• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.09.2019

23:00

ŠOKANTNI NALAZI STRUČNJAKA! Deca u Evropi rađaju se BEZ RUKU zbog PESTICIDA!

Društvo

ŠOKANTNI NALAZI STRUČNJAKA! Deca u Evropi rađaju se BEZ RUKU zbog PESTICIDA!

Podeli vest

U Francuskoj se još od 2007. rađaju bebe bez ruku, a u Nemačkoj su ove godine na svet počela da dolaze deca bez šake. Budući da njihove porodice žive u ruralnim područjima, veruje se da su za deformacije odgovorne hemikalije kojima se prskaju usevi

Deca u Evropi sve češće se rađaju sa deformitetima. U Francuskoj se još od 2007. rađaju deca bez ruku, a ove godine su u Nemačkoj počele da dolaze na svet bebe sa anomalijama šake. Stručnjaci još nisu utvrdili šta je uzrok, ali sumnjaju da su slučajevi u dve zemlje povezani i da su za sve krivi pesticidi.

Godinama nije viđeno

Stručna javnost digla se na noge nakon što su u nemačkoj bolnici "Sveta Marija" u Gelzenkirhenu kod Dortmunda od juna do septembra rođene tri bebe sa deformisanim šakama. Sve troje novorođenčadi imaju slične anomalije - nemaju razvijen dlan i prste na jednoj ruci. Zvaničnici bolnice kažu da je ekstremno neobično to što su deca sa nerazvijenim šakama rođena u tako kratkom roku u jednoj bolnici. Oni navode da je teško pratiti da li ima još sličnih slučajeva u zemlji i da li su oni povezani, budući da ne postoji centralni registar koji prati deformitete kod novorođenčadi.

BESPLATNE AKCIJE SE MOGU NASLEĐIVATI! Obavezno ih pomenite prilikom OSTAVINSKE RASPRAVE

- Ovakve deformacije kod beba nismo videli godinama. Porodice koje su dobile decu sa anomalijama nisu iste etničke grupe, jedino što ih povezuje jeste to što žive u istom ruralnom okrugu. Nije isključeno ni da je u pitanju samo slučajnost, ali je svakako zapanjujuće to što su sva ta deca iz jednog okruga i što su rođena u kratkom roku - saopšteno je iz bolnice "Sveta Marija".

Foto: Shutterstock

Na defekte kod beba pažnju javnosti skrenula je babica Sonja Liget-Igelmund. Ona je izjavila da joj je prijavljeno još 30 sličnih slučajeva ove godine širom Nemačke.

- Nije isključeno da postoji mnogo više ovakvih slučajeva, ali ne postoji zvanični centralni registar - rekla je Liget-Igelmund.

Zbog tih njenih tvrdnji u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija pokrenuta je opsežna istraga o rađanju dece sa deformitetima.

(FOTO) PLEMENITO! ZAVRŠENA DRUGARIJADA NA KOPAONIKU! Jelena Đoković: Svi smo pobednici kada se družimo i delimo!

Slučajevi u Nemačkoj možda bi se smatrali slučajnostima da ranije u Francuskoj nije zabeleženo nešto slično. Javnost u toj zemlji je krajem prošle godine saznala da se sve više rađaju deca sa anomalijama. Tada je objavljeno da su od juna do novembra tri bebe rođene bez ruku u gradiću Vitrolu u regionu Buš di Ron na jugu zemlje. U isto vreme na svet je došlo još osmoro dece sa istim defektom u gradiću Ainu u regionu Rona-Alpi na istoku Francuske. Nakon toga roditelji su sami počeli da prijavljuju slučajeve anomalija kod svoje dece, te se ispostavilo da je od 2007. najmanje 18 beba bez ruku rođeno u Francuskoj.

Foto: Informer DN

Nadležni stalno odlažu opsežnu istragu o ovom fenomenu, te dosad nije nađen konkretan razlog zašto se deca rađaju bez ruku. Međutim, ustanovljeno je da su svi mališani rođeni u područjima u kojima se uzgajaju žitarice, te se sumnja da su odgovorni pesticidi kojima se usevi prskaju.

I životinje bez udova

Doktorka Emanuel Amar, direktorka nezavisnog Registra za bebe rođene sa deformitetima u francuskom regionu Rona-Alpi, ubeđena je da su pesticidi krivi za sve. Ona je sprovela nezavisnu istragu, ali kaže da bi sve nadležne službe morale da se pozabave time jer je broj dece rođene sa anomalijama sigurno mnogo veći.

Foto: Informer DN

Dr Emanuel Amar

- Verovatnoća da je sve ovo slučajnost je ravna nuli. Ukoliko se ustanovi da su i slučajevi u Nemačkoj zabeleženi u području u kojem se koriste slične hemikalije kao u Francuskoj, onda će sve biti jasno - navodi Amarova.

 

 

Ona dodaje da zasad ne zna da li je u pitanju to što su trudnice jele žitarice prskane pesticidima ili to što žive u području u kojem se oni posipaju po usevima.

(VIDEO) DA NE BUDE POGINULIH NA PUTEVIMA! U četvrtak pojačana kontrola saobraćaja u celoj Srbiji

- U istom području rađaju se i telad bez udova, pa je očigledno da neka hemikalija ima velikog uticaja na životinjsku i ljudsku populaciju - kaže Amarova.

Zbog leka 10.000 beba rođeno sa defektima

Stručnjaci kažu da su se deca sa deformitetima u prošlosti rađala uglavnom zbog izloženosti njihovih majki nekim hemikalijama, odnosno lekovima. Oni podsećaju na skandal u Zapadnoj Nemačkoj, koji je izbio tokom 50-ih godina zbog leka "talidomida".

- Taj lek je davan trudnicama za ublažavanje jutarnje mučnine. Zbog njega je mnogo žena imalo pobačaj, a više od 10.000 beba rođeno je sa raznim defektima. Nije isključeno da sada pesticidi utiču na rađanje dece sa anomalijama - navode stručnjaci.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija