• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

14.09.2019

12:17 >> 12:27

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, BUDI PONOSNA! PREDSEDNIK VUČIĆ NA PROMOCIJI NAJBOLJIH OFICIRA VS: Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine!

Društvo

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, BUDI PONOSNA! PREDSEDNIK VUČIĆ NA PROMOCIJI NAJBOLJIH OFICIRA VS: Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine!

Podeli vest

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas ispred Doma Narodne skupštine Srbije


12.08 – Naletom lovačkog aviona "mig-29" i bacanjem šapki u vazduh, uz mnogo osmeha i čestitiki, završena je svečanost.  

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Porodice i prijatelji mladih oficira pritrčali su da im čestitaju.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Suze radosnice, poljupci, zagrljaji, ali i međusobne čestitke kadeta. 

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

 

12.05 -  Na kraju svečanosti, potporučnici, kadeti i okupljeni građani zajedno su otpevali pesmu "Marš na Drinu". 

11.46 – Počeo svečani stroj kadeta. 

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

 

11.44 –  Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera "gama".

Foto: Printskrin RTS

11.40 – Pred svečani defile kadeta počeo je letački program. Nadletela su tri aviona "mig-29" a zatim i tri aviona "orao". Usledio je i nalet tri aviona "supergaleb g4".

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

11.20 - Predsednik Vučić pozdravio je prisutne i rekao da ovaj dan svečano proslavljamo jer oficiri stupaju na važnu dužnost. 

Viste ešelon slobode i suvereniteta Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić najmlađim oficirima Vojske Srbije, na svečanosti njihove promocije.

"Ovaj dan svečano proslavljamo zato što vi, oficiri, stupate na najčasniju dužnost odbrane zemlje svoga naroda", rekao je Vučić.


On je istakao da su oni najmlađi oficiri u dugoj i slavnoj tradiciji srpske vojske, koju su ispisale veličansvene pobede, herojski podvizi i slavne vojskovođe.

"Zato ponosno stojite pred licem junačkih predaka, svesni za koje ideale su naši preci činili epska junaštva i podnosili najveće žrtve", rekao je Vučić.

"Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine i sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju", poručio je Vučić.

 

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Predsednik je istakao da je Srbija danas sposobnija mnogo više nego pre par godina da samostalno zaštiti svoje granice i spremna da odvrati svaki pokušaj ugrožavanja našeg naroda, granica i našeg stanovništva ma gde bio, kao i da Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese.

“U vrtlogu izazova da se izvrši revizicija istorije, da se od dželata napravi žrtva, a od žrtve dzelat, do zahteva da se odreknemo prijateljstva sa mnogim prijateljima, Srbija danas vodi uspešno evropsku politiku, ali jednako uspešno sarađuje sa Kinom, Rusijom, SAD, a pre svega čuva i vodi politiku mira na Balkanu i pokretač je takvih odnosa na Balkanu”, podvukao je on.

Sve to, dodaje, postalo je moguće kada smo se, umesto snishodljivog dodvoravanja, okrenuli sebi i svom istorijskom iskustvu.

“Srbija danas sme da kaze da ima sopstvene interese, svoje prijatelje koji ne moraju svima da budu prijatelji, jer vodimo računa o sebi i svom narodu. Umesto kulture zaboravljanja prošlosti, negujemo kulturu sećanja sa svojim narodnom na saborni način. Isto tako prihvatamo da su drugi imali svoje žrtve. Pamtimo i početak agresije na našu zemlju, herojsku odbranu Košara”, ukazao je predsednik.

Istakao je da kadeti, kada stoje sa oficirskom sabljom na braniku otadžbine treba da znaju da istovremeno brane i prošlost i budcuhnost naše zemlje.

 

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Poručio im je da će njihova pozicija biti nešto lakša u odnosu na prethodnike, a njihov životni standard neuporedivo bollji, uslovi u vojnoj gimnaziji biće bolji nego što su oni imali.

"Srbija se raduje danas zajedno sa vašim proodicama. Želimo da ostvarite svoje snove, da zasnujete porodice I da vam deca budu poput vas. Nema budućnosti bez dece, šta god i kako god ko govorio, na tome ću insistirati. Imaćete stanove za vas, nema Srbije i budućnosti našeg naroda bez dece", kazao je on.

"Neka vaše sablje bljesnu u paradnom stroju, neka srpski stegovi budu snažno podignuti u vazduh. Vi ste garant mirne i spokojne države, nama jedino voljene Srbije“, naglasio je Vučić.

Da bi uživali u miru i da bi gradili uspešno i bogato društvo oslanjamo se na vaše znanje i veštine da odvratite svakoga ko nema dobre namere prema Srbiji.

Vučić je, u svom obraćanju, naglasio da Vojska Srbije obnavlja svoju snagu, i da su avioni odlicno opremljeni, protiavionska odbrana i helikopteri, zajedno sa njima, čuvaju naše nebo, kao i da je uloženo mnogo u unapređenje i modernizaciju sopstvenog oružja.
 

 

 

Opredeljenjem vojne neutralnosti, pripadnici VS održavaju vežbe sa kolegama iz celog sveta i na vežbama koje imaju takmičarski karakter pokazuju dobru obučenost i neretko pobeđuju, sa ponosom je preneo predsednik.

Vojna akademija je jedna od najuglednijih škola za oficire u svetu, rekao je Vučić.

On je dodao da su je upisivali talentovani i hrabri mladići i devojke vaspitavani u svojim porodicama, rodoljubivim primerima iz naše prošlosti, nadahnuti desetercima o kosovu i srpskim ustancima iz 1804. i 1813.

"Zauvek privrženi porukama majora Gavrilovića i vojvode Živojina Mišća, zadivaljeni čudesnom heroinom Milunkom Savić i najmlađim vojnikom na svetu osmogodišnjim Momčilom Gavrićem..", podsetio je predsednik.

On je rekao da od prvog i drugog srpskog ustanka do napada na nasu zemljuju, i danas posebno postujemo sve one oficire koji su nadčovecanskim naporima zaustavljali napredovanje neprijatelja na srpsku zemlju.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

 

Poručio je oficirima da štite srpsku zemlju, a Vojna akdemija je zasluzna za njihova vojna znanja i vestine. Zahvalio je staresinama koje su ih izvele na put, a dodao je i da je čast sto su i druge zemlje prepoznale prestiž naše akademije.

"Čestitam vam čin",
poručio je Vučić, dodajući da su oni ponos zemlje.

Ukazao je i na značaj sanitetske sluzbe i VMA, navodeći da danasnja generacija diplomca VMA dobija čin posle dva veka medicinskih podviga u rovovima i šatorima.

Vučić je najuspešnijim kadetima dodelio oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović a treća potporučnik Marina Radovanović. Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić a treći je Stefan Rašović.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Potporučnik Stefan Milićević rekao je da je studirati na Vojnoj akademiji predstavlja veliku čast.

"Stekli smo mnoga znanja, mogu da kažem u ime svih nas da ćemo izvršavati postavljene zadatke odgovorno i predano. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije. Hvala svima koji su verovali u nas. Završili smo jedno poglavlje života i sada nas čekaju novi lepši, ali i teški trenuci. Budimo dostojnastvo i hrabrost naše otadžbine", rekao je potporučnik Milićević.

11.00 - Himna "Bože pravde" i ukaz predsednika

Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade, a na početku je intonirana himna "Bože pravde", a nakon toga je pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika.

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

10.00 - Od 8 sati zatvorene centralne gradske ulice. Više informacija na linku ispod:

GLAVNE ULICE U BEOGRADU ZATVORENE OD 8 SATI! Ako morate kroz centar, koristite OVE ALTERNATIVNE PRAVCE!

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

 

Među njima su premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Zlatibor Lončar, Zoran Djorđević, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić.

 

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Prema protokolu svečanosti, planirano je da najboljim kadetima Vojne akademije budu uručene oficirske sablje, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije paradni bodeži.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Program svečanosti uveličaće učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

GLAVNE ULICE U BEOGRADU ZATVORENE OD 8 SATI! Ako morate kroz centar, koristite OVE ALTERNATIVNE PRAVCE!

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

Vojnu akademiju će završiti 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i HercegovineMedicinski fakultet VMA završiće 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, od kojih je jedna kadetkinja pripadnik Oružanih snaga Namibije.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

A sada redovne solidne plate a podrazumeva se i stan.A ti mašinovođo živi kao podstanar?Trpi polupismene rukovodioce i pre svake službe moli boga da se vratiš živ?

Bubuleja

pre 4 godine

Da, da...budite ponosni. Sutra ćemo vam dati stanove u zakup i plaćaćete ga po cenama za privatno stanovanje...u prevodu, odraćemo vam kožu sa ledja.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija