• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

20.09.2019

23:20

RASTKO PETAKOVIĆ IZ BEOGRADA OTKRIO PRLJAVE POSLOVE ŠVAJCARSKE FIRME I DIGAO EVROPU NA NOGE! Uništili su mi matične ćelije! Hteo sam da lečim ćerku od autizma!

Društvo

RASTKO PETAKOVIĆ IZ BEOGRADA OTKRIO PRLJAVE POSLOVE ŠVAJCARSKE FIRME I DIGAO EVROPU NA NOGE! Uništili su mi matične ćelije! Hteo sam da lečim ćerku od autizma!

Podeli vest

Švajcarska kompanija "Krio sejv" uništila je matične ćelije koje smo čuvali za lečenje autizma naše sedmogodišnje ćerke

Ovako u ispovesti za Informer priča Beograđanin Rastko Petaković, posle čijeg slučaja je agencija za lekove "Svismedik" oduzela licencu za rad ovoj banci matičnih ćelija zbog niza propusta u njihovom radu, pogrešnom čuvanju genetskog materijala, loših analiza....

Foto: Informer dn

Mnogo primedbi na rad "Krio sejva"

Ne zna se broj uništenih uzoraka

Kako Informer saznaje, oko 10.000 porodica iz Srbije dalo je svoje matične ćelije ovoj banci, a njihova vrednost se procenjuje na oko 18.000.000 evra. Ne zna se da li ima još uništenih uzoraka iz Srbije, jer je celokupan kontingent prebačen u jednu kompaniju u Poljskoj. Iz te poljske kompanije kažu da je jedan kontejner još u Holandiji, koji ne može da bude prenesen, dok se za neke uzorke koji su se čuvali u Portugaliji i Ženevi ne zna tačno gde su?!

Prema njegovim rečima, banka je time ugrozila više od 330.000 porodica širom sveta koje su im na čuvanje poverile uzorke ćelija iz pupčane vrpce za buduće lečenje.

- Matične ćelije u "Krio sejvu" ostavio sam 2012. i ni slutio nisam da ću doživeti ovakvu agoniju i dovesti u pitanje zdravlje svog deteta. Nažalost, nisam jedini i ima još dosta oštećenih roditelja. Kada je o mom slučaju reč, ovog proleća su mi bile neophodne te ćelije, meni i još jednoj porodici, i potražili smo da ih izvezu iz banke. Meni su bile potrebne za lečenje autizma moje sedmogodišnje ćerke, ali nažalost, nisam ih dobio. I to sve njihovom greškom, jer su prilikom transporta ćelije neadekvatno zbrinute i došlo je do njihovog uništavanja. Da vam ne govorim da smo za to čuvanje dali više od 2.000 evra. Bio sam šokiran tim saznanjem, ali i izrevoltiran činjenicom da je švajcarska kompanija to pokušala da sakrije i da se izvlači iz očiglednog problema. Nisam hteo da gubim vreme, već sam pomoću alternativnih terapija pomogao svom detetu. To me nije zaustavilo da se izborim za pravdu i ne dozvolim da ovakvo ponašanje prođe nekažnjeno - otkriva Petaković za Informer i nastavlja:

"Krio sejv" izbačen iz Udruženja u Srbiji

Kompanija "Krio sejv" nije više član Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija, a Ministarstvo zdravlja je među prvima u Evropi reagovalo obaveštavajući porodilišta u Srbiji da se saradnja sa pomenutom kompanijom prekine u cilju zaštite interesa pacijenata!
- Deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika ima jasno definisane procedure i pravila rada koje kompanije iz ove oblasti poštuju. Kompanija "Krio sejv" u Srbiji bila je u obavezi da o poteškoćama u radu blagovremeno obavesti Upravu za biomedicinu Ministarstva zdravlja, kako bi preduzela na vreme odgovarajuće mere. Ovaj akt "Krio sejv Srbija" je izostao. Uprkos tome, nakon prenošenja vesti o problemima "Krio sejva" u Švajcarskoj, Ministarstvo zdravlja je po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere i nakon obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa pomenutom bankom matičnih ćelija, kontaktiralo i "Famikord", najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od "Krio sejva" - navedeno je u zajedničkom saopštenju Uprave za biomedicinu i Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija, i istaknuto da će se tražiti tačni podaci o stanju uzoraka srpskih pacijenata, o čemu će se javnost obavestiti.

Brojke

oko 22.000 građana Srbije dalo je dosad matične ćelije na čuvanje
1.800 evra u proseku košta čuvanje ćelija
330.000 uzoraka iz celog sveta je prebačeno u Poljsku

- Posle toga smo pokrenuli detaljniju istragu o tome šta se sve dešava i kakve je aktivnosti kompanija preduzimala. A onda su greške i problemi krenuli sami da se prikazuju. U toj istrazi smo utvrdili da kompanija nije sprovodila sve potrebne laboratorijske analize uzoraka, da nije sprovodila sve analize koje su neophodne iz krvi majke i još niz propusta... Tako je sve i počelo. Pa je na osnovu administrativne i krivične prijave koju sam podneo u svoje ime i ime jedne oštećene porodice iz Srbije švajcarskim vlastima - agenciji "Svismedik" i švajcarskoj saveznoj upravi za javno zdravlje - pokrenut i istražni postupak i krivični postupak protiv "Krio sejva" u Švajcarskoj - kaže Petaković.

On napominje da sada svi roditelji moraju biti strpljivi i sačekati kraj istrage.

- Moramo da sačekamo razvoj istrage i postupka u Švajcarskoj. To pratimo i predlagaću roditeljima koje dalje korake mogu da preduzmu. Paralelno, u kontaktu sam sa poljskom bankom "Famikord", koja je uspešno transportovala oko 99 odsto svih uzoraka iz "Krio sejva" i sada vrši analize da li su sve te ćelije upotrebljive. Za sada je provereno oko 10 odsto i svi uzroci su ispravni. Ostale provere trajaće od tri do pet meseci. U slučaju da su nekome matične ćelije hitno potrebne za lečenje, ima mogućnost da se direktno obrati kompaniji "Famikord" - kaže Petaković.
 

O matičnim ćelijama

* u svetu postoji 20 miliona registrovanih potencijalnih davalaca matičnih ćelija
* po mišljenju stručnjaka primena matičnih ćelija izgubila je na značaju
* matične ćelije se zamrzavaju u tečnom azotu na - 196 stepeni
* čuvaju se od 20 do 25 godina, a nakon toga uništavaju

Foto: Informer dn

 

Šta se tretira matičnim ćelijama

* leukemija
* limfomi
* anemija i nasledne bolesti krvnih zrnaca
* nasledni poremećaji imunosistema
* nasledne metaboličke bolesti


 

 

 


 



 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija