• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

10.09.2019

23:40

(FOTO) KAKAV PEH! 'Najskuplji' sudar u centru Beograda "Jaguar" od 250.000 evra zakucao se u tramvaj!

Društvo

(FOTO) KAKAV PEH! 'Najskuplji' sudar u centru Beograda "Jaguar" od 250.000 evra zakucao se u tramvaj!

Podeli vest

Automobil vozio bogati Italijan koji je posle 80 godina u Beograd doneo pehar 'Kralj Petar II Karađorđević' iz 1939, kada je u prestonici održana trka 'Formule 1'

Bogati Italijan slupao je proteklog vikenda u Beogradu 'jaguar' vredan više od 250.000 evra! On je u subotu oko 17.30 na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice Branka Krsmanovića pokušao nepropisno da skrene, udario je u tramvaj i napravio ogromnu štetu na ovom oldtajmeru.

Foto: Informer DN

Reč je o modelu "XK 120 SE" iz 1954. godine, koji je prava retkost (na svetu ih u voznom stanju ima manje od 20), i zbog toga i ima astronomsku vrednost. Inače, Italijan je došao u Beograd da bi prvi put posle 80 godina u srpsku prestonicu doneo pehar 'Kralj Petar II Karađorđević', koji je na Velikoj nagradi Beograda 1939. osvojio vozač tadašnje 'Formule 1' Taci Nuvolari.

Foto: Informer DN

Jedini trofej na ćirilici

Zamenik gradonačelnika smatra da je velika stvar što je pehar vraćen u Srbiju.
- Zahvalan sam prijateljima iz Italije što se trofej posle 80 godina ponovo našao u Beogradu, kao dokaz prijateljstva dva naroda. Moram da podsetim da je to jedini trofej Formule 1 koji je ispisan ćirilicom - istakao je Vesić.

Bivši ministar kulture i osnivač Muzeja automobila u Beogradu Bratislav Petković rekao nam je da 'jaguar' pripada njihovom gostu iz Italije koji se nije snašao u saobraćaju u našoj prestonici. To će, kako tvrdi, mnogo skupo da ga košta.

- Naš gost je došao u Beograd sa peharom "Kralj Petar II Karađorđević", koji je 1939. godine na gran-pri trci oko Kalemegdana osvojio legendarni Taci Nuvolari. Koliko imam informaciju, nije se najbolje snašao u u saobraćaju u našem gradu, izgubio se, napravio je grešku i udario u tramvaj. Hvala Bogu da niko nije povređen, a i automobil može da se popravi. Međutim, s obzirom na to da je u pitanju model "XK 120 SE" iz 1954. godine, koji vredi pravo bogatstvo, i popravka će biti jako, jako skupa. Postoji svega nekoliko servisa u Engleskoj koji imaju delove za ove oldtajmere - objasnio je Petković.

Foto: Informer DN

Koliko su Velika nagrada Beograda i pehar koji je bio 80 godina van Srbije bitni, najbolje je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji kaže da je to jedan od najlepših događaja koji se desio u srpskoj prestonici u 20. veku.

Foto: Informer DN

- Tog 3. septembra 1939. godine Beograd je bio domaćin trke 'Formule 1', jedine koja je održana u našem gradu, a koja je organizovana povodom rođendana tadašnjeg prestolonaslednika, kraljevića Petra II Karađorđevića. Ova trka je jedinstvena u svetu automobilizma, a najviše je karakteristična zbog toga što je počela u miru, a završila se u ratu. Trka je, naime, počela u 14 sati, a Nemačka je u 14.30 objavila rat Velikoj Britaniji i Francuskoj. Ispostavilo se da je to jedina trka koja se održala tokom Drugog svetskog rata. Zanimljiva je i po tome što je skoro trećina stanovništva tadašnjeg Beograda prisustvovala trci, ali i po tome što je to poslednji gran-pri koji je osvojio najveći vozač svih vremena Taci Nuvolari - podsetio je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Ja bih rekao da se tramvaj zakucao u Jaguar...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija