• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

18.09.2019

16:11

ISTINA JE! KRAŠ POSTAJE SRPSKA FIRMA! Zagrebačka berza potvrdila vest koja je UZDRMALA HRVATSKU!

Društvo

ISTINA JE! KRAŠ POSTAJE SRPSKA FIRMA! Zagrebačka berza potvrdila vest koja je UZDRMALA HRVATSKU!

Podeli vest

Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedeljka je putem kastodi računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva Kraša, objavila je danas Zagrebačka berza i potvrdila nezvanične informacije koje već nekoliko dana "drmaju" hrvatsku javnost

Prema najnovijim informacijama, Šaranović je i danas nastavio da kupuje akcije ove hrvatske kompanije, ali i dalje ostaje pitanje kakve su zapravo njegove namere - da li želi kontrolni paket u Krašu ili će se zaustaviti sa trenutnim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi.

Hrvatski mediji preneli su, podsetimo, da je Šaranović u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star, kupio veliki broj deonica u kompaniji Kraš, kao i da je kupovina akcija na Zagrebačkoj berzi obavljana sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija. Iz Kappa Star grupacije potom su za "Blic Biznis" rekli da "nemaju komentar".

Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto.

Intenzivna kupovina na Zagrebačkoj berzi je nastavljena i danas. Do 13.30 sati srpski preduzetnik, koga u Hrvatskoj nazivaju i kraljem papira, kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša. Deonica konditora tom prilikom je ponovno uzletela i to na 850 kuna (13.500 dinara), odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

HRVATI PUCAJU OD MUKE, SRBIN KUPUJE KRAŠ! Otkriveno da je kupac fabrike slatkiša preduzetnik iz Beograda

Podaci su potom pokazali da se do tri sata popodne trgovalo sa ukupno 4,3 odsto deonica Kraša na berzi u vrednosti od 6,7 miliona evra. Tako je Šaranović u Krašu stekao udeo od oko 10 odsto.

Kappa Star Grupa je investiciona kompanija koju čini pet članica - dve fabrike biskvita i keksa Jafa u Crvenki i Banini u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

KSG je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i severne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 4 godine

Ma vidi ti veselja za 5% deonica koje je biser platio čak 12mil.E a koliko je tako srpskih firmi u hrvatskim rukama se ne piše? Vlasnik si kad imaš preko 50% deoinca.

cico

pre 4 godine

koji naslov,ja mislio kupio kraš a ono samo 4,3 posto dionica,da nebi hrvati dali srbima da kupe kraš,malo sutra

aha

pre 4 godine

kakav tekst večinski vlasnik ima 55 odsto i nema nameru da prodaje..... pametnom dosta

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59