• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2019

14:43

ANTIĆ: Kineski "Ziđin" gradi novu fabriku u Majdanpeku!

Društvo

ANTIĆ: Kineski "Ziđin" gradi novu fabriku u Majdanpeku!

Podeli vest

Kineska rudarska kompanija "Ziđin", koja je vlasnik RTB Bora, izgradiće u Majdanpeku potpuno novu fabriku za preradu rude po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, najavljeno je danas u sedištu te kompanije u Šanghanu, u kineskoj provinciji Fuđijen, tokom posete delegacije Srbije na čelu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem

 

U "Ziđinu" kažu da je u planu proširenje proizvodnje i obnova rudnika Jama i Cerovo u Majdanpeku i unapređenje tehnologija u topionicama.

Ministar Antić je, posle obilaska kopova i topionice u prvom rudniku kompanije Ziđin, rekao je da se očekuje da će do kraja godine Ziđin aplicirati za dozvole za gradnju u Majdanpeku i da će početi sa realizacijom projekta flotacije.

Kako je istakao, sva tehnološka i ekološka rešenja koja se primenjuju u Kini, a koja su, kako kaže, impresivna, Ziđin će preneti i rudnike u Srbiji.

- Kada dođete u topionicu, kao da ste ušli u park, a rudnik izgleda kao mesto netaknute prirode što je rezultat rekultivacije koja se ovde sprovodi. Verujemo da će sve to biti preneto i u Srbiju - rekao je Antić novinarima i dodao da u Ziđin dolaze japanske i nemačke kompanije kako bi preuzele tehnologiju "zelenog rudnika".

Tu tehnologiju Ziđin, inače, primenjuje više od 20 godina, a od 1992. godine uložili su više od pola milijarde dolara u ekologiju i tehnologije za očuvanje prirode.

Antić je istakao da je srpska delegacija posetom rudniku Ziđin dobila još jednu potvrdu da je reč o moćnoj kompaniji, kao i da je bila ispravna odluka Vlade Srbije da kineskog giganta izabere za strateškog partnera za Bor.

Foto: Tanjug

Naglasio je da će Srbija imati značajne benefite od razvojnih projekata koje će Ziđin realizovati u Boru kroz otvaranje i modernizaciju postojećih kopova i uvođenje novih tehnologija obrade i topljenja, kao i u okviru zasebnog projekta za rudnik Timok, poznatiji kao Čukaru Peki.

Govoreći o ulaganjima Ziđina u Srbiji, Antić je rekao da je sa najnovijim projektom za Čukaru Peki, ukupna vrednost investicija te kompanije dostigla skoro dve milijarde dolara.

Podsetio je da investicija u RTB Bor iznosi 1,26 milijardi i da je kompanija za stare dugove isplatila više od 200 miliona dolara, dok će u početnoj fazi za otvaranje rudnika Čukaru Peki uložiti 474 miliona dolara.

- Ziđin će taj projekat proširiti kada dođe do eksploatacije u donjoj zoni pošto se investicija od 474 miliona dolara odnosi na otvaranje rudnika i eksploataciju gornje zone - naveo je Antić.

Izvršni direktor Ziđin Džordž Fang rekao je ta kompanija za pola godine od preuzimanja RTB Bora napravila neverovatne rezultate u količini obrađenog bakra i izrazio uverenje da će u budućnosti biti postignuti još bolji rezultati.

- Jedan od prvih koraka koje ćemo sprovesti u Srbiji je proširenje proizvodnje i obnove rudnika Jama i Cerovo u Majdanpeku i obnova tehnologije u topionicama - rekao je Fang i dodao da je rudnik u Šanghanu "rodno mesto" Ziđina i najvažniji rudnik u Kini.

- U ovom rudniku je tehnologija najrazvijenija, jer je od njegovog otvaranja prošlo mnogo godina. Količina metala koja se sadrži u rudi je 0,3 do 0,4 odsto. Do istih nalazišta su došli u Boru, zbog svih tih specifisičnosti sa Borom biće nam lako da prenesemo svu našu tehnologiju za proizvodnju, obradu i očuvanje životne sredine - rekao je Fang.

Ministru Antiću i delegaciji Srbije čelnici kompanije Ziđin priredili su doček dobrodošlice uz vatromet i tradicionalni kineski ples lavova.

Inače, kompanija Ziđin ima 20 rudnika u Kini i 14 u 11 zemalja, a prvi rudnik bakra i zlata koji se nalazi u blizini Šanghana, u provinciji Fuđijen, otkriven je pre 26 godina.

Jedan je od najvećih proizvođača zlata u Kini, drugi po proizvodnji bakra i treći po proizvodnji cinka.

Prema podacima Forbsove liste iz aprila ove godine, tržišna vrednost kompanije je bila 11,7 milijardi dolara, a vrednost poslovne imovine je 16,4 milijardi dolara.

Takođe , Ziđin je na 10. mestu, od 33 svetske rudarske kompanije

koje se bave obojenim metalima, a na prvom mestu kompanija koje se bave eksploatacijom zlata.

Ziđin je u avgustu prošle godine izabran za strateškog partnera Vlade Srbije za RTB Bor koji je preuzela u novembru prošle godine kada je postal vlasnik 63 odsto kapitala srpske kompanije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Treba sto jace saradjivat sa Kinezima Anticu ,na Srbiju treba da se ugleda i ova tzv vlast u mojoj Crnoj Gori da se dovedu investicije iz Kine bolje nego sa Zapada i iz Amerike ,Velike Britanije i Turske

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija