• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.10.2019

20:54

AFERA 'MATIČNE ĆELIJE' DOBIĆE EPILOG NA SUDU U ŠVAJCARSKOJ! Roditelji tuže 'Krio sejv' za čak 25.728.000 evra

Društvo

AFERA 'MATIČNE ĆELIJE' DOBIĆE EPILOG NA SUDU U ŠVAJCARSKOJ! Roditelji tuže 'Krio sejv' za čak 25.728.000 evra

Podeli vest

* Ugovor za čuvanje matičnih ćelija u švajcarskoj firmi potpisalo 12.864 porodica u Srbiji i svaka od njih platila 2.000 evra * Kivni roditelji pripremaju kolektivnu tužbu protiv švajcarske firme

Roditelji u Srbiji koji su matične ćelije ostavili u švajcarskoj banci "Krio sejv", a koja je propala, tužiće ovu kompaniju i od nje potražiti svoje pare. Kako je 12.864 porodica iz naše zemlje potpisalo ugovor sa Švajcarcima i svaka od njih dala po 2.000 evra za ugovor o čuvanju matičnih ćelija, oni bi sada trebalo da im isplate čak 25.728.000 evra!

Naime u septembru, švajcarsko ministarstvo zdravlja ovoj firmi oduzelo je licencu za rad, a banka zajedno sa matičnim ćelijama prodata je poljskoj kompaniji "Famikord".
Zbog premeštanja genetskog materijala u Poljsku, bez prethodnog pitanja, mnogi roditelji u Srbiji sada sumnjaju u kvalitet matičnih ćelija. Zbog toga su rešili da presaviju tabak i pravdu potraže pred državnim organima.

Tužba i odšteta

Prema rečima našeg izvora iz istrage, oštećeni roditelji će od "Krio sejva" tražiti višemilionsku odštetu.

Činjenice

O matičnim ćelijama
* u svetu postoji 20 miliona registrovanih potencijalnih davalaca matičnih ćelija
* po mišljenju stručnjaka, primena matičnih ćelija izgubila je na značaju
* matične ćelije se zamrzavaju u tečnom azotu na - 196 stepeni
* čuvaju se od 20 do 25 godina, a nakon toga se uništavaju

Šta se tretira matičnim ćelijama
* leukemija
* limfomi
* anemija i nasledne bolesti krvnih zrnaca
* nasledni poremećaji imunosistema
* nasledne metaboličke bolesti

- Ukoliko bi se desilo da svih 12.864 porodica čiji su uzorci bili smešteni u švajcarskoj banci podnese tužbu, ovo bi bila više milionska odšteta. Oni trenutno ne znaju da li su njihove ćelije i dalje u upotrebi, da li su uopšte dobro čuvane, a nisu znali ni kada su i kako prebačene, jer obaveštenja nije bilo. U tom slučaju "Krio sejv" morao bi da im isplati čak 25.728.000 eura. I to samo roditeljima iz Srbije, da ne govorimo o svim drugima građanima širom Evrope koji su dali poverenje ovoj banci - otkriva naš izvor blizak istrazi.

Da se roditelji spremaju za kolektivnu tužbu protiv švajcarske banke, potvrdio je i Rastko Petaković iz Beograda, koji je i otkrio aferu ove švajcarske firme.
- Preko 300 porodica iz Srbije prijavilo se da je zainteresovano za podizanje kolektivne tužbe protiv kompanije "Krio sejv". U toku ove nedelje ćemo obavićemo svu proceduru koja je potrebna da se roditelji organizuju u udruženje i da to udruženje pred švajcarskim organima pokuša da pokrene tu kolektivnu tužbu. Samo želimo da se pred domaćim i švajcarskim organima kazne odgovorni, da se sve rasvetli i da nam vrate novac jer su nas obmanuli - navodi Petaković.

- Da imaju probleme u radu, otkrili smo moja i još jedna porodica kada su nam bile potrebne matične ćelije, u maju ove godine i kada smo potražili da ih izvezu iz banke. Meni su bile potrebne za lečenje autizma moje sedmogodišnje ćerke, ali, nažalost, nisam ih dobio. I to sve njihovom greškom, jer su prilikom transporta ćelije neadekvatno zbrinute i došlo je do njihovog uništavanja. Još strašnije je bilo što je švajcarska kompanija to pokušala da sakrije i da se izvlači iz očiglednog problema - naglašava naš sagovornik.

NAJBOLJI SRPSKI HEMATOLOG APELUJE: Ljudi, ne bacajte pare na čuvanje matičnih ćelija, NE SLUŽE NIČEMU!

Foto: Informer dn

Rastko Petaković

Zabrana rada

Inače, odmah po izbijanju skandalozne afere ministarstvo zdravlja oduzelo je "Krio sejvu" dozvolu za rad i u Srbiji.
- Zabranili smo rad kompaniji "Krio sejv" u Srbiji, a u ovom trenutku dozvolu za uzimanje i čuvanje matičnih ćelija ima šest kompanija. Stojimo na raspolaganju za naše građane, da dobiju informacije i mi kontaktiramo direktno sa "Famikordom" gde su skladištene ćelije. Pratimo poslovanje preostalih šest firmi koje rade na ovom prostoru, i za sada, ukoliko se budu poštovali svi zakoni, registrovane privatne banke nastaviće da posluju - kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić.

RASTKO PETAKOVIĆ IZ BEOGRADA OTKRIO PRLJAVE POSLOVE ŠVAJCARSKE FIRME I DIGAO EVROPU NA NOGE! Uništili su mi matične ćelije! Hteo sam da lečim ćerku od autizma!

Uzorci su iz Srbije prebačeni u Poljsku

Foto: Public

Prema rečima Marije Zečević iz Udruženja predstavnika porodičnih banaka matičnih ćelija, većina uzoraka prebačena je u jednu od najvećih banaka u Poljskoj i nema razloga za paniku i brigu.
- Ono što je bitno jeste da su uzorci prebačeni, čitav proces je sniman i dokumentovan, kako je saopšteno iz banke matičnih ćelija "Famikord", i oni su trenutno u Poljskoj. Oni nisu nestali, niti su prodati - navodi Zečevićeva.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17