• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

03.10.2019

00:09

MAME U SRBIJI NE ŽELE DA DOJE BEBE! Od 64.000 porodilja u Srbiji samo 8.000 hrani dete svojim mlekom!

Društvo

MAME U SRBIJI NE ŽELE DA DOJE BEBE! Od 64.000 porodilja u Srbiji samo 8.000 hrani dete svojim mlekom!

Podeli vest

Više od 37.500 beba u Srbiji kao prvi obrok dobije adaptirano umesto majčinog mleka * Žene mahom odbijaju da doje iz estetskih razloga, kažu stručnjaci

Svega 8.000 mama od ukupno 64.000 njih, koliko se u proseku godišnje porodi u Srbiji, hrani bebu isključivo sopstvenim mlekom tokom prvih šest meseci njenog života, pokazuju alarmantni podaci Unicefa! 

To znači da svega 12,8 procenata žena u našoj zemlji doji svoju decu. Statistika zvuči još poraznije ako se uporedi sa svetskim prosekom od 39 odsto, a naročito sa skandinavskim zemaljama, gde je majčino mleko jedina hrana za čak 90 odsto beba u prvih šest meseci.

Adaptirano mleko često

Ljiljana Stanković, neonatolog i nacionalni koordinator Programa podrške dojenju, povodom Svetske nedelje dojenja, koja je u toku, ističe da više od 37.500 beba u Srbiji kao prvi obrok dobije adaptirano umesto majčinog mleka.

Naslov

Sadržaj

- Srbija je baš daleko od svetskog proseka kada je dojenje u pitanju. Prema statističkim podacima, svega 12,8 posto dece isključivo sisa do šestog meseca, a oko 47,2 odsto beba se u tom uzrastu mešovito hrani, odnosno uporedo u ishrani koristi i majčino i adaptirano mleko. Čak nam je i procenat beba koje odmah po rođenju završe na majčinim grudima nizak i iznosi svega 50,8 procenata. Tačnije, više od polovine novorođene dece majke ne prigrle čim se rode - priča ona. 

Dojenje u Srbiji

12,8% doji dete samo majčinim mlekom
58,9% dece ne dobija majčino mleko kao svoj prvi obrok
47,2 % majki kombinuje dojenje i veštačko mleko
50,8 % ne prigrli svoje dete odmah po rođenju

Stankovićeva ističe i da su ljubav i majčino mleko jedino što je potrebno bebama u prvih pola godine njihovog života.
- Dojenje je dobro i za dete i za majku i odlična je emocionalna spona između njih. Dokazano je i da dojena deca imaju manje infekcija i alergija. Majčino mleko kvalitetno je i zato što se sastav mleka menja u zavisnosti od uzrasta deteta, doba dana, pa čak i u toku podoja. Dojenje podstiče razvoj moždanih funkcija, a kasnije smanjuje rizik od pojave gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog holesterola, leukemije i krvnog pritiska - objašnjava Ljiljana Stanković.

 

 

Stručnjaci kažu da su ovakvi podaci poražavajući. Kao glavni razlog za ovu alarmantnu statistiku navode to što žene mahom odbijaju da doje decu iz estetskih razloga. Nije zanemarljiv ni nemar lekara u porodilištima koji na dohrani insistiraju zbog finansijske koristi koju imaju od proizvođača adaptiranih mleka.

Pedijatar Tomislav Stevanović ističe da se Srbija kada je dojenje u pitanju suočava sa dva problema.
- Prvi problem su žene koje neće da doje da ne bi narušile, kako navode, fizički izgled i izgled grudi, a drugi su lekari u porodilištima koji su dozvolili da im proizvođači mleka uđu u klinike i za tamo neki procenat guraju deci u usta čim se rode flašice sa adaptiranim mlekom umesto dojku. Na žene koje odbijaju da doje zbog lepote, iskustva pokazuju, ne može se nikako uticati, njima je njihova lepota najvažnija, i tu ne možemo ništa. Ali protiv ovih drugih možemo se boriti i drago mi je da je država to počela da radi - kaže Stevanović.

Silikoni im bitniji

Načelnica beogradskog porodilišta "Narodni front" Snežana Rakić kaže da je tačno da je procenat žena koje doje decu do šestog meseca mali, a da po tom pitanju mora nešto da se uradi.
- Ima žena koje nemaju mleka ili ne mogu da doje iz medicinskih razloga, ali činjenica je da ima i onih koje neće da doje da ne upropaste silikone ili spoljnu estetiku. I uzalud je takve ubeđivati o značaju dojenja i po nju i po zdravlje deteta - priča Rakićeva.

 

Prednosti dojenja za dete

Foto: Shutterstock

* jača imunitet 
* bebe imaju manje grčeva
* deci ne preti gojaznost
* bebe nisu sklone alergijama, bolestima srca i leukemiji kad odrastu
* jači emotivni razvoj deteta i majke

Prednosti dojenja za majku

* majke lakše gube višak kilograma
* smanjuje se rizik od karcinoma dojke
* smanjuje se rizik od postporođajne depresije

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Pa kakve su one to budale. Zar ne znaju sta majcino mleko znaci za bebu. Kako se povode po nekakvoj modi zapada a neznaju da na zapadu masovno doje.

SS

pre 4 godine

U Srbiji je sad moda pa većina devojaka ugrađuju silikone,pa bolje da bebe ne sisaju silikon,nažalost.Ne znam čemu samo to vodi pogotovo kad se poudavaju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija