• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - J. M.

19.09.2019

23:55

LEKARI TUŽILI 246 RODITELJA JER NISU VAKCINISALI DECU! Zbog neodgovornog ponašanja i širenja epidemije malih boginja pale prve kazne!

Društvo

LEKARI TUŽILI 246 RODITELJA JER NISU VAKCINISALI DECU! Zbog neodgovornog ponašanja i širenja epidemije malih boginja pale prve kazne!

Podeli vest

Novčani ceh do 30.000 dinara platilo 45 parova. Struka traži sankcije i za antivakcinalni lobi jer je širio paniku i doveo do 15 žrtva

Lekari su od početka prošle godine pa do danas tužili 246 roditelja jer su odbili da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom! Time su doveli u opasnost zdravlje sopstvenog deteta, ali i druge dece jer su se oglušili o Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome je vakcinacija dece obavezna, kažu u Ministarstvu zdravlja.
 

Opasno za okolinu

Izbegavanjem vakcine roditelji su ugrozili ne samo svoje već i svu ostalu decu iz okoline
Tomislav Stevanović, pedijatar


Do sada je njih 45 platilo novčanu kaznu od 7.000 do 30.000 dinara (najveća je 150.000 dinara), a drugi slučajevi se još ispituju.

Jedini lek

Male boginje su najzaraznija bolest i MMR vakcina je jedini lek
Zoran Radovanović, epidemiolog


Rigorozne kazne
Prvi zamenik v. d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović objašnjava za Informer kakakv je pravni epilog za antivakcioni lobi. 


- Tokom 2018. godine protiv roditelja čija deca nisu primila MMR vakcinu pristigao nam je 221 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Od tog broja, ukupno je rešeno 50 slučajeva, od kojih su u 43 roditelji morali da plate kaznu, a sedam je bilo oslobađajućih. Obustavljen je postupak u 17 predmeta, odbačena su 33 zahteva, a 120 je nerešeno, te je dokazni postupak i dalje u toku. Što se tiče 2019. godine, pristiglo je 25 predmeta, od čega su već dva rešena, a 23 su u postupku dokazivanja. Šest kazni su bile u iznosu od 30.000, jedna od 20.000, dve od 10.000 i jedna od 7.000 dinara - nabraja Ristanovićeva.

Tabela:


godina ukupan broj predmeta osuđeno oslobođeno nerešeno odbačeno
2018. 221 43 7 120 33
2019. 25 2 / / /
* zvanični podaci
* izrečene kazne su od 7.000 do 10.000 dinara

Domaći stručnjaci smatraju da država čini prave korake u borbi protiv malih boginja i da je "udaranje po džepu" roditelja jedino rešenje kako bi shvatili značaj i važnost imunizacije. Pedijatar i predsednik Udruženja "Pedijatrija zasnovana na dokazima" dr Tomislav Stevanović napominje da nisu samo roditelji krivi već i tzv. antivakcinalni lobi, odnosno svi oni koji su im punili glavu o štetnosti MMR-a i na taj način širili strah i paniku.


- Dobro je što se zakon sprovodi i što se krivično gone svi koji ga ne poštuju. Da se razumemo, roditelji su i te kako odgovorni, jer su izbegavanjem vakcine ugrozili ne samo svoje već i svu ostalu decu iz njihove okoline. Ali isto tako, tome su doprineli i svi ostali antivakcinaši koji su mesecima širili dezinformacije o MMR-u. Upravo zbog svi treba da plate ceh toga, a ne samo roditelji - naglašava dr Stevanović i dodaje:

Epidemija odnela 15 života

Loš obuhvat vakcinisane dece bio je jedan od glavnih razloga što je krajem 2017. godine buknula epidemija malih boginja u Srbiji. Nizak stepen kolektivnog imuniteta doveo je do brzog širenja virusa u celoj zemlji. Već početkom oktobra pojavili su se prvi sumnjivi slučajevi, a da je situacija izmakla kontroli videlo se već krajem decembra, kada je od malih boginja umrla prva osoba nakon 20 godina. Od početka oktobra 2017. pa sve do 27. avgusta ove godine registrovano je ukupno 5.798 slučajeva morbila, od kojih je, nažalost, 15 osoba preminulo.

- Sve to je uslovilo smanjenje obima vakcinacije i pojavu zaraze velikog intenziteta u oktobru 2017, koja je bila kobna i koja je do sada odnela 15 života. Tek onda je počela da se budi savest i da se shvata da ta vakcina nije za džabe stavljena u obavezan kalendar imunizacije. Nakon toga obuhvat vakcinacije povećao se na 93,4 odsto. I to bez ijedne pojave autizma koji su izmišljali kao nuspojavu - ističe naš sagovornik.

NaslovEpidemija morbila u brojkama:


* 5.798 slučajeva obolevanja od oktobra 2017. godine
* 15 osoba zaraženo u 2019. godini
* 15 osoba umrlo od posledica morbila
* 2 osobe imale zapaljenje mozga
* 587 osoba imalo zapaljenje pluća
* od ukupnog broja obolelih 94 odsto nije bilo vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa
* najmlađa zaražena osoba imala 15 dana, najstarija 71 godinu
* najveći broj obolelih bio u uzrasnim grupama mlađih od 5 i starijih od 30 godina
* od ukupnog broja obolelih 33 odsto je bilo hospitalizovano
** podaci "Batuta"
 

Vakcina jedini lek
Sa njim je saglasan i epidemiolog dr Zoran Radovanović. On smatra da je država preuzela sve potrebne mere, jer ako postoji zakon, on se mora i sprovoditi.
- Naši ljudi nisu navikli da odgovaraju pred sudom za ovakve stvari, pa nisu ni verovali da će lekari i država stati na put njihovoj nemarnosti i neodgovornosti. Male boginje su najzaraznija bolest i MMR vakcina je jedini lek. Roditelji to moraju da shvate i da vakcinišu svoju decu jer je to za dobrobit celog društva - napominje dr Radovanović.






 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 4 godine

Potpuno se slažem da treba da se kazne. I svaia čast lekarima zbog podizanja tužbi. ALI, da li ste gospodo lekari tako ažurni i kada je u pitanju nesavesno lečenje, nepoštovanje hipokratove zakletve? Koliko su nesavesni lekari ugrozili života, a da zato nisu odgovarali?

Saradžogla

pre 4 godine

Gospodo lekari,neće niko da im decu vakcinišete jer vam se ne veruje!Stotine i stotine deca ste pokrali i prodali (ne vi lično, naravno)? Posle narko mafije jaka je i FARMAKO MAFIJA!Da na silu moramo dozvoliti vakcinacij ko zna čime?'

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija