ZANIMA NJIH NI KOSOVO, NITI UTICAJ RUSIJE NI... Zapad hoće naš litijum, Srbija ima najveće zalihe te rude u Evropi! LITIJUM JEDNAKO ENERGIJA!

Podeli vest

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Kada će u toj zemlji početi eksploatacija tog elementa koji se ugrađuje u strujne baterije dugog veka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svetu

Informativni portal Dojče virtšafts nahrihten piše o litijumskom bogatstvu Srbije. 

- Blumberg prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit. Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida - piše američki glasnik za geološka istraživanja USGS.

Rudarski koncern Rio tinto je pre nekoliko meseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita. Odluka o tome će biti doneta tek krajem 2020. Dotle bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa Rija tinta, Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba celog sveta za elektrifikacijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine nazvao projekat "jednom od najvećih nada za Srbiju". 

Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. Rio tinto prenosi da je reč o najvećem svetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, Rio tinto tesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Rio tinto smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to Rio Tinto preneo u  jednom saopštenju.

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama. 'CNN money' opisuje litijum kao 'zlato 21. Veka'. 

Posebno koncerni SAD kao što su Tesla, Gugl i Epl hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugalija i Brazil, prenose Investing njuz. Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumela i koristila CIA 60-ih godina", piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

Inače, koncern Rio tinto na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu - fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
shera

pre 4 godine

Nema Srbja ništa sa tim litijumom.To je ,kao i uvek, šarena laža,da se rajca u glavu udareni narod.Sva korist od te rude otići će u džepove nekolicine džabalebaroša.Dolar nema ni veru ni naciju.Živi bili pa videli.

sudija

pre 4 godine

Oni bi da pljackaju ponovo. Mogu samo da ga kupe ako im treba.

Milorad

pre 4 godine

Ovako nešto se dogadjalo u Meksiku 1930 ih godina,bila je nafta,to je lepo opisao B.Traven u svo romanu La Roza Blanka zatm slede Irak,Libija,Iran,Sirija,a zog LITIJUMA,Srbija i na kraju Bolivija.Samo da znaju Gringosi,blizu nalazišta LITIJUMA je i planina CER.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17