• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

16.09.2019

07:54

DIREKTOR ŠKOLE DVA DANA KRIO DA JE UČENICA TUČENA! Ministarstvo odlučilo: BIĆE SMENJEN!

Društvo

DIREKTOR ŠKOLE DVA DANA KRIO DA JE UČENICA TUČENA! Ministarstvo odlučilo: BIĆE SMENJEN!

Podeli vest

Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole "Barajevo", biće razrešen dužnosti jer nije nikome prijavio incident. Nasilnice koje su tukle devojčicu biće izbačene iz škole

Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole "Barajevo", u kojoj su prošle nedelje dve učenice tukle svoju vršnjakinju, biće smenjen sutra, saznaje Informer!

Upozorenje svima

Ovo je ujedno i upozorenje direktorima svih škola. Svako njihovo nepostupanje u ovakvim slučajevima povlači smenu
Mladen Šarčević, ministar prosvete

Prema rečima našeg izvora, razlog za Jelićevu smenu je to što je dva dana znao za ovaj slučaj nasilja nad jednom učenicom, ali o tome nije obavestio ni školsku upravu ni Ministarstvo prosvete. Što je još gore, ni sam nije preduzeo nikakve mere, već se oglasio tek u petak, kada je snimak užasnog iživljavanja dospeo u javnost. 

Na snimku se vidi i čuje kako se devojčice I. O. (15) i D. I. (14) iživljavaju nad svojom vršnjakinjom A. M. (15) u beogradskom naselju Barajevo, u dvorištu škole. Napadnuta A. M. i jedna od devojčica koje su je tukle učenice su Srednje škole "Barajevo" i idu u isto odeljenje, dok druga nasilnica pohađa srednju školu na Voždovcu.

Protiv dve nasilne učenice podneta je krivična prijava za nasilničko ponašanje po nalogu Tužilaštva za maloletnike, a one će najverovatnije biti i izbačene iz svojih škola.

- Direktor škole iz Barajeva biće smenjen jer je dva dana znao za čitav događaj, a nije reagovao. Napravio je niz propusta, u školi nema tim za borbu protiv nasilja... Sve su to razlozi za smenu - navodi sagovornik Informera upućen u ovaj slučaj.

 

 

Danas će, prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, biti završen kompletan inspekcijski nadzor Ministarstva prosvete u obe škole, čije su se učenice nasilno ponašale.

Devojčica ima potres mozga

Kako Informer saznaje, problem između pretučene devojčice i nasilnice koja pohađa drugu školu datira još od pre nekoliko meseci i do prošle nedelje sukob i vređanje se odvijalo na društvenim mrežama.
- Nakon batina koje je dobila, pretučena učenica ima blaži potres mozga, na kućnom je lečenju i vrlo je potresena. Inače, policija u Barajevu odmah je reagovala po objavljivanju snimka nasilja, iako direktor škole nije prijavio događaj. Znamo da je on odmah bio upoznat sa incidentom, ali nije reagovao - nezvanično saznajemo u policiji u Barajevu.

- Sve se do detalja proverava i svi akteri biće adekvatno kažnjeni. Ovo je ujedno i upozorenje direktorima svih škola da moraju da prijavljuju nasilje koje se dešava među đacima u školi. Svako njihovo nepostupanje u ovakvim slučajevima povlači smenu. Mislim da se ovakve nemile scene ne dešavaju tako često kao što pojedini tvrde, ali direktori svakako moraju da vode računa šta se dešava u njihovim školama. Ipak, mislim da neku odgovornost moraju da snose i roditelji nasilne dece - ističe Šarčević za Informer.

Inače, nakon objave skandaloznog videa, u subotu se oglasila i majka devojčice koja je bila žrtva nasilja. Istakla je da nije imala hrabrosti da snimak odgleda do kraja.

- Htela bih da se zahvalim svima koji su osudili nasilje. Na snimku je moje dete i ne mogu vam opisati kako se osećamo i koliko je sve ovo teško. Zahvalna sam svima koji su ovo objavili da se konačno stane na put vršnjačkom nasilju, koje se svuda gura pod tepih. Svakom roditelju bi bilo preteško da vidi šta rade njegovom detetu, ali sam neizmerno zahvalna policiji, koja je u veoma kratkom periodu reagovala. Samo ću reći da su svi zgroženi ovim što se desilo i da se nadam da će nasilnici biti kažnjeni kako zaslužuju - navela je majka maltretirane devojčice.

(VIDEO) MLATE DEVOJČICU (14) DOK ĐACI GLEDAJU I SMEJU SE! Šokantni detaji vršnjačkog nasilja u dvorištu škole u Barajevu! Umesto da spreče nasilje, DEČACI SNIMALI!

Svako četvrto dete žrtva vršnjačkog nasilja

Foto: Zoran Sinko

Statistika u Srbiji pokazuje da je svako četvrto dete žrtva vršnjačkog nasilja. U ogromnom porastu je i nasilje na internetu, kojem je čak 60 odsto dece izloženo, govore podaci koje je nedavno objavila Mreža za decu Srbije.
Takođe, primetan je porast učešća devojčica u vršenju vršnjačkog nasilja. Psiholog Aleksandra Janković kaže da devojčice na paradoksalan način pokušavaju da se izjednače sa dečacima time što postaju preterano agresivne.
- One time pokušavaju da skrenu pažnju na sebe, to je demonstracija moći i sile i nije nešto što je nastalo preko noći. Vidite da su devojčice već dugo prilično verbalno agresivne. Uzroci toga leže u porodici, društvu, razorenom sistemu društvenih vrednosti. Imamo sveprisutnost nasilja u našem društvu i sadržajima koji se nude deci, kao što su video-igrice - navodi Jankovićeva.
Ona dodaje da moramo sistemski da radimo na suzbijanju agresivnog ponašanja.
- I treba naravno da se usmerimo na žrtve nasilja, jer one u celoj situaciji najgore prolaze. Roditelji te dece često poslednji saznaju da je njihovo dete žrtva nasilja. Treba poraditi na tome sa detetom da ono jasno kaže da ima problem i da se ne plaši da potraži pomoć - objašnjava Jankovićeva.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija